Ana Sayfa Batı Trakya Haber Batı Trakya’da İeronimos’a Tepkiler Devam Ediyor

Batı Trakya’da İeronimos’a Tepkiler Devam Ediyor

1
0

Yunanistan’da, Başpiskopos İeronimos’un İslam dini ve Müslümanlarla ilgili hakaret içeren ifadelerine tepkiler devam ediyor.

İeronimos’un “İslam bir din değil, siyasi bir parti ve insanları da savaş insanları” sözlü saldırısına, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’ndan tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun (BTTADK) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos’un İslam dinini hedef alan ifadelerinin kınandığı belirtilerek, “Geçtiğimiz bu zorlu dönemde, İslam karşıtı söylemler yerine, daha barışçı ve birleştirici bir dilin kullanılmasını umut ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) tarafından yapılan açıklamada ise İeronomis’un İslam dini ile ilgili düşüncelerinin teolojik ve tarihi gerçeklerden uzak olduğu belirtildi. Dernek açıklamasında, “Böyle bir düşüncenin, önemli ve kritik bir mevkide bulunan ve özellikle de bir din adamı tarafından ifade edilmesinin bizlerde üzüntü ve şaşkınlık yarattığını da ayrıca belirtmek isteriz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

BTTDD Bursa Şubesi

“Yunanistan Başpiskoposu İeronimos’un ulusal bir televizyon kanalında, “İslam bir din değil, siyasi bir partidir. İnsanları da savaş insanları” sözleri kabul edilebilir nitelikte değildir.

Dinimize yapılan bu saldırı islamafobinin tipik bir örneği olup bu sözlerin bir din görevlisi tarafından dile getirilmesi daha da vahim bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır.

İeronimos, bu sözleri sebebi ile özür dilemeli ve bir din görevlisine yakışır şekilde hareket etmelidir.”

 

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği

AÇIKLAMA – KINAMA

Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu Ieronimos’un katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği bir din adamına yakışmayan, hoşgörüden uzak, İslamofobik ve nefret söylemi niteliği taşıyan sözleri dünyadaki İslâm dinine mensup her ferdi yaraladığı gibi, bu güzel dine mensup biz yurttaşlarını da ziyadesiyle rencide etmiştir.

Başpiskopos’un, “İslâm bir din değil, siyasi bir partidir. İnsanları da savaşın insanlarıdır’’ şeklindeki söylemi, İslâm dinine yapılan açık bir saldırı ve hakarettir. Dinimize ve aynı zamanda biz mensuplarına yapılan ve tarafımızca katiyetle kabul edilmeyecek bu mesnetsiz sözlü saldırıyı esefle kınıyoruz.

Bu tür açıklamalar hem dünyamızda tesis edilmek istenen medeniyetler arası barışa zarar verir hem de yurt içinde bir arada yaşayan farklı dinlere mensup insanların kardeşliğini zedeler. Hoşgörünün, barışın, kardeşliğin ve sevginin yüceliği ile dilini öne çıkarması gereken insanların aksi bir tavır içinde olmaları en fazla mensubu oldukları dine zarar verir. Umudumuz bu yanlışın bir erdemli davranış olan özürle düzeltilmesidir. Tabii olarak Başpiskopos’un fikri değişmese de zikrini düzeltmesi hümanizme büyük bir hizmet olacağı kanısındayız…

B.T.T.Ö.B.

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği

Duyuru-Kınama

Demokrasinin beşiği olarak övünen ülkemiz Yunanistan’ın Başpiskoposu olan bir din adamı (!) nın yüce dinimiz İslam hakkında sarf ettiği kabul edilemez sözlerini şiddetle kınıyoruz.

En son ve en mükemmel din olan ve mana itibarı ile “Barış, Sevgi, Teslimiyet, Kurtuluş ve Hoşgörü” olan dinimizden, bir din adamı (!) olarak sn. İeronimos’un bilgisinin olmaması ayrıca düşündürücüdür.

Dolayısıyla ülkemiz Yunanistan’ın bu talihsiz açıklama karşısındaki tutumunun ne olduğunu merak etmekteyiz.

İeronimos’un sarf etmiş olduğu sözleri, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Yönetim Kurulu olarak kınadığımızı belirtiyoruz.

SAYGI İLE KAMUOYUNA DUYURULUR.

B.T.C.D.G.DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

BAŞKAN

SADIK SADIK

 

Çınar Derneği Batı Trakya, Yunanistan

BASIN AÇIKLAMASI

“İeronimos’u adı barış, esenlik ve huzur olan İslam’a davet ediyoruz”

“Yunanistan Başpiskoposu İeronimos bir TV kanalında İslam ve Müslümanlara yönelik saldırgan ifadelerle ağır hakaretlerde bulunmuştur.

İeronimos, “İslam bir din değildir. Siyasi bir partidir. İnsanları da savaşın insanlarıdır. Bu, İslam’ın karakteristik özelliğidir, Hz. Muhammed’in öğretileri de bunu söylüyor” açıklamalarıyla temsilcisi olduğu zihniyetin bir kez daha İslam’a ve Müslümanlara karşı beslediği nefret ve düşmanlığını ortaya koymuştur.

İeronimos’un İslam’ı ve Müslümanları hedef alan iftiralarla dolu mesnetsiz sözlerini şiddetle kınarken, aynı zamanda söz konusu ifadelerin toplumu kışkırtıp insanları İslam’a karşı kin, düşmanlık ve şiddete sevk ettiğini endişeyle izliyoruz. Bu nedenle nefret suçu kapsamına giren ve ülke barışını tehdit eden bu provakatif söylemler nedeniyle ülkenin yetkili mercilerini göreve davet ediyoruz. Bu ifadeler din adamına değil, ancak şiddet yanlısı sorumsuz savaş çığırtkanlarına yakışır.

İeronimos’un şiddetle kınadığımız bu tehlikeli açıklamaları, bizlere Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da düzenlenen ve 51 kişinin hayatını kaybettiği radikal Hristiyan teröristin saldırısını hatırlattı. Katliamı gerçekleştiren teröristin İslam hakkındaki düşüncelerini yansıtan yazılı materyal ve kullandığı dilin İeronimos’un kullandığı dil ile ne kadar örtüştüğünü ve aynı zihniyetin ürünü olduğunu görüyor ve ülkemizin barışı için endişeleniyoruz.

Tam da Yunanistan Türkiye ile istikşafi görüşmeler için masaya oturacakken Kilisenin bu çıkışı zamanlama açısından manidardır. Bunun da kimin barış kimin savaş insanı olduğunun bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz.

İnananları için İslam bir dindir ve onları bağlar. Ama 2 milyar insanın inancına saygı duymak kalbinde sevgi olan sağduyulu her insanın ve barışa inancın gereğidir.

Anlaşılan o ki, bütün çalışmalara rağmen ülkede İslam’ın yükselişini ve Müslümanların çoğalmasını engelleyemeyen Kilise ve beslediği ırkçı zihniyet/siyaset çaresiz. İeronimos’un bu çırpınışı Batı Trakya’da yok edilemeyen Müslüman Türk Azınlık toplumu başta olmak üzere yükselen Türk İslam kültürüne tahammül edemeyenlerin feryadıdır. Ne yapsalar nafile. Güneş balçıkla sıvanmaz. Akıntıya kürek çekilmez.

Belli ki, canı sıkılmış ve daralmış İeronimos’un hem kendi hem de ülkenin iyiliği için sakinleşmeye ihtiyacı var. O yüzden kendisini adı barış, huzur ve esenlik olan İslam’a davet ediyoruz. Gerçek huzur ve esenlik İslam’dadır.
Herkese esenlikler diliyoruz.”

 

AZINLIK  OKULLARI ENCÜMENLER BİRLİĞİ DERNEĞİ

Konu: Başpiskopos İeronimos’un açıklamaları ile ilgili

“Yunanistan Başpiskoposu İeronimos’un geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında İslam dinini hedef alan çirkin açıklamalarını kabul edilemez buluyoruz. İslamiyet bir din değil siyasi partidir demesi, bulunduğu ve işgal ettiği makam göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde, son yıllardaki islamofobinin, İslam düşmanlığının boyutunu da bizlere gösteriyor. Sayın Başpiskopos’tan islam dinini övmesini de beklemiyoruz ancak işgal ettiği makam gereği asgari saygı göstermesi, bu içinde yaşattığı karanlık düşünce ve anlayışını dillendirmemesi gerektiğine inanıyoruz. Milyarlarca inananı olan bir dine, insanlık tarihine kattığı evrensel değerler, ortaya koyduğu medeniyet ve ilmin gelişmesine yaptığı katkı düşünüldüğünde bu şekilde saldırmasını bir kompleks olarak değerlendiriyoruz. Başpiskoposun açıklamaları kadar bazı sözde din adamlarının sözde kınamaları da Başpiskoposun açıklamaları kadar vahimdir ve akla ziyandır.”

Kamuoyuna Saygılarımızla

Gümülcine, 18-01-2021

Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği Yönetim Kurulu

 

Rodop–Meriç İlleri Selanik Özel Pedagoji Akademisi Mezunu Öğretmenler Derneği

KONU: «KINAMA»

“Yunanistan Başpiskoposu İeronimos’un bir televizyon programında, İslâm dini ve müslümanlar hakkında yaptığı açıklama ve değerlendirmeleri bizleri camia olarak son derece üzmüştür.

Bir barış dini olan İslam hakkında bu tür değerlendirmelerin bir dini lider tarafından dile getirilmiş olması bir talihsizliktir. İslam’a karşı bu tür haksız sözler tüm müslümanların vijdanında mahküm olmaktadır.

Bizler, kim tarafından olursa olsun, dinlere ve insanların kutsallarına yönelik haksız ve temelden yoksun bu tür değerlendirmeleri kınıyoruz.”

Yönetim Kurulu adına

Başkan G.Sekreter

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz