Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’DA “CANLAR” DOSTLUK RÜZGARI ESTİRDİ

BATI TRAKYA’DA “CANLAR” DOSTLUK RÜZGARI ESTİRDİ

20
0

Rumeli’nin İslâmiyet ve Türklükle tanışmasının öncülerinden kabul edilen Seyyid Ali Sultan’ın yol oğlu Mürsel Bali’yi anmak için her yıl düzenlenen kurban merasimi, Batı Trakya’nın Meriç (Evros)  iline bağlı Ruşenler köyü yakınlarındaki Mürsel Bali Türbesi’nde yapıldı.

“İLK DEFA BAKAN VE METROPOLİT KATILDI”

Etkinlik, Mürsel Bali Türbesi’nin ziyaretin ardından dualar okunmasıyla başladı. Merasime Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Dolios, Ana Muhalefet Radikal Sol İttifak (SIRIZA) Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Dimetoka (Didimotiho) Metropoliti Damaskinos, Türkiye’nin Gümülcine Muavin Konsolosları Alper Atak ve Murat Ertaş, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm,Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Prof. Dr. Ahmet Taşkın, Güney Bulgaristan Alevi-Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Ali, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Edirne Temsilcisi Mustafa Çetin, tanınmış sanatçı Hasan Öztürk ile Bulgaristan’ın Razgard, Deliorman, Kırcaali ve Haskova şehirlerinden gelen insanlar ve bölge halkı katıldı.

“ÜÇ DEVLETTEN KATILIM SEVİNDİRDİ”

Renkli katılımıyla dikkat çeken etkinliğin organizatörü Seyyid Ali Sultan Dergâhı Koruma Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Cihan’a yaptığı açıklamada, “Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan olmak üzere 3 devletten üst düzey katılım oldu. Tam bir dostluk rüzgarı esti. Mükemmel bir etkinlik gerçekleşti.” dedi.

Bu yıl ilk defa Hırıstiyan Ortodoks Kilisesi’ni temsilen Dimetoka Metropoliti Damaskinos, davete icabet ederek etkinlikte bir de konuşma yaptı. Metropolit Damaskinos, Vakıf Başkanı Ahmet Karahüseyin’in daveti üzerine etkinliğe katıldığını, gelenekleri ve inançları yaşatmayı önemli bulduğunu vurguladı. Yunan İçişleri Bakan Yardımcısı Dolios ise “Gelenek ve görenekleri yaşatmayı çok değerli buluyorum” ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Mürsel Bali hazretlerini kıramadıkları için bölgeye gelmekten şeref duyduklarını söyledi. Türkiye’den merasime katılan Zakir Hasan Öztürk, sazı eşliğinde seslendirdiği nefeslerle büyük beğeni topladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılara 40 kazanda pişirilen bölgenin ünlü yemeği ‘bakırlama’ ikram edildi.

 

MÜRSEL BALİ

Mürsel Bali, 1354 yılında bölgeye gelen ve 1402’de vefat eden Seyyid Ali Sultan’ın yol oğludur. Bölge halkı yüzyıllardan bu yana kendisini her yıl Kasım ayında kurbanlar keserek anmaktadır. Türbesi Meriç (Evros) iline bağlı Ruşenler köyü yakınlarındaki Mursal Sırtı denen bölge yer almaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz