Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ ALANINDA YAŞADIĞI SORUNLAR BRÜKSEL’DEKİ AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA...

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ ALANINDA YAŞADIĞI SORUNLAR BRÜKSEL’DEKİ AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TARTIŞILACAK

15
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 2 Mart 2016 tarihinde Temsil Edilmeyen Uluslar ve Halklar Örgütü (UNPO) ile Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ortak bir konferans düzenliyor. “Yunanistan’da Örgütlenme Özgürlüğü: Avrupa Azınlık Hakları Standartlarında Bir Boşluk” konulu konferans, AP Milletvekili Csaba Sógor’un himayesinde gerçekleşecek.

Azınlık haklarına saygı Avrupa Birliği’nin (AB) dünya genelinde korumaya ve teşvik etmeye çalıştığı temel değerlerden biriyken AB üyesi ülkelerde dahi bu konuda politika ve uygulama arasında büyük tutarsızlıklar görülmekte. Bunun en önemli örneklerinden birisi ise etnik azınlıkların temel haklarından birisi olan örgütlenme özgürlüğünden yoksun bırakıldığı Yunanistan’da yaşanmaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği, sadece isimlerinde geçen “Türk” veya “azınlık” kelimeleri nedeniyle kapatılmış veya kuruluş başvuruları Yunan mahkemeleri tarafından reddedilmiştir. Makedon azınlığa ait Makedon Kültür Evi de aynı akıbete uğramıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Yunanistan aleyhine Batı Trakya Türk Azınlığı ile Makedon azınlığının örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine dair kararlar almış olmasına rağmen Yunan hükümeti, yıllardır bu kararları uygulamamaya devam etmekte olup ulusal yasalarında gerekli değişiklikleri de yapmamaktadır.

Farklı kesimlerden politikacıları, azınlık temsilcilerini, uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek olan konferansta, Yunanistan’daki örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller masaya yatırılacaktır. İlgili AİHM ve diğer uluslararası hukuk kararlarının uygulanmaması konusunda atılabilecek adımları da konu edinecek konferansta, Avrupa seviyesinde azınlık haklarının güvence altına alınmasına yönelik mevcut yasal düzenlemelerin etkinliği de ele alınacaktır.

Konferansta konuşma yapacak isimler ise şöyledir: Ev sahibi AP Milletvekili Csaba Sógor, AP Milletvekili Nils Torvalds,  UNPO Genel Sekreteri Marino Busdachin, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Yunan Helsinki İzleme Komitesi (GHM) Sözcüsü Panayote Dimitras ve Edessa Makedon Eğitim ve Kültür Hareketi Kurucusu Eugenia Natsoulidou. Konferans, 15:00 ile 17:00 saatleri arasında AP’nin ASP 5E3 numaralı salonunda gerçekleşecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz