Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAY LÁSZLÓ BORBÉLY: “SİZLER YUNANİSTAN’DA EŞİT VATANDAŞ DEĞİLSİNİZ. ÇÜNKÜ ÇİFT DİLLİ ANAOKULLARINIZ...

BAY LÁSZLÓ BORBÉLY: “SİZLER YUNANİSTAN’DA EŞİT VATANDAŞ DEĞİLSİNİZ. ÇÜNKÜ ÇİFT DİLLİ ANAOKULLARINIZ YOK”

14
0

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını daha yakından dinlemek ve yerinde tespit etmek üzere, Avrupa’dan gelen üst düzey yetkililerin temasları, gün boyunca devam etti.

Sabahın ilk saatlerinde Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Merkezi’ni ve daha sonra da Gümülcine Müftülüğü’nü ziyaret eden heyet, öğleden sonra da Gümülcine’nin Chirs Eve otelinde azınlık Danışma Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Konuk katılımcıların bu ziyaretin içeriği ile ilgili olarak, Danışma Kurulu üyelerini bilgilendirmek üzere yapılan toplantıya, tüm Danışma Kurulu üyelerinin hemen hemen tamamı katıldı. DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı Ozan Ahmetoğlu’nun yönettiği toplantıda ilk olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete birer selamlama konuşması yaparak, azınlığın hali hazırda ciddi sorunların olduğunu, bu sorunların çözümü noktasında böyle toplantıların önemine dikkat çektiler.

“Sizler Yunanistan’da eşit vatandaş değilsiniz. Çünkü çift dilli anaokullarınız yok”

İlk olarak sözü Romanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Romanya’daki Macarlar Demokratik İttifakı (RMDSZ) Başkan Yardımcısı Bay László BORBÉLY aldı. Azınlığın sorunlarını tüm açıklığıyla dile getiren Bay Borbely konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bana göre siz Yunanistan’da eşit vatandaş değilsiniz. Çünkü çift dilli anaokullarınız yok. Artık sizlerin de güçlü olduğunuzun farkına varmanız gerekir. Eğer Belçika’da Alman azınlığın bakanlıkları varsa, eğer Romanya’da anaokulundan üniversiteye kadar Macar’ca eğitim alabiliyorlarsa, siz de bunu buradaki çoğunluğa izah edebilirsiniz. Sizler Yunanistan’ın birer sadık vatandaşları, bizler de Romanya’nın birer sadık vatandaşlarıyız. Bu gün Bölge Genel Sekreterliği’ni ziyaret ettim. Onlara burada bulunma nedenlerimizi anlattım.

“Atilla’nın Çin seddini aşması sizler için nasıl bir onur kaynağı ise, bizler için de bir onur kaynağıdır”

Bizlerin artık daha güçlü ve dayanışma içerisinde olmamız gerekir, böylece daha güçlü olacağız. Bugünkü ziyaretlerde hayattaki problemlerinizi konuştuk. Son olarak şunu söylemek istiyorum; Atilla’nın Çin seddini aşması sizler için nasıl bir onur kaynağı ise, bizler için de bir onur kaynağıdır. Teşekkür ederim.

“Ben de Danimarka’da yaşayan Alman azınlığın bir ferdiyim

Daha sonra sözü Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Direktörü Bay Jan DIEDRICHSEN aldı. Bizler gücümüzü ve kuvvetimizi azınlıklardan alıyoruz diyen Bay Dıedrıchsen, bölgede FUEN kuruluşu için oluşan desteklerden çok mutlu ve gururlu olduklarını belirtti. FUEN demokratik bir kuruluştur, bizler FUEN olarak, DEB partisini desteklemekte ve bu desteğimizi tamdır diyerek sözlerine devam eden Direktör Dıedrıchsen; önümüzdeki günlerde ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da FUEN yönetim kurulu üyeliğine seçileceğinin müjdesini verdi. Bu arada konuşması sırasında Bay Dıedrıchsen, kendisinin de Danimarka’da yaşayan bir Alman azınlığının ferdi olduğunu sözlerine ekledi.

Hedef 1 milyon imza, Yunanistan’dan gerekli olan imza sayısı ise 16500’dür.

Son olarak sözü Romanya’daki Macarlar Demokratik İttifakı (RMDSZ) Uluslararası Sekreteri Bay Loránt VINCZE alarak “Avrupa Vatandaş Girişimi” konulu bir sunum yaptı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını ilk kez duymadığını, bu sorunlar hakkında bilgisinin olduğunu söyledi. Romanya’nın Kopenhang kriterlerini yerine getirdiğini, ancak Yunanistan’ın azınlıklarına kötü muamele ettiğini belirten Vıncze; bu durumu bu gün geldik ve gördük dedi. Bu yeni “Avrupa Vatandaş Girişimi” azınlıkların sorunlarının çözümüne önerilerde bulunacağına ve bunun faydalı olacağına inandığını ifade eden Vıncze, başlatılacak olan imza kampanyasında 1 milyon imzayı hedeflediklerini ve Yunanistan’dan da 16500 kişinin imzasının gerekli olduğunu açıkladı. Bu adımın, Avrupa’daki azınlıklar için çok önemli olduğunun altını çizen Bay Vıncze, son olarak azınlığın kuruluş ve temsilcileriyle işbirliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Toplantıya katılanlar arasında DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, DEB Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman,BAKEŞ Başkanı Galip Galip, SÖPA Derneği Başkanı Mehmet Derdiman, Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Ahmet Arif, Batı Trakya İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Emin Ahmetoğlu, Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, ÇINAR Derneği Başkanı Cengiz Ömer, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Asbaşkanı ve sabık milletvekili İlhan Ahmet, Çetin Mandacı ve diğer Danışma Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantı, konuk misafirler onuruna verilen akşam yemeği ile sona erdi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz