Ana Sayfa Yunanistan Haber Belediye Başkanları İlk Turda Seçilebilecek

Belediye Başkanları İlk Turda Seçilebilecek

0
0

Miçotakis hükümeti Yerel Yönetimlerin seçilmesi için yeni seçim yasa tasarısı hazırlıyor. Pavlopulos yasasına geri dönülmesi planlanıyor.

İçişleri Bakanı Makis Voridis, Belediye seçimleri kanununda yapılacak yeni değişikliğe göre, daha önce SİRİZA hükümetinin uyguladığı ve şu an halen geçerli olan nispi sistemin (apli analogiki) değiştirileceğini ifade etti.

İçişleri Bakanı Makis Voridis, Yunanistan Merkez Belediyeler Birliği (KEDE) Yönetim Kurulu’nun bugünkü toplantısında (25/1), Yerel Yönetimler için yeni seçim yasasında yer alacak en önemli değişiklikleri ana hatlarıyla açıkladı. Bakan Voridis, bu konunun 28 Ocak Perşembe günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını ve detaylı olarak görüşüleceğini söyledi.

Öngörülen yeni seçim yasasına göre, SİRİZA hükümetinin getirdiği nispi sistem (apli analogiki) kaldırılacak. Başkanlar ilk turdan itibaren %42 veya %43 gibi bir oranla seçilebilecek.

Hazırlanıp Parlamentoya getirildikten sonra Miçotakis hükümeti tarafından oylanacak yeni seçim yasası, Kostas Karamanlis’in Başbakanlığı döneminde Pavlopulos’un seçim yasasının “rayında” hareket edeceği belirtiliyor.

Hazırlanan yeni seçim yasasına göre;

  • Yeni Demokrasi Partisi’nin Milletvekili seçimleri öncesinde hükümet programında vaad ettiği üzere nispi sistem (apli analogiki) kaldırılacak.

 

  • Belediye Başkanları bugün geçerli olan 50 artı 1 oy uygulaması yerine daha düşük bir oranla ilk turda (ilk Pazar’dan) seçilebilecek. Hatırlanacağı üzere Pavlopoulos yasası ile Belediye Başkanları ilk turda %42 gibi bir oranla seçiliyordu.

 

  • Seçimlerin galibi olan liste Belediye Meclisi sandalyelerinin 3 / 5’ini alacak. Ancak seçimi kazananın yüzdesi %60’tan fazlaysa eğer, meclisteki sandalye dağılımı nispi sistem (apli analogiki) uygulanarak yapılacak.

 

  • Seçime katılan listelerin Belediye Meclisine girişi için bir tavan uygulama yürürlüğe girecek. Parlamento seçimlerinde olduğu gibi yani %3’lük bir baraj sistemi uygulaması getirilecek.

 

  • Belediye Yerel Muhtarlıklar için 4’üncü sandık kaldırılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz