Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BÜYÜKELÇİSİ KERİM URAS’IN YUNANLI MİSAFİRLERİ KAPADOKYA’DA

BÜYÜKELÇİSİ KERİM URAS’IN YUNANLI MİSAFİRLERİ KAPADOKYA’DA

16
0

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Yunanistan heyeti Kapadokya’yı gezdi.

Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve Yunanistan Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Konstantinos Tsiaras, iş adamları ve turizmcilerden oluşan heyet Devrent ve Paşabağları bölgelerini gezerek, mimari yapılar hakkında bilgi aldı.  Heyete TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da eşlik etti.

Büyükelçi Uras, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’dan önemli bir heyetle Kapadokya bölgesine tanıtım ve iki ülke ilişkilerini geliştirme amacıyla gezi düzenlediklerini söyledi.

Bu tür ziyaretlerin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirten Uras, “Mübadeleden önce burada çok kayda değer bir Ortodoks nüfus vardı. Burada Türkler ile iç içe yaşıyorlardı. Dolayısıyla buraya ayrıca kültürel bir ilgi de var. O da burayla bağlantıları canlı tutuyor. Dolayısıyla turizm açısından bizim için tanıtılması önemli. Zannediyorum ikili ilişkilerimize getirdiği katkının yanı sıra bu boyutu da Yunanistan’a yansıdığı zaman olumlu olacaktır” diye konuştu.

Yunan heyetinin bölgedeki belediyecilik ve turizm hizmetlerini çok beğendiğini de dile getiren Uras, şunları kaydetti: 

“Biz eskiden de Kapadokya’ya gelmiştik. O zaman buralar bir köy gibiydi, düzgün otel yoktu. Nereden nereye gelmişsiniz’ diyorlar. Hepsi hayretlerini gizlemiyor, çok şaşırıyorlar. Özellikle belediyecilik hizmetlerini çok beğeniyorlar. Kentlerin düzeni, yolların düzeni, parklar, bahçeler, yeni yapılan otellerin kalitesi onları çok etkiliyor. Bugün kaldıkları otel mesela yaşanamaz diye terk edilmiş bir yermiş ve restore edilerek turizme kazandırılmış. Otantik bir şekilde, eskiye saygı duyularak yapılmış. Bu onlar için çok cazip. Hatta yanımızda Avrupa’nın en büyük alüminyum fabrikasının sahibi de var. Kendisi burası için ‘Rüya Gibi bir yermiş. Burayı nasıl daha önce bilmiyorduk’ diyor. Memleketimizin zenginliklerinin tanıtılması bakımından da bu geziler çok faydalı oluyor.”

“Turizm bizim ekmeğimiz olduğu kadar itibarımız da”

Türsab Başkanı Ulusoy da özellikle Yunanistan ile Türkiye arasındaki turizm hareketliliğinin son yıllarda çok önemli bir aşamaya geldiğini söyledi.

Yunanistan’dan gelen heyetle Kapadokya bölgesini gezdiklerini belirten Ulusoy, “Turizm bizim ekmeğimiz olduğu kadar itibarımız da. Özellikle Kapadokya bölgesi kültürel zenginlik bakımından, doğal güzellik bakımından, sportif faaliyetler, mutfak bakımından en önemli yöremiz. İki ülke arasındaki turizm trafiğini geliştirmek istiyoruz. Atina’daki büyükelçimizin gösterdiği gayretle önemli şahsiyetlerin katıldığı bir gezi düzenlendi” diye konuştu.

“Yunanistan’dan 1 milyon turist gelecek”

Türkiye, Yunanistan ve Uzak Doğu ülkeleriyle üçlü bir destinasyon kurmaya çalıştıklarını ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti:

 “Turizm komşuyla başlıyor ve gelişiyor. Yalnız Yunanistan Türkiye ilişkileri değil Çin’den Yunanistan’a, Yunanistan’dan Türkiye’ye, Japonya’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Yunanistan’a. Bu üçlü destinasyonu kurmaya çalışıyoruz. Ortak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Her gün artan bir trafikle bu gelişiyor. 2015 yılında Yunanistan’dan bize gelecek turist sayısı 1 milyon, bizden gidecek turist sayısı ise 1 milyon 200 bin. Hem oradaki mutfak bizim damak tadımıza uygun hem de buradaki mutfak Yunanlıların damak tadına uygun.”

Turizmin dostlarla, komşularla başladığını, bu nedenle Mısır, Lübnan, Tunus, Irak ve Suriye’deki hadiselere üzüldüklerini belirten Ulusoy, turizm faaliyetlerini komşu ülkelerle geliştirmeye gayret ettiklerini sözlerine ekledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz