Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BİLGİÇ: “EGE’DEKİ TÜM SORUNLAR İKİ TARAFIN DA MUTABIK KALACAĞI, ORTAK ÇIKARLARA DAYALI”

BİLGİÇ: “EGE’DEKİ TÜM SORUNLAR İKİ TARAFIN DA MUTABIK KALACAĞI, ORTAK ÇIKARLARA DAYALI”

14
0

T.C.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Milli Savunma Bakanının bir soruya cevaben Ege’nin bir ‘Yunan Denizi’ olduğunu iddia ettiğinin basına yansıdığını belirterek, “Tüm Ege sorunlarının temelinde yatan bu çarpık anlayış, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve Ege’deki sorunların halli için ortaya konan çabalara zarar vermektedir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün ve Yunanistan Savunma Bakanı’nın Ege’ye ilişkin basına yansıyan ifadeleri hakkındaki soruya cevap verdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün 29 Mart tarihinde bir soruya cevaben yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM’deki beyanlarına değindiğini hatırlan Bilgiç, “Sayın Milli Savunma Bakanımız, basında çıkan ve Ege’deki bazı ada isimlerine yer veren bir haber üzerine, Meclis’te kendisine yöneltilen sorulara cevaben, uluslararası hukuk çerçevesinde konunun hukuki veçhesine değinmiştir. Bilindiği üzere Ege’de birbiriyle bağlantılı meseleler bulunmaktadır.

Ülkemizin Ege Denizi’ne yönelik yaklaşımı nettir ve bunu ilgili tüm taraflar yakından bilmektedir. Bu denizin iki ülke arasında barış, dostluk ve işbirliği alanı olmasını arzuluyoruz. Ege’deki tüm sorunların iki tarafın da mutabık kalacağı, ortak çıkarlara dayalı, BM şartında öngörülen uyuşmazlıkların barışçıl yollardan çözümü yöntemleriyle kapsamlı ve kalıcı şekilde çözülmesi için gerekli siyasi irade ve kararlılığı muhafaza ediyoruz. Bu sorunlar çözülene kadar her iki tarafın da bölgede barış ve istikrara menfi etkide bulunacak ve iki ülke arasında güçlendirilerek sürdürülen olumlu atmosfere zarar verecek tek yanlı girişimlerden kaçınması önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Bilgiç, açıklamasında şunları kaydetti: “Diğer yandan, Yunanistan Milli Savunma Bakanının bir soruya cevaben Ege’nin bir “Yunan Denizi” olduğunu iddia ettiği basına yansımıştır. Tüm Ege sorunlarının temelinde yatan bu çarpık anlayış, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve Ege’deki sorunların halli için ortaya konan çabalara zarar vermektedir. Türkiye, Ege’deki hak ve menfaatlerini uluslararası hukuk çerçevesinde korumaya devam edecek olup, bu konuda sağduyuyla hareket edilmesi ve mevcut diyalog mekanizmalarından yararlanılması gerektiğini bir kez daha vurgularız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz