Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BİRLİK GAZETESİ 7 KASIM 2017 TARİHİNDE YAZMIŞTI!

BİRLİK GAZETESİ 7 KASIM 2017 TARİHİNDE YAZMIŞTI!

26
0

BİRLİK Gazetesi 7 Kasım 2017 tarihinde yazmıştı!

BİRLİK Gazetesi 7 Kasım 2017 tarihinde ABD’nin Yunanistan’ın Siros adasına yatırım yapmak istediğini yazmıştı. Haber 22 Mart 2018 tarihinde doğrulandı.

ABD sermayeli Yunanlı Panos Ksenokostas’a ait ONEX şirketi Siros adasında Neorio bölgesinde bulunan ve uzun zamandan beri hizmet vermeyen tersaneyi satın alarak yeniden çalıştırmaya başladı.

Tabii ki şu an itibarıyla ABD’nin Siros adasındaki yatırımı tersane ve gemi tamiri olarak hizmet verecek. Tamir ve bakım onarımı yapılacak ilk ticari gemi tersaneye geldi. Bulk Carrier şirketine ait 2002 yılı yapımlı Sea Lady isimli 190 metre uzunluğundaki ticari gemi havuza çekildi.

17 Mart Cumartesi günü Pire Limanı’ndan adaya gelen yolcu ve araç gemisi tersanede kullanılmak üzere 10 TIR dolusu malzeme, araç gereç getirdi.

Zamanı gelince sırada ABD’ye ait donanma gemilerinin bakım ve tamirleri, hatta liman-tersanenin bir bölümünde ikmal konuşlanmaları dahi yapılacak. Tersanenin resmi açılışı 2018 yılının 6. ayın sonları 7. ayın başında Yunanistan Başbakanı Çipras ve ABD Başkanı Trum’ın katılımıyla yapılması da planlanıyor.

ONEX Şirketi

ONEX şirketi aynı zamanda Yunanistan hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ile yakından ilgileniyor. Aynı zamanda Shimatari bölgesinde Tanagra da bulunan EAB (Yunanistan Uçak Sanayi) ile de çok yakından ilgileniyor. Neden mi ? Eğer ONEX, EAB tesislerini alırsa ki buna çok yakın olduğu söyleniyor, o zaman ABD bu tesislere yeni bir üretim bandı kuracak ve Avrupa ve geniş bölgede bulunan savaş uçaklarının bakımını ve modernizasyonunu burada yapacak. Böylece Yunanistan’a vadettiği yatırımları da birer birer gerçekleştirmiş olacak. Kim bilir, F-35’lerin üretiminin bir bölümü burada yapılacak ve liesing satış sistemiyle Yunanistan’a F-35 savaş uçağı satılacak.

Şimdilik durum bu, Siros adası önemli bir konumda, ABD için Girit adasındaki SUDA Üssü’nün arka bahçesi olacağı kesin, sonrasını kim bilir? Belki İncirlik’ten Siros adasına bir taşınma olabilir!!!

7 Kasım 2017 tarihli haberimiz aynen aşağıdaki gibidir.

“Amerika Birleşik Devletleri’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt Yunanistan’ın Akdeniz ve Balkanlar’da oynadığı kilit rol ve ABD Hükümeti’nin yatırım planı hakkında konuştu.

Büyükelçi Geoffrey R. Pyatt, Atina’da “Hellas Liberty” Yüzer Müze’de gerçekleştirilen “7.Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum” toplantısına katıldı. Büyükelçi Pyatt, Yunan işadamı Panos Ksenokostas’ın başını çektiği Yunan-Amerikan ortaklığı Onex’in Siros adası  tersanelerinde yapmak istediği yatırım hakkında konuştu ve Dedeağaç Limanı’na özel olarak değinerek, ABD’nin söz konusu Limanı ticari ve askeri olarak özellikle de helikopter üssü olarak kullanmak istediğini dile getirdi.”

Evet, şimdi sırada Dedeağaç Limanı var. 2018 yılının ilk altıncı ayı içinde gerekli çalışmaların sonuçlanması bekleniyor.

SİROS ADASI’NDA UYGUN YER BAKMAYA GELDİ

Elde edinilen bilgilere göre, 2016 yılından beri ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nde görevli bayan Captain Rose Ε. Rice, 7 Mart Çarşamba 2018 tarihinde gelerek incelemelerde bulundu ve 9 Mart Cuma günü adadan ayrılarak Atina’ya döndü. Bayan Captain Rose Ε. Rice Siros adasını köşe bucak dolaşarak donanmaya yer belirledi.

Bayan Captain Rose Ε. Rice adada kaldığı 8 Mart Perşembe günü sabah saatlerinde Siros-Ermoupolis Belediye Başkanı Yorgos Maragos ile görüştü. 9 Mart Cuma günü ise Güney Ege Bölgesi Kiklades Eyalet Başkan Yardımcısı georgios Leontaritis ile görüştükten sonra Atina’ya hareket etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz