Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BEGLİTİS: “TÜRKiYE’NiN, EGE DENiZi’NDE YAZ DÖNEMiNDEKi UYGULAMALARINI MEMNUNLUKLA KARşILIYORUZ”

BEGLİTİS: “TÜRKiYE’NiN, EGE DENiZi’NDE YAZ DÖNEMiNDEKi UYGULAMALARINI MEMNUNLUKLA KARşILIYORUZ”

16
0

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Beglitis, Türkiye’nin, Ege Denizi’nde yaz dönemindeki uygulamalarını memnunlukla karşıladığını söyledi.

 

Beglitis, Parlamentoda uluslararası sözleşmelerin onaylanmasıyla ilgili yetkili komisyonda, Ege’de, Türkiye ile Yunanistan’ın yaz aylarında askeri tatbikatların durdurmasını öngören morataryumun uygulamaya konulduğunu belirterek, “Yaz dönemi Türkiye tarafından yapılan iyi hareketlerle başladı” dedi.

 

İki ülkenin Ege Denizi’nde “aralarında sorun yaratan bölgelerdeki deniz faaliyetlerini tamamen durdurduğunu, ‘ihlaller’de büyük oranda düşüş kaydedildiğini ve ikamet edilen adaların üzerinden uçuşların yapılmadığını” ifade eden Beglitis şöyle devam etti:

 

“Ayrıca, Libya’ya giden Türk donanmasına ait gemiler uluslararası hukuka saygılı bir güzergah izlemekte ve ne Yunanistan’ın çıkarları ihlal edilmekte ne de milli duygular tahrik edilmekte. Bundan sonra geriye, bunun yaz boyunca nasıl süreceğini görmek kalıyor. Aklınızda sadece, yaz döneminin Türkiye tarafından havada ve denizde yapılan olumlu uygulamalarla devam ettiği kalsın. “

 

Beglitis, Türkiye ile Yunanistan arasında sürdürülen istikşafi görüşmelerle ilgili olararak da “yeni Erdoğan hükümetinin”, karşılıklı çıkar ve işbirliği için istikşafi görüşmelere samimi bir şekilde geleceğini umduğunu, ancak iç dengelerin nasıl oluştuğunu görmeden bu konuda bir değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

 

Gazze’ye yardım gemilerinin hareketlerinin yasaklanması konusuna da değinen Beglitis, “Hükümetin ve ilgili bakanlıkların bu konudaki kararın ülkenin çıkarına olacağı değerlendirmesinde bulunduklarını ve kararın alınmasında bölgedeki barış ile Yunanistan’ın, İsrail ile olduğu kadar Filistinlilerle de olan stratejik ilişkilerini gözönüne aldıklarını” ifade etti.

 

Yunan Savunma Bakanı, Yunanistan’ın, İsrail ile olan ilişkilerinin daha da gelişmesinin, bölgenin barışına, güvenliğine ve istikrarına katkı sağlayacağına, Arap dünyası ve Türkiye olan tarihi ilişkilere de en küçük bir etkisi olmayacağına inandığını da sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz