Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’DAN BİR HEYET EDİRNE’NİN ENEZ İLÇESİNİ ZİYARET ETTİ

BATI TRAKYA’DAN BİR HEYET EDİRNE’NİN ENEZ İLÇESİNİ ZİYARET ETTİ

9
0

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener ve beraberindeki Batı Trakya’dan bir heyet 18 Aralık 2012 tarihinde Türkiye’nin Edirne iline bağlı Enez ilçesini ziyaret etti.

Başkonsolos İlhan Şener’e başta Muavin Konsolos Adnan Öztürk olmak üzere, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, Batı Trakya Azınlığı Eğitim ve Kültür Şirketi Başkanı Cemil Kabza, Dostluk Eşitlik Barış Partisi İskeçe İl Teşkilatı Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve bir grup azınlık basını temsilcileri eşlik ettiler.

Konuk heyet ilk önce Enez Kaymakamı Fatih Baysal’ı makamında ziyaret ettiler. Burada karşılıklı görüş alış verişinde bulunan taraflar, bu ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Enez Hükümet Konağı’ndaki Kaymakamlık makamında gerçekleşen görüşmede konuk heyeti kapıda başta Enez Kaymakamı Fatih Baysal olmak üzere, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Haktan Öztürk, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, Enez Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Bahadır Özay, Enez Cumhuriyet Savcısı Ali Kılınç, Enez Hakimi Özgür Kapucu, Enez Hakimi Emine Salt Kılınç, İlçe Emniyet Müdürü Murat Uçar,İl Genel Meclis Üyeleri Coşkun Erkılıç ve Erol Açık karşıladılar.

İLÇEDE BULUNAN TARİHİ YERLER ZİYARET EDİLDİ

Heyet buradaki görüşmenin ardından Enez Kaymakamı Fatih Baysal’ın eşliğinde ilçedeki restorasyon aşamasında bulunan tarihi Fatih camii ziyaret edildi. Ayrıca bölgede uzun yıllar Osmanlı döneminde hizmet etmiş tarihi liman ve aynı bölgede yer alan Taş Evi ziyaret edildi. Bölgedeki yetkililer tarafından Taş Evi’nde bir bir rivayete göre Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in burada üç gün üç gece konaklıdığı belirtildi. Konuk heyet daha sonra Has Yunus Bey Türbesi ve Eski Türk Mezarlığı’nı ziyaret ederek, buradaki yetkililer tarafından eserler hakkında bilgi aldı.

SAROZ KÖRFEZİ’NDE ÖĞLE YEMEĞİ

Gerçekleştirilen ziyaretler sonrası konuk heyet onuruna, Enez Kaymakamı Fatih Baysal tarafından Saroz körfezinde bulunan Körfez lokantasında bir öğle yemeği verildi. Buradaki yemeğe İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ve İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz de eşlik ettiler. Yemek sonrası konuk heyet; başta Enez Kaymakamı Fatih Baysal ve diğer yetkililere teşekkür ederek, bu ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

SULTANİÇE KÖYÜ ZİYARETİ

“Eğer sizler güçlü iseniz, bizler de güçlüyüz. Dünyada gelecek asır, bizlerin asrı olacaktır”

Konuk heyet yemek sonrası ziyaretin son bölümünde, Enez ilçesine bağlı çoğunluğu Bulgaristan’dan göç etmiş olan Sultaniçe köyündeki Köy Muhtarlığı’na ait bir kahvehaneyi ziyaret ederek, buradaki köy halkıyla bir araya geldiler. Köy halkı tarafından gelen misafirlere çay ikram edildi. Burada Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif bir konuşma yaparak başta Enez Kaymakamlığı’na kendilerini en iyi şekilde ağırladıkları için teşekkür ederek, bu ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Müftü İbrahim Şerif Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında kısa bilgiler vererek, bölge halkının tarıma dayalı bir toplum olduğunu, buraya da Enez Kaymakamı Fatih Baysal’ın daveti üzerine geldiklerini söyledi. Müftü İbrahim Şerif konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bizler de sizleri hemşeri olarak kabul ediyoruz. Allah hepimizden razı olsun. Allah bu topraklara zarar vermesin. Her zaman birbirimizi sevmemiz, saymamız gerekiyor. Biz Allah’tan sonra, sizlere güveniyoruz. Eğer sizler güçlü iseniz, bizler de güçlüyüz. Dünyada gelecek asır, bizlerin asrı olacaktır. Allah önümüzü açık etsin.”

Son olarak Sultaniçe Köyü Muhtarı Erhan Arı da bir konuşma yaparak, bütün köylüler adına gelen misafirlere teşekkür etti.

BİRLİK GAZETESİ KÖY İMAMI HİKMET KILIÇ İLE GÖRÜŞTÜ

Birlik gazetesi olarak Sultaniçe Köyü İmamı Hikmet Kılıç ile yapmış olduğumuz söyleşide köyün tarihçesi hakkında kısa bilgiler verdi. Köy nüfusunun yaklaşık 1250 civarında olduğunu söyleyen imam Hikmet Kılıç, köy halkı başta tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraştığını ve son yıllarda turizm sektörüne açıldığını ifade etti. Sultaniçe Köyü camiisinin hicri takvime göre 1310 yılında, dönemin II. Abdülhamid’in eşi tarafından inşa edildiği bilgilerinin cami kitabesiinde yazdığını söyleyen imam Hikmet Kılıç, köy halkının çoğunlunun da 93 harbinde Bulgaristan’dan gelerek bu köye yerleştiklerini belirtti. Son olarak imam Kılıç; burasının bir dönem askeri bölge olduğunu, daha sonra bunun kaldırılarak, bölgeye başta turizm olmak üzere yeni bir canlılık geldiğini ifade etti.

Konuk heyet Sultaniçe köyü ziyareti sonrası, geri dönmek üzere Yunanistan’a hareket etti.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz