Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA’DA ARICILIK SEKTÖRÜ CANLANIYOR

BATI TRAKYA’DA ARICILIK SEKTÖRÜ CANLANIYOR

16
0

Gümülcine’de yayın yapan Radyo City ve Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nün işbirliği ile Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, uzman biyologlar eşliğinde 4 kişilik bir ekiple Batı Trakya’ya geldi. Meral Kekeçoğlu ve ekibi Gümülcine Türk Gençler Birliği salonunda arıcılıkla ilgilenmek isteyenlerle bir sohbet toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Radyo City’nin sahibi Halit Halilibrahim, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan ve yaklaşık 80 kişi katıldı. Sohbet toplantısında Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, uzman biyologlar, arıcılıkla ilgili bilgileri aktardı ve sorulan sorulara cevap verdi.

Kekeçoğlu ve ekibi T.C. Gümülcine Başkonsolosu (Büyükelçi) Mustafa Sarnıç, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Ali Sami Toraman ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i ziyaret etti.

 

Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, ziyaretlerine ilişkin Birlik gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Meral Kekeçoğlu şunları söyledi:

 

“Arıcılık ekonomik kalkınma için ciddi bir sektördür ve bu bölge bunun için biçilmiş bir kaftandır”

 

“Buraya uzman biyologlar eşliğinde 4 kişilik bir ekiple geldik. Buraya geliş amacımız; buradaki arıcılığı harekete geçirmek. Biz Türkiye’de yaptığımız bir proje ile, çok geri kalmış bir ilçede orada arıcılığı kullanarak, sosyo ekonomik bir gelişme sağladık. Acaba benzer bir çalışmayı ve benzer bir ekonomik kalkınmayı burada sağlayabilirmiyiz, düşüncesiyle buraya geldik. Bu sadece bir ilk adım ve bunun devamı da olacak.

Bizlerin niyeti, bunun sonunu getirmektir ve burası ile irtibatı koparmamayı düşünüyoruz. Burasıyla devamlı iletişim halinde olmayı ve burada arıcılık yapan ve yapmaya istekli olan kişileri bir araya getirip, bu kişilerin birlikte hareket etmelerini sağlamaktır. Arıcılık ekonomik kalkınma için ciddi bir sektördür. İnşallah burada da ciddi bir sektör haline gelir diye düşünüyorum.

Ayrıca bölgedeki insanların da tarımla uğraşır olması, burası arıcılık için biçilmiş bir kaftandır.

Bizler üç gün boyunca burada arıcılık ile ilgili seminerler vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca burada arıcılık yapmayı düşünen kişilerin taleplerini değerlendirerek, ne yapmak istiyorlar, eksiklikler ve arıcıların buradaki sorunları nelerdir, bunları görmek istiyoruz.

Ayrıca hastalıklar konusunda ve ana arı konusunda genel sorunların olduğunu gördük. Bu seminerlerimizde slayt gösterileriyle ana arı üretimini, hem ticari olarak nasıl üretebileceklerini, ayrıca arı hastalıklarıyla nasıl mücadele edebileceklerini anlatmayı planlıyoruz.

Ayrıca buradaki bir arılıkta, uygulama yaptırmayı düşünüyoruz. Bu uygulamamızda da ana arı üretimini, hastalıklarla mücadeleyi yada diğer arıcıkla ilgili eksik olan yönler ne ise onlar konusunda uygulama yaptırmayı düşünüyoruz.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz