Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’DA TÜRKÇE’YE GETİRİLEN YASAK YABANCI BÜYÜKELÇİLİKLERE İLETİLDİ

BATI TRAKYA’DA TÜRKÇE’YE GETİRİLEN YASAK YABANCI BÜYÜKELÇİLİKLERE İLETİLDİ

11
0

Gümülcine’de yapılan “90 Yıl Sonra Lozan Antlaşması ve Azınlık Düzenlemeleri” konulu konferansta yaşanan Türkçe krizi, Yunanistan’daki yabancı büyükelçiliklere iletildi. Batı Trakya’daki Türkçe gazete, dergi ve radyo sahiplerinin imzaladığı mektup, Atina’daki yabancı büyükelçiliklere gönderildi.

Mektupta; 22 – 23 Kasım 2013 tarihlerinde “Yunansitan Avrupa ve Dış Politika Vakfı” (ELİAMEP) ve “Trakya’daki Müslüman Azınlık Çocukları Eğitimi Programı” tarafından Gümülcine’de düzenlenen konferans sırasında azınlık mensubu bir konuşmacının sunumunu Türkçe yapmasının engellenmesiyle ilgili olay anlatıldı. Olayın temel insan haklarına aykırı olduğu belirtilen mektupta, azınlığın resmi dili olan Türkçe’ye konferansta getirilen yasağı protesto etmek amacıyla bir çok konuşmacıyla birlikte, azınlık üyesi eski ve yeni milletvekilinin de konferansı terkettiği hatırlatıldı.

Yabancı ülke temsilcilerine gönderilen mektupta;

Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreterliği Yorgos Kalancis’in konferans sırasındaki konuşmasında azınlığa karşı olan agresif ve hakaretvari tutumu da dile getirildi. Batı Trakya’daki azınlık basını tarafından yabancı büyükelçiliklere gönderilen mektupta, azınlık milletvekillerinin Türkçe’ye getirilen yasağı meclis gündemine taşıdıkları da hatırlatıldı.

Olayın, Yunanistan’daki insan hakları çevreleri tarafından tepkiyle karşılandığı da ifade edilerek, Yunanistan’daki Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Sözcüsü Panayotis Dimitras ve Yunanistan İnsan Hakları Birliği Başkanı ve Makedonya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Konstandinos Çiçelikis tarafından kaleme alındığı ve internet sitelerinde yayınlandığı da vurgulandı.

Mektupta; Batı Trakya Türk Azınlığı’nın resmi diline getirilen yasağın Avrupa Birliği standartları ile bağdaşmadığı ve yaşayan olayın hiç bir çağdaş demokraside yeri olmadığı belirtildi. 

Rodop Valilik salonunda gerçekleştirilen “90 Yıl Sonra Lozan Antlaşması ve Azınlık Düzenlemeleri” konulu konferansında, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İskeçe’deki Siyasi İşler ofisi temsilcisi Büyükelçi Piperingos’un etkinlikte sergilediği hal ve hareketleri, bu denli ciddi konuların ele alındığı toplantı esnasında tesbih sallaması etkinliğe damgasını vurmuştu ve Azınlık basınında geniş bir şekilde gündeme getirilmişti.

 

 

  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz