Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BÖLGEMİZDE GERÇEK ANLAMDA YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE BİR FIRSAT DAHA!

BÖLGEMİZDE GERÇEK ANLAMDA YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE BİR FIRSAT DAHA!

25
0

Batı Trakya bölgesinde gerçek anlamda yatırım yapmak isteyen vatandaşlara yönelik bir fırsat daha geliyor.

AB programlarından biri olan LEADER teşvik programı Yunanistan Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmekte olup, önümüzdeki yakın zaman diliminde yatırım yapmak isteyenlere yeniden fırsat veriyor.

Aşağıda kaleme alınan yazıda bu işi iyi bilen uzmanlar tarafından profesyonel anlamda faydalanabilirsiniz. Kaleme alınan yazıyı dikkatli okuyun ve iletişim bilgilerinden sorularınıza cevap alarak faydalanabilirsiniz.   

YUNANİSTAN LEADER TEŞVİK PROGRAMI

CLLD / LEADER teşvik programı Yunanistan Tarım Bakanlığı tarafından verilen, genel olarak tarım bölgelerinde tarım dışı faaliyette bulunan, hali hazırda var olan işletmeleri ve tarım dışı faaliyette bulunmayı amaçlayan yeni kurulacak işletmeleri–şirketleri desteklemektedir. Teşvik hibe olarak verilmektedir. Teşvik oranları bölgelere göre değişim göstermekle beraber %50ile %65 arasında değişim göstermektedir. LEADER programı planlama aşamasında yerel şirketlerin taleplerine göre şekillenmesi, kolay uygulanabilirliği ve KOBİ’lerin karşılayamayacağı şartlar istenmesi sebebiyle ESPA ve Kalkınma Yasası teşviklerinden ayrışmaktadır. Tarımsal üretim sektörü dışındaki neredeyse tüm sektörlerdeki firmalar LEADER programından yararlanabilmektedir.

Arsa alışı hariç inşaat masrafları, Makine Teçhizat alımı, İşletme Giderleri Leader kapsamında desteklenen harcamalardır. Desteklenecek azami bütçe büyüklüğü 600.000 Euro ile sınırlandırılmıştır. Bütçe sınırlandırmasında alt limit olmaması küçük ve çok küçük işletmeler tarafından programa olan ilgiyi arttırmaktadır.

Programa başvuru proje olarak, bakanlık tarafından yayınlanacak çağrıdan sonra yapılmakta, onay alınmadan yatırıma başlanılması gerekmemektedir. 2014–2020 döneminin ilk çağrısının Ekim–Kasım 2017 aylarında yayınlanması ve başvuruya 2 ay açık kalması beklenmektedir. Hibe’nin istenirse teminat mektubu karşılığı ön ödeme olarak alınması veya yatırımın ilerleyişine paralel olarak en fazla 4 taksitte alınması mümkündür.

Turizm alanında konaklama tesisi olarak ev, villa, pansiyon ve otel yapımına açık olması Yunanistan’daki yerli yatırımcı tarafından olduğu kadar yabancı ve özellikle Türk yatırımcılar için programı cazip hale getirmektedir. Gerçek kişiler tarafından Yunanistan’da kurulmuş %100 yabancı (Türkiye, Bulgaristan, Almanya) sermayeli şirketler veya yabancı şirketlerinin Yunanistan’daki iştirakleri teşvikten yararlanabilmektedir. Dedeağaç (Alexandroupoli) şehir dışı, Miğri (Makri), Kavala şehir dışı, Taşöz (Thasos) ve Semadirek (Samothraki) adaları Bulgaristan ve Türkiye’ye coğrafi olarak yakın olmaları ve son yıllarda Türkiye’den artan oranda turist çekmeleri nedeniyle yerli yatırımcılar için olduğu kadar Türk ve diğer yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırmaktadır.

Turizm dışı sektörlerde de 600.000 Euro bütçeye kadar yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yapılacak yatırımlar, özellikle Türk üreticiler için Avrupa Birliği içerisinde üretim yapma ve ürünlerini Avrupa Birliği pazarlarına gümrüksüz ulaştırma imkanı sunmaktadır. Avrupa’ya girişte gümrük duvarı bulunan ürünlerin, Yunanistan’da üretilerek serbestçe Avrupa pazarlarına satılması, hammadde ithalatında Yunanistan’ın Türkiye’ye coğrafi yakınlığı da göz önünde bulundurulduğunda büyük fırsatlar barındırmaktadır.

Bütçe alt sınırlaması olmaması tarımsal bölgelerde halen faaliyette bulunan küçük ve çok küçük işletmeler (bakkal, kuaför, kahve, yiyecek içecek dükkanları, alüminyum atölyeleri, ağaç işleme atölyeleri, paketleme tesisleri vs) için, var olan makine teçhizatlarını yenileme fırsatı sunması, yeni kurulacak işletmeler için de kuruluş maliyetini en aza indirmesi açısından önemlidir.

Program uygulama süresi 2 yıl  (Teşvik Programının onaylanmasından itibaren) ile sınırlandırılırken, hibenin son taksitinin alınmasından itibaren işletmenin 5 yıl süre ile faaliyette bulunma zorunluluğu vardır.

Balance Accounting olarak Selanik, Gümülcine ve Şapçı’daki ofislerimiz, Yatırım teşvikleri alanında uzman, tecrübeli personelimiz ile diğer hizmetlerimizin yanı sıra Yunanistan genelinde LEADER programından yararlanmak üzere ilgili projenin hazırlanması veya var olan projelerin güncellenip programa uygun hale getirilmesi ve onaylanan projelerin takibini üstlenmekteyiz.

Programla ilgili merak ettiğiniz konular ve ayrıntılı bilgi için ofislerimizi ziyaret edebilir, +306936787377 & +306947571112 numaralı telefonlardan veya info@balanceacc.com adresine mail göndererek bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Mustafa +306947571112

Halit +306936787377

http://www.balanceacc.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz