Ana Sayfa Batı Trakya Haber Batı Trakya’da Camiler Kapalı, Ama Haliç’te Haç Çıkarma Töreni Yapıldı

Batı Trakya’da Camiler Kapalı, Ama Haliç’te Haç Çıkarma Töreni Yapıldı

2
0

Batı Trakya’da Türk Azınlığa ait camiler uzun zamandan beri kapalı kalmaya devam ederken, İstanbul Rum Azınlığı Haliç’te Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle ayin düzenlenip denizden haç çıkarma töreni yaptı. Düşünsenize, bunun tersi olsaydı Yunan basını ve Atina yönetimi ne yapardı siz düşünün!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İstanbul’da yaşayan Rum Azınlığa yönelik tüm hak ve serbestlikleri sağlarken, Atina yönetimi Koronavirüsü bahane ederek Batı Trakya’da yaşayan Türk Azınlığın camilerini halen kapalı tutuyor. Bununla da yetinmiyor, tamamı Azınlığa ait ve Lozan Andlaşması garantisi ile kontrolü Azınlıkta olması gerek okulların tabelalarından “Azınlık” hakkını yok etmek üzere kolları sıvamış durumda.

Kısacası aradaki fark, Türkiye olumsuz yönde Rum Azınlıkla uğraşmazken, aksine Yunanistan “Türk Azınlığı nasıl yok ederim” hesaplarını tek tek uygulamaya devam ediyor. Ama bu nereye kadar böyle gider? bu Azınlık daha fazla dayanabilir mi? veya artık çok sıkılan kemer kopar mı?

İstanbul’da istedikleri gibi dini ibadetlerini yaptılar    

Bugün Hristiyan alemi için önemli yortulardan biri kutlandı. 6 Ocak 2021 Çarşamba günü İstanbul’da Fatih Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine sabahın erken saatlerinde gelen ziyaretçiler, mum yakarak dua ettiler.

Fener Rum Patriği Vartholomeos’un yönettiği ayine, pandemi nedeniyle az sayıda kişi katıldı. Öğlen saatlerine kadar süren ayinin ardından Vartholomeos ile ayine katılan cemaat mensupları, kortej halinde yürüyerek Haliç kıyısındaki haç atma törenine katıldı. Polis, törenin yapılacağı alan ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Haliç’te deniz polisi bekletildi.

2 kişi suya atladı

Bu yıl pandemi nedeniyle suya sadece 2 kişi atladı. Vartholomeos’un haçı denize atmasıyla, kıyıda bekleyen katılımcılar, Haliç’in soğuk sularına atladı.

Haçı Vasilis Kürkçü çıkardı. Vasilis Kürkçü, “Mutluyum, gururluyum ve böyle zor bir dönemde, insanlığın böyle bir döneminde kazandığım için çok mutluyuz. Bu sene maalesef virüsten dolayı yurt dışından gelişler olmadı, maalesef iki kişiyle yapıldı” dedi.

Öte yandan geçen yıl törende bir kişinin denizde fenalaşması nedeniyle bu sene alanda ambulans bekletildiği görüldü. Ayrıca deniz polisi tarafından uzaktan kumandalı can kurtarma robotları da haç çıkarma sırasında su üstünde hazır bekletildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz