Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ YENİ ÜYELERİNİ SEÇTİ

BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ YENİ ÜYELERİNİ SEÇTİ

9
0

3 koltuk için 5 adayın yarıştığı Batı grubunda Yunanistan BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilemedi

Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, 12 Kasım 2012 tarihinde, dün, BM İnsan Hakları Konseyi’nin yeni üyesi ülkeleri seçti. Birleşmiş Milletler sistemi içerisinde insan haklarının tüm dünyada korunması ve teşvik etmek ve üye ülkelerde yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgilenmek üzere kurulan BM İnsan Hakları Konseyi’nin 47 üye ülkesinden 18’i dün yapılan seçimlerde belirlendi. İnsan hakları ilkelerine olan bağlılıklarına göre BM Genel Kurulu’nun yaptığı seçimlerde Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Latin Amerika bölgelerinden önceden belirlenen adaylar seçilirken Batı grubu için ABD, Almanya, İrlanda, Yunanistan ve İsveç yarıştı. Batı grubunda ikinci kez BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen ABD’ye Almanya ve İrlanda eşlik ederken Yunanistan ve İsveç oylamada kaybetti.

Konsey’e Batı grubundan ABD, Almanya ve İrlanda seçildi

Seçimde Batı grubunda 193 BM üyesi ülkeden ABD 131, Almanya ise 127’sinin oyunu alarak Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçildi. 7 üyeli Batı grubu ve diğer devletler grubunda  üç boş koltuk için beş ülkenin yarıştığı seçimlerde İrlanda ise 124 oy aldı. Yunanistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri nedeni ile Yunanistan’ın BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilemeyeceği yönündeki tahmin doğru çıkarken insan hakları anlayışının bir geleneğe dönüştüğü İsveç’in konseye seçilememesi şaşkınlık yarattı.

BM İnsan Hakları Konseyi, 2006 yılında BM İnsan Hakları Komisyonu’nun yerine geçerek BM Genel Kurulu tarafından kurulmuştu. 47 üye ülkeden oluşan BM İnsan Hakları Konseyi’nin seçimleri üç yılda bir yenileniyor ve bir ülke en fazla iki kez üst üste konseye seçilebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz