Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BU YIL TARİHİ ALANTEPE YAĞLI GÜREŞLERİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

BU YIL TARİHİ ALANTEPE YAĞLI GÜREŞLERİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

12
0

Bu yılki Tarihi Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri büyük bir katılımla gerçekleşti. Üç gün süren etkinlikler, 31 Ağustos 2012 tarihinde başladı ve 2 Eylül 2012 tarihinde sona erdi.

Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’dan katılan güreşçi ve sanatçılara ev sahipliği yapan tarihi Alantepe Yağlı güreşleri ve kültürel etkinlikleri, 2 Eylül Pazar günü, başpehlivanın belirlenmesiyle son buldu. Alantepeye akın eden güreş severler, Türkiye ve Bulgaristandan gelen pehlivanların kıyasıya mücadelelerini heyecanla izlediler. Yapılan protokol konuşmalarında dostluk mesajları verildi. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ses ve saz sanatçılarıyla folklor ekiplerinin sergilediği performans ise büyük alkış topladı. Batı Trakya Türk derneklerinin folklor ekiplerinin gösterileri de beğeniyle izlendi.

Sizin dininizin ve dilinizin bekçileri seçtiğiniz müftülerdir, din adamlarıdır” 

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener burada yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi: “Başta Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif’i, bu festivalde emeği geçen herkesi ve festival komitesini samimiyetle kutluyorum. Bu gün sadece Batı Trakya’dan değil Türkiye’den de kardeşlerimiz burada, benim dedelerimin memleketi Bulgaristan’da soydaşlarımız burada, Almanya’dan da Batı Trakyalılar burada, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu tür etkinlikler, sizin birlik ve beraberliğinizin güçlenmesi için önemli vesileler. Bunları devam ettirin. Hep söylediğim bir şey var. Sizler birer Yunan vatandaşısınız. Sorunlarınızın çözümünü öncelikle Atina’da arayacaksınız.

“Kişisel çekişmelerinizi, azınlık davasının önüne koymayın”

Bu gün sizlerin seçmiş olduğunuz iki Rodop milletvekili burada aramızda. Onlar Atina’da çok güzel mücadele veriyorlar. Ama onların sizin sorunlarınızın çözümü için başarılı olmalarının ön şartı; sizin birlik ve beraberlik içinde olmanızdır. Artık ben yaptım değil, biz yaptık demeyi öğrenin, kişisel çekişmelerinizi, azınlık davasının önüne koymayın. Birazdan pehlivanlar er meydanına çıkacak. Biri dışında hepsinin sırtı yere gelecek. Ama siz birlik ve beraberlik içinde olduğunuz zaman sırtınız hiç bir zaman yere gelmez.

“Türkiye Cumhuriyeti azınlık hakları alanında ve dini özgürlükler alanında çok ciddi adımlar atmaktadır”

Dininize ve dilinize sahip çıkın, islamiyete ve türkçeye sahip çıkın. Sizin dininizin ve dilinizin bekçileri seçtiğiniz müftülerdir, din adamlarıdır. Müftülerin sadece camide değil, camiden çıktıktan sonra da arkasında durmaya devam edin. Saflarınızı her yerde sık ve düzgün tutun. Batı Trakya Türk Azınlığının birlik beraberlik içinde olmama lüksü yok. Malumunuz azınlık haklarında karşılılık ilkesi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı’dan miras aldığı hoş görü ve Ali Cenaplık sayesinde, bu gün azınlık hakları alanında ve dini özgürlükler alanında çok ciddi adımlar atmaktadır. Eskiden bu alanda Avrupa Birliği kriterlerinde söz edilirdi, bu gün dünyada azınlık hakları alanında Türkiye kriterleri konuşuluyor. Biz çiteyi çok yükselttik. Bütün Avrupa ülkelerinde Türkiye’yi örnek almalarını diliyoruz. Birlik ve ve beraberliğinizi sürdürün. Önümüzdeki günlerde Türkiye’den uzmanlardan oluşan bir tarım heyeti gelecek. Tarım ve hayvancılık alanın Batı Trakya’nın ciddi sorunları var, bunları biliyoruz. Bu heyet, komşuluk görevi için buraya gelecek ve sadece Türk çifçiler, hayvanclıkla uğraşanlarla görüşmeyecek, arzu eden Yunanlı çiftçilerle de görüşecek. Bu heyet hakkında bizlerden bilgi alabilirsiniz, 20 Eylül’de burada olacaklar. İnşallah sizlerle görüştüreceğiz. Sorunlarınıza belki katkıda bulunacaklar. Ben hepinize teşekkür ediyor ve güreşçilere başarılar diliyorum, Allah’a emanet olun.”

Bu yıl Alan Tepe etkinliklerine başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener olmak üzere, Türkiye’den ve Osmangazi Belediyesi’nden bir grup heyet, Bulgaristan Burgaz milletvekili Durhan Mustafa, Eski Cuma Bölge Müftüsü Enver Kasırgalı, Aytos Bölge Müfütüsü Selahattin MuharremRodop milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Ayhan Kara Yusuf, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Kozlukebir Belediyesi Meclis Üyeleri, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Aliç Çavuş, Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan ve diğer azınlık kurum kuruluş temsilecileri katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz