Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar BTTDD: “İNANCIMIZA SAYGI GÖSTERİN”

BTTDD: “İNANCIMIZA SAYGI GÖSTERİN”

15
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) “240 İmam Yasası” ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bütün dünyada diğer inançlara karşı gösterilen saygı gibi, biz de öncelikle ibadethanelerimize ve minber’imize saygı gösterilmesini ve dokunulmamasını talep ettiğimizi hatırlatmak isteriz” ifadelerine yer veriliyor.

 

BASIN AÇIKLAMASI

17.01.2013

İNANCIMIZA SAYGI GÖSTERİN

Lozan Barış Antlaşması Amir olmak üzere Türkiye ile Yunanistan Arasındaki antlaşmaların tümünde (1913 Atina Antlaşması,1920 Yunan Servi, Avrupa Birliği Muktesebatı) Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın kendi dinleri olan İslam dinini İslam dininin kuralları ve öğretileri çerçevesinde Yunan devletinin korumasında yaşamaları, öğrenmeleri, öğretmeleri garanti altına alınmıştır.

Yunan devlet yetkilileri bu yükümlülüklerini 1967 Cuntasına kadar zaman zaman aksaklıklar olmasına rağmen yerine getirmiştir. 1967 Cuntası ile birlikte Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı bütün azınlık haklarında olduğu gibi inanç özgürlüklerinde de sıkıntılar yaşamaya başlamışlar ve bu günümüze kadar gelmiştir. Dinimize karşı olan bu yaklaşım tarzının yakın tarihimizdeki uygulamalarının başlangıcını 3536/2007 sayılı yasa ile gördük.

5-7 Şubat 2007 tarihlerinde Batı Trakyayı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Başbakan Karamanlis adına yaptığını belirttiği ziyarette, iyileştirme paketi olarak adlandırılan açıklamalarında klasik yaklaşım dışında yeni bir şeyler olmadığını görmek biz Batı Trakya Türklerini şaşırtmamıştır.

Dora Bakoyani’nin 240 din adamının Dimetoka, Gümülcine, İskeçe müftülüklerinde maaşları Yunan devleti tarafından ödenerek görevlendirileceklerini açıklamasının açıkça Lozan antlaşmasını tanımadıkları anlamına gelmekte olduğunu söylemiştik.

Günümüzde Yunan parlamentosundaki gelişmeleri değerlendirdiğimizde, değişen bir şey olmadığını görmekteyiz. Yine insafsızca ve ırkçı bakış açısı ile insanlarımızın inanç özgürlüklerine ısrarla müdahale edilmektedir. Bir insanlık ayıbı olarak değerlendirdiğimiz, ilk çıkarıldığı yılda da reddettiğimiz bu yasayı yine aynı düşüncelerle reddetmekteyiz.

Altı yıldan bu yana Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Yunanistan meclisindeki temsilcilerinden olan ve Yunan parlamentosuna rekor oylarla gönderdiğimiz başta Rodop Milletvekilimiz Sayın Ahmet Hacıosman’ı, Rodop Milletvekilimiz Sayın Ayhan Karayusuf’u, İskeçe Milletvekilimiz Sayın Hüseyin Zeybek’i ajan olarak suçlayan ve bu yasanın yanlış olduğunu ısrarla ve inançla savunan, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın kendilerine tevdi ettiği görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışan milletvekillerimize ders verdiklerini iddia eden Bağımsız Yunanlılar partisi milletvekili Terens Kuik’i ve ırkçı Altın Şafak partisi başta olmak üzere bütün ırkçı yaklaşımları şiddetle kınamaktayız.

Ayrıca Terens Kuik, Altın Şafak ve ırkçı düşüncedeki diğerlerinin bu tarz yaklaşımının ucuz politik tavırlar olduğunu, gerek Yunanistan genelinde gerekse bölgede huzur ve mutluluğa hiçbir katkısının olmayacağını beyan etmek isteriz. Bu tür ucuz politik çıkışların sadece kendi dar çerçevedeki yandaşlarını sevindireceğini, ülkesinin şu anına ve geleceğine zarar vereceğinin taraftarlarınca da bilinmesini isteriz.

Demokrasilerde farklı düşüncelere tahammül etmek erdemdir.

Rodop ve İskeçe vilayetinin hatta Yunanistan’ın en yüksek oranda oyunu alarak parlamentoya gelmiş ve bütün insanlarımızı temsil yetkisi almış olan sayın milletvekillerimizin şahıslarına yapılan saldırıları Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının tümüne yapılmış kabul etmekteyiz. Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu seçmenlerin bunun cevabını demokratik haklarını kullandıkları sandıkta bir kez daha vermekte tereddüt etmeyeceklerini düşünmekteyiz.

Batı Trakya Türk Azınlığı tarihte olduğu gibi günümüzde de Yunanistan’ın birlik ve beraberliğinden yanadır. Son günlerde yaşadığımız bölücü, faşist yaklaşımlara insanlarımızın taviz vermeyeceğini, insanlarımızın isteğinin bölge barışı, huzuru ve ülkelerinin bir an önce ekonomik açmazdan çıkması olduğunu beyan etmek isteriz.

Bu gün yine inançlarımız üzerinden siyaset yapmaya kalkanlara bu oyunlara gelmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Batı Trakya Türk Azınlığının sorunlarına gerçekten çözüm üretilmek isteniyorsa;

Dünyada örneği olmayan bir uygulama ile Hıristiyan bir valinin Müslümanları yönetecek müftüsünü ve Hıristiyanlardan oluşan bir heyetin bize dinimizi öğretecek din adamlarımızı ataması uygulaması inadından vazgeçilmelidir.

Camilerimizde görev yapacak olan din adamlarımızı kendimizin seçmemizi engelleme çalışmalarından vazgeçilmelidir.

Bütün dünyada diğer inançlara karşı gösterilen saygı gibi, biz de öncelikle ibadethanelerimize ve minber’imize saygı gösterilmesini ve dokunulmamasını talep ettiğimizi hatırlatmak isteriz.

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’da temel değerlerin hala yok sayılıp ayaklar altına alınması Yunanistan ile birlikte Avrupa Birliği’nin de ayıbıdır. Temel insan hak ve özgürlüklerinin bütün insanlar için geçerli olduğuna ve büyük devletlerin büyüklüklerinin attıkları imzalara sahip çıkmaları ve sözlerinde durmalarına bağlı olduğunu saygı ile kamuoyuna duyururuz.

 

Av. Necmettin HÜSEYİN               Av. Burhaneddin HAKGÜDER

Genel sekreter                                    Genel Başkan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz