Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’DA BİRLİK GAZETESİNDEN ANLAMLI BİR GEZİ

BATI TRAKYA’DA BİRLİK GAZETESİNDEN ANLAMLI BİR GEZİ

12
0

Batı Trakya’da yayın hayatına 3 yıldan beri devam eden Birlik Gazetesi bir ilki gerçekleştirdi ve emekliye ayrılmış olan Azınlık insanını günübirlik bir geziye götürdü. Gümülcine’de Eski Camii önünden hareket eden heyet ilk olarak Drama’da “Drama Köprüsü’nün bulunduğu Nikiforos köyüne gitti. Heyeti burada Paranesti belediye başkanı Kayaoğlu Nikolaos ve “Drama Bölgesi Lozan Mubadilleri Derneği başkanı Nikos Laçistalis karşıladı.

Heyete “hoşgeldiniz” diyerek söze başlayan Dernek başkanı Nikos Laçistalis, “öncelikle sizleri burada görmekten dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Sizler için Drama Köprüsü’nün ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Yıllar önce başladığım bir araştırmanın neticesinde bu köprüyü bulmanın sevincini bende yaşıyorum.

 

“Bu köprü hepimizin, ona sahip çıkmamız lazım”

 

Drama Köprüsü’nün türküsü vardı ve sizlerde yıllarca bu türküyü söylüyordunuz, ancak artık türkünün ve Drama’nın köprüsüde var. Ben ve bazı arkadaşlarım bu köprüyü bulmak için yıllar önce yollara düştük, araştırdık, sorduk soruşturduk, Türkiye’ye defalarca gittik. Drama’lı Hasan’ın izine düştük ve neticede onunla alakalı gerekli bilgilere ulaştık. Hasan ve köprü hakkında bizim elimizde var olan bilgilerle elimizdeki verileri ve bilgileri karşılaştırdık ve türkülere destan olan Drama Köprüsü’nün bu olduğu kanaatine vardık. Çünkü belgeler bizi bu karara yönlendirdi. Drama’da Osmanlı döneminde yaşayan son Mutassarıf’ın belgelerinden yola çıkarak gerçeklerin ışığında çalıştık ve önemli bir tarihi eseri hem sizlere hemde dünya insanlığına kazandırmış olduk. Türkiye’nin değişik bölgelerinden bu köprüyü görmeye gelenlerin sayısı gittikçe artıyor. Tabii ki bu da bölgemizdeki turizmin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu köprü hepimizin, ona sahip çıkmamız lazım”. Dedi.

 

Köprünün yanında gerçekleşen karşılama töreninde sırasıyla bir konuşma yapan Paranesti belediye başkanı Kayaoğlu Nikolaos, heyeti samimi bir şekilde karşıladı ve Türkçe olarak “hepiniz hoşgeldiniz” dedi. Başkan kayaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Sizleri tarihi bir köprünün yanında karşıladığımzdan dolayı duyduğum mutluluk ve sevincimi dile getirmek istiyorum. Gördüğünüz bu köy geçmiş tarihlerde yüzde yüz Türklerin ikamet ettiği bir köydü. Mübadele ile Yunanlılar Türkiye’den buraya geldi ve burada yaşayan Türkler Türkiye’ye göç ettiler. Ayrıca şunuda belirtmek istiyorm, bu bölgede bazı köylerde Türkler ile Yunanlılar sevgi saygı içinde birlikte yaşamışlar. Tabii ki bunları ben ninemden dedemden duyuyordum ancak onlar artık malesef yok. Ninem hep şunu söylüyordu, “ne zaman ayrılma zamanı geldiğinde ne onlar ne de biz birbirimizden ayrılmak istemiyorduk” derdi. Kardeş gibi yaşamışlar ve büyümüşler. Bende birçok defa Türkiye’yi Adana’ya kadar ziyaret ettim gezdim. Buradaki gördüğünüz köylerin Türkçe isimleri var. Aynı köylerin isimleri türkiye’de de var.

Dolayısıyla huyumuz, suyumuz ve alışkanlıklarımız aynı. Zannediyorum ki biz halklar birbirimizi çok seviyoruz. Bir yerde zannedersem siyasiler bizi bu duruma getiriyor.” Dedi.

Nikiforos köyünde bulunan köy kahvehanesinde kahve içen heyet burada köylülerle sohbet etme fırsatı buldu. Ardından Drama’ya hareket eden heyet Drama’nın ortasında bulunan ve içinden bol suların aktığı “Dasaki” parkını ziyaret etti. Heyet Serez’e hareket etti.

 

SEREZ’DE ZİNCİRLİ CAMİİ ÖNÜNDE DUA

Drama’daki gezisini tamamlayan heyet Serez’e gitmek üzere yola çıktı. Yol güzergahı boyunca köylerin içinden geçildi ve ilk olarak Serez’in “Agios İoannis” (Aziz İoannis) bölgesini ziyaret ederek Serez’e özgü olan “Akanes” lokumu ve alışveriş yaptı.

Daha sonra Serez Bedesteni ziyaret edildi. Serez’in merkezindeki bu bedesten, Çandarlı İbrahim Paşa tarafından (1493-94) yaptırılmıştır. İnşa tekniğinin mükemmel oluşu bakımından dikkati çeken bina, bedestenler arasında dış mimarisiyle en gösterişli olanların başında gelir. Dikdörtgen planlı olup iki masif payenin taşıdığı kemerlerle altı bölüme ayrılmış ve bunların da üzerleri altı kubbe ile örtülmüştür. Kubbeler kurşun yerine alaturka kiremitle kaplanmıştır.

Serez içinde bulunan diğer eserlerden biri olan Zincirli Cami önüne giden heyet burada bu eseri görme fırsatı buldu. Zincirli Cami, Serez valiliği tarafından 1996 yıllarında restore edilmiş. Ancak restorasyonun değişik bölümlerde halen devam ettiği yazılı bir levhayla belirtilmiş. Heyet Zincirli Camii önünde dua ettikten sonra topluca hatıra tografı çektirdi.

Buradan Selanik’e geçen heyet Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etti. Birçoğu Ata’nın evini ilk kez ziyaret ediyordu ve duygulu anların yaşandığı görüldü.

Selanik’in simgesi olan Beyaz Kule (Lefkos Pirgos) ziyaretinin yanısıra heyet, Kulenin yanında bulunan ağaçların altında Öğle Namazı’nı kılarak geri dönüşe geçti ve akşam saatlerinde Gümülcine’ye ulaştı.

Gezi, Birlik Gazetesi, Union Travel, Ülker Grubu, Netto Meyve Suları, Radyo City’nin katkılarıyla gerçekleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz