Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BULGARİSTAN’DA TÜRKÇE YAYINA LİSANS ÇIKMADI

BULGARİSTAN’DA TÜRKÇE YAYINA LİSANS ÇIKMADI

17
0

Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kırcaali şehrinde kısa dalga bandından günde 3 saat Türkçe yayın yapması öngörülen yerel devlet radyosuna verilmesi gereken lisansın çıkarılması ertelendi.

Devlet Elektronik Medya Kurulu’nun 1 Aralık 2015’te deneme yayınına geçmesi öngörülen Kırcaali Radyosu’na lisans verilmesiyle ilgili toplantı, aşırı sağcı partinin protestoları nedeniyle olaylı geçti.

Başbakan Boyko Borisov’un koalisyon hükümetine milletvekilleri ile dışarıdan kilit destek veren ırkçı ve aşırı sağcı VMRO partisi temsilcileri, Elektronik Medya Kurulu toplantısının başında siyası baskı uygulamaya çalıştı. Partililerin düzenlediği protestoya VMRO’dan Avrupa Parlamentosu milletvekili Angel Cambazki liderlik yaptı.

Devlet Elektronik Medya Kurulu toplantısına başkanlık eden İvo Atanasov ve üyelerden Mariya Stoyanova, 3’er saatlik bölgesel Türkçe ile Bulgarca yayınların yerel halkın ulusal entegrasyonuna katkı sağlayacağından şüphe duyduklarını ifade etti.

Kurul üyelerinin kararını etkilemeye çalışan Angel Cambazki ile VMRO milletvekili ve Parlamento Başkan Yardımcısı Krasimir Karakaçanov, planlanan yayının halkın ulusal entegrasyonuna aykırı olduğunu ve “ayrımcılık yaratacağını” savundular. Milliyetçiler, Bulgaristan’ın ulusal dilinin Bulgarca olduğunu, BNR’nin bu dilde yayın yapması gerektiğini belirterek, Smolyan bölgesinde yaşayan İslam dinine mensup ancak ana dili Bulgarca olan Pomakların böyle programlarla “Türkleştirilmesine” karşı olduklarını ileri sürdü.

Elektronik Medya Kurulu toplantısındaki tartışmalar sonucu lisans verilmesine ilişkin karar ertelendi.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) Genel Müdürü Radoslav Yankulov’un yaptığı lisans başvurusunda, Kırcaali bölgesindeki halkın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak özel içerikli program hazırlanması gerektiğini kaydetti. Yakulov, yeni başvurunun 2005 yılında lisanslı çalışan ve Sofya’dan Türkçe program hazırlayan Bulgaristan Radyosu’nun Türkçe servisinin lisansına dayalı olduna vurgu yaptı.

Başvurya göre, Kırcaali Radyosu, yerel halka günde 3 saat Bulgarca, 3 saat Türkçe özel program sunacak, geri kalan 18 saatlik yayınını ise BNR’nin “Horizont” adlı ulusal Bulgarca programı ile dolduracak.

BNR Genel Müdürü Radoslav Yankulov, Kırcaali’de 7 kişilik bir ekibin hazırlayacağı Türkçe programlarında haberler, basın özetleri, konserler, dinleyicilerle sohbetlerin yayınlanacağını açıkladı. Kırcaali vericisi ayrıca Hasköy ve Smolyan bölgelerine radyo sinyali ulaştıracak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz