Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BÜYÜKELÇİ BURAK ÖZÜGERGİN, TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ KONULARA DEĞİNDİ

BÜYÜKELÇİ BURAK ÖZÜGERGİN, TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ KONULARA DEĞİNDİ

23
0

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin Atina Haber Ajansı’na verdiği mülakatta tüm sorulan soruları içtenlikle cevapladı, iki ülke arasında var olan fırsatları değerlendirdi ve olması gerekenlere samimi bir şekilde değindi.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin’in mülakatında söyledikleri özetle şu şekilde.

“Her iki halk da barış ve refah içinde yaşamak istemektedir ve seçilen milletvekillerimiz bu amaca katkıda bulunmalıdır.”

“İçtenlikle sizden Ege’de neler olup bittiğini incelemenizi rica ediyorum. Türk uçuşlarının ne anlama geldiğini ve bu konuda uluslararası hukukun ne dediğini anlamanızı tavsiye ediyorum. Yine, bunun gerçek anlamda Türkiye olduğunu duymak sizi şaşırtabilir, ancak uluslararası hukuka bağlılığın gerginliklerin azaltılmasına yardımcı olacağı yolunu gösteriyor.

Bu ziyarete çok önem veriyoruz. Komşu ülkelerin liderlerinin sık sık birbirlerini ziyaret etmeleri ve karşılıklı çıkar ve ortak kaygı ile ilgili konular hakkında konuşmaları doğaldır.

Bugün her türlü yeni iletişim araçlarına sahip olduğumuz doğru, ancak yüz yüze bağlantılara sabit olarak inanıyorum. Bu şekilde masanın karşısında oturan muhatapların umutlarını, kaygılarını ve fikirlerini daha iyi anlayabiliriz. Ve bu da bir pozitif ajandayla olumlu bir gündemi teşvik etmenin yoludur.

Diplomatların doğası gereği iyimser olması gerektiğini biliyorum. Ama gerçekten ben inanıyorum ki iyi günler, özellikle de alışkanlıklarımızdan uzaklaşırsak gelecektir. Gerçekten ülkelerimiz arasında bazı önemli meseleler var. Aynı şekilde, aralarında kesinlikle sıfır sorun olduğunu iddia eden dünyanın herhangi bir yerinde iki komşu bulmak zor olurdu. Asıl gerçek soru şudur: Onları çözmek amacıyla bu konularla ilgilenme isteğimiz var mı, ya da komşularımız hakkında şikayet etmeye devam etmeyi mi tercih ediyoruz. Görünen o ki Atina’da, Türkiye’nin, Yunanistan ile var olan sorunlarla başa çıkmak için uluslararası hukuku kullanmak istemediği inancı var.

Hiçbir şey gerçeklerden daha uzak olamazdı. Sorunların çözümüne yönelik, Birleşmiş Milletlerin herhangi bir mekanizmasını, müzakere, tahkim, hukuka başvuru vb. Her zaman kullanmaya hazır olduğumuzu söylemişizdir, Şaşırdınız mı?

Uzun zamandır Ege meseleleriyle uğraşıyorum ve bazen bir taraftan duyguların ve kaygıların diğer tarafa nasıl yansıdığına gerçekten şaşırıyorum. Bu kaygıları geride bırakmanın en iyi yolu oturup konuşmak ve doğrudan yapabileceklerimizi çözmek ve uluslararası hukukun geri kalan kısmını düzenlemesine izin vermeyi kabul etmektir.”

Türk Parlamentosunun casus belli savaş ilanına ilişkin bir kararı var. Bu tehdidi geri çekmek için iyi bir hamle olmaz mı?” sorusunu Büyükelçi Özügergin şöyle cevapladı.

“Bu iyi bir soru ve burada daha önce yansıtılan kaygılar hakkında yaptığım vurgulamalardan bahsetmek istiyorum. Türk Parlamentosu’nun 1990’lı yılların ilanı boşluğa olmamıştır. Bu, sadece bir hafta önce Yunan Parlamentosu tarafından atılan bir adımın yanıtıydı.

Bu, meşru haklarımızı büyük ölçüde ihlal edecek ve bizi Ege’de boğacak olası bir hareket olduğunu düşündüğümüz davranışa verilen bir tepkiydi. Yine komşular olarak, başkalarının konumlarını anlamamız ve hissetmemiz için her zaman diyalog kanallarını açık tutmalıyız. Kendimizi bulduğumuz kısır döngü muhtemelen uzun süre hiçbir şeyi çözmeyecek. Halkların temsilcilerinin, Milletvekillerinin birbirlerine sırt çevirmek yerine birbirlerini dinlemelerinin zamanı geldi. Aslında, her iki halk da barış ve refah içinde yaşamak istemektedir ve seçilen milletvekillerimiz bu amaca katkıda bulunmalıdır.”

“İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği için beklentiler nelerdir?” sorusuna Büyükelçi Özügergin şu yanıtı verdi. “Röportajın sonuna doğru burada bu soruyu sorduğunuzu fark ettim. Belki de bu, Türkiye ile ilgili meseleler söz konusu olduğunda buradaki havayı yansıtıyor. Ancak açık olması gereken çok fazla ortaklık ve işbirliği alanı var. Her iki ülkenin geniş bölgede karşılıklı avantajları var, bunlar bağdaştırıldığında çok yönlü devasa sonuçlar üretebilir. Unutmayın, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birine sahip olan bir ülkeyle komşusunuz. Türkiye’de bir dinamizm var, anlamanız için bunu görmeniz lazım. Gerçek anlamda inanıyorum ki, daha büyük bir ticari zeminin karşılıklı birbirine bağımlılığı, sözünü ettiğimiz sorunların küçük olmasını sağlayabilir. Kaldı ki, Avrupa’daki ve başka yerlerdeki diğer ülkeler, zor zamanların geride bırakmaları ve vatandaşlarının yararı için ortak olmaları için bilinçli kararlar almışlardır. Bizi durduran nedir?

Büyükelçi Burak Özügergin Prespa Anlaşması’na yönelik sorulan soruya ise, “Prespa Anlaşmasının yakın zaman önce kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, isim sorununa olduğu kadar her iki ülkeyi de ilgilendiren diğer konulara bir çözüm sağlayacaktır. Ve sırayla bölgemizde bir bütün olarak daha iyi ilişkilerin yolunu açacağını umuyoruz. Daha fazla işbirliğine ve entegrasyona ihtiyacımız var ve sonuçta diyalogun başarılı olduğunu görmek güzel. Balkan ülkelerinin Avrupa ve Batı siyasi ve ekonomik yapılarına entegrasyonunu her zaman destekledik.”

Son olarak Kıbrıs meselesine yönelik sorulan soruyu cevaplayan Büyükelçi Özügergin şu ifadeleri kullandı. “Kıbrıs meselesi yarım asırdan fazla bir süredir masada bulunuyor. Hem Kıbrıslı Türklere hem de Kıbrıslı Rumlara fayda sağlayacak bir çözüme varmanın zamanı geldi. Burada yine sloganlardan uzak durmalıyız. Söylenebilecek her şeyin yıllar içinde pek çok önde gelen kişiler tarafından söylendiğini anlamalısınız. Çok farklı fikirler, planlar, anlaşmalar, açıklamalar ortaya konuldu. Ancak yine de adil ve uygulanabilir bir çözümü gözümüzden kaçırıyoruz. Bu yüzden adanın iki kenarı, ilk olarak gerçekte ne istediklerini ve nasıl yapmak istediklerini içten bir anlayışla karşılamalı.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz