Ana Sayfa Batı Trakya Haber Batı Trakya’da Durum Karmaşık Hal Alıyor, Papazlar Da Karşı Çıkıyor!

Batı Trakya’da Durum Karmaşık Hal Alıyor, Papazlar Da Karşı Çıkıyor!

1
0

Batı Trakya Metropolitleri: “Müftüler seçilmeyecek – Humeyni olmayacak – Biz Halifelik değiliz.”

“Trakya halifelik değildi ve asla olamaz!”

İskeçe Metropoliti Panteleimon, Maronia ve Gümülcine Metropoliti Panteleimon, Dedeağaç Metropoliti Anthimos ve Dimetoka Metropoliti Damaskinos, bölgenin kalkınması için kurulan Partiler Arası Komisyon’unda, Müftülerin seçileceği iddia edilen önerisi için Başbakan Kiriakos Miçotakis’e bir protesto mektubu gönderdikleri belirtiliyor.

Parlamento Başkanı Konstantinos Tasoulas’a da iletilen mektup, esasen, devlete Müftülerin özel bir seçici kurul aracılığıyla seçilmesini önerme niyetinde olduğu Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni’ye yönelik olduğu belirtiliyor.

“Estia” gazetesine bölge Metropolitlerinden birinin, dün öğleden sonraya kadar varlığı ve içeriği gizli tutulan dört sayfalık mektubun Başbakan Miçotakis’e gönderilmesine atıfta bulunarak, “Eh, Humeyni’yi Trakya’da yasallaştırmayacağız!” dediği ifade ediliyor.

Aynı Metropolitin, “Yunanistan’da Müftü aynı zamanda bir yargıçtır. O seçilemez. Trakya Halifelik değildi ve asla olamaz!” dediği belirtiliyor.

Metropolitlerin ortak mektubunda, tüm bunlardan sonra, Partiler Arası Komisyon’un çalışma sonucunun, Trakya’nın kalkınması için önlem alınması önerisiyle sınırlı kalmasını ve sözde kurumsal konularda yasama girişiminden vazgeçilmesini talep ediyor.

Dört Metropolitin, Partiler Arası Komisyon çevrelerinden aldıkları bilgilere göre, hükümet tarafından hazırlanan mevzuatın Gümülcine (Komotini), İskeçe (Ksanthi) ve Meriç (Evros) illerinden azınlık üyelerinden oluşan geniş bir seçici kurul oluşturulmasını öngördüğü ileri sürülüyor.

Bunun, bölgedeki azınlık milletvekillerini küçük düşürerek temsili demokrasiyi bozan bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Partiler Arası Komisyon’un diğer üyelerine göre ise, seçici kurul oluşturulması düşüncesinin iptal edildiğini, Müftünün atanması, gelecekte devlet tarafından atanacak olan Trakya azınlığının önde gelen üyelerinden oluşan özel bir danışma heyeti tarafından yapılacağı belirtiliyor.

Dört Metropolitin Başbakan Miçotakis’e protesto metni gönderme girişimi, Batı Trakya Partiler Arası Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni’yi öfkelendirdi ve Bakoyanni acilen Yunanistan Kilisesi Başkanı Başpiskopos İeronimos’tan randevu istediği ve Metropolitlere bu davranış ve tutumlarından dolayı bir “protesto metni” verilmesi için talepte bulunacağı ileri sürüldü.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz