Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRKLERİ ATATÜRK’Ü GÜMÜLCİNE’DE ANDI

BATI TRAKYA TÜRKLERİ ATATÜRK’Ü GÜMÜLCİNE’DE ANDI

21
0

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73’üncü yıl dönümünde Gümülcine’de anıldı. T.C.Gümülcine Başkonsolosluğunda gerçekleşen anma törenide çok sayıda soydaş katıldı. Tören Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına saygı duruşu ve istiklaal Marşının okunmasıyla başladı.

 

Törene, Başkonsolos Mustafa Sarnıç ve eşi Esin Sarnıç, Muavin Konsoloslar Berin Okur, İlkay Kocayiğit, Gürler Gürsoy, Ufuk Gözaydın, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe S. Müftü Yardımcısı Ahmet Hral, CHP İzmir milletvekili adayı BTTDD İzmir Şubesi Başkanı Av.Aydın Özcan ve eşi Gönül Özcan, eski Milletvekiller Galip Galip, Mustafa Mustafa, Ahmet Faikoğlu, Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” listesi başkanı Sibel Mustafaoğlu, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Devecioğlu, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ahmet Kara, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, BTAYTD Başkanı Ecevit Emin, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve emekli öğretmenler, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder’e G.Sekreter Av. Necmettin Hüseyin, Veznedar Şevket Şevketoğlu, G.Bşk. Yardımcısı Adnan Apti, G.Bşk.Yardımcısı Besim İsmail Bosa, Gen.Merkez Yöneticisi Levent Gür, Denetim Kurulu Başkanı İlhan Kahveci, Eski Başkanlardan Dr. Mustafa Rumelili, Bakırköy Şube başkanı Avukat Nuray Seçilmiş, Bursa Şube başkanı Şükrü Köse, Bursa Şube 2.başkanı Hasip Semerci, Küçükçekmece Şube başkanı Adnan Molla, Keşan Şubesi 2.başkanı Yusuf Kara, Keşan Şubesi Sekreteri Ayhan Beyli, Keşan Şube yöneticisi Ali Şükrüoğlu, Dr. Sadık Ahmet’in oğlu işadamı Levent Sadık Ahmet ve oğlu Sadıkhan’nın yanısıra  çok sayıda Batı Trakya Türkü katıldı.

 

BAŞKONSOLOS MUSTAFA SARNIÇ: “O’NU BU ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE VE O’NUN HER ZAMAN ÖZLEM DUYDUĞU BU COĞRAFYADA BİR KEZ DAHA RAHMET VE MİNNETLE ANIYOR, AZİZ HATIRASI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ.”

 

Törende bir konuşma yapan Başkonsolos Mustafa Sarnıç şunları söyledi:

 

“Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 73. yıldönümünde kendisini anmak ve onun Türk milletine bıraktığı mirasa olan şükran duygularımızı ifade etmek için burada toplanmış bulunmaktayız.

10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk bedenen aramızdan ayrıldı. Bugün, Atamızın aziz hatırasını yad etmenin ötesinde, başta kurduğu Cumhuriyet olmak üzere, O’nun meydana getirdiği eserleri korumak ve bizlere gösterdiği hedefler doğrultusunda yeni kazanımlar elde etmek adına yaptıklarımızı ve bundan sonra yapılması gerekenleri düşünebileceğimiz özel bir gündür.

Atatürk; askeri dehası, çağının ötesinde devlet adamlığı, diplomasi yeteneği ve eşsiz liderliğinin yanı sıra, birçok birçok bakımdan çığır açan bir fikir adamı olarak kalplerimizde yaşamaktadır. “Zafer zafer benimdir diyebilenindir; başarı başarılı olacağım” diye başlayanın ve “başarılı oldum” diyebilenindir” sözleriyle bizleri her zaman doğru yolda azimle ilerlemeye çağıran Atatürk’ün izinde, temel hak ve özgürlüklere saygılı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine dayalı Cumhuriyetimizin kazanımlarını daha ileri düzeye çıkarmak için inançla çaba gösteriyoruz.

Bu çabalarımızda en büyük destekçimiz, yine Atatürk’ün bizlere emanet etmiş olduğu yüksek değerlerdir. Atatürk’ü anlamak; O’nun değerlerine sahip çıkmak demektir. O’nu anlamak; kişisel çıkar ve ihtiraslardan uzak bir şekilde vatanseverlik duygusuyla çalışmak demektir. Atatürk’ü anlamak; mutluluğu, yalnız kendi ülkesinde değil, tünm insanlığın barış içerisinde yaşamasında arayacak kadar insan sevgisiyle dolu, üstün bir ahlak anlayışına sahip olmak demektir.

Atatürk’ün en büyük ideallerinden birisi de milletler arasında kardeşçe bir insanlık hayatı meydana getirmekti. “İnsan mensup olduğu milletin varlığını ve mutluluğunu düşündüğü kadar, bütün dünya uluslarının huzur ve refahını düşünmeli ve kendi milletinin mutluluğuna ne kadar kıymek veriyorsa, bütün dünya uluslarının mutluluğuna hizmet etmeye elinden geldiği kadar çalışmalıdır” sözleri ona aittir. Onun, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü, Türk dış politikasının temelini oluşturmanın ötesinde, barış idealinin evrensel simgesi haline gelmiştir. Türkiye bugün, BM’nin yanı sıra NATO, Avrupa Konseyi, AGİT ve OECD’nin tam üyesi olarak gerek bölgesel düzeyde gerek dünya çapında istikrar ve barışın idamesine ve ekonomik kalkınmaya katkısını sunmaya devam etmektedir.

 

Değerli konuklar,

“Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür… Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek ve zekayı eğitmektir” diyen Büyük Atatürk, çağdaş bir toplum yaratmada en önemli unsurlardan biri olarak kültürü ve eğitimi görmüş; her fırsatta eğitimin bir milletin dünyada saygınlık kazanmasına ve kalkınmasında oynadığı rolün önemini vurgulamıştır.

Bizler, “Benim için en büyük makam ve ödül, Türk Milleti’nin bir ferdi olarak yaşamaktır” diyen Atatürk’ün söylemlerini ve düşüncelerini ulusal bir servet olarak kabul etmekteyiz. Atatürk, her birimizin yüreğinde daima sevgi, saygı ve minnet duygularıyla yaşayacaktır.

Atatürk’ün Türk Milletine olan güveni ve inancı “ulusal egemenlik” ve “tam bağımsızlık” kavramlarında yerini bulmakta; egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinindir” sözü Türk demokrasisinin mihenk taşını oluşturmaktadır. Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Türk milletinin iradesinin yansıdığı en üst organ olarak yüceltmiştir. Günümüz Türkiyesi her alanda büyük başarılara imza atmakta; bölgesinde ve daha geniş coğrafyada demokratik devlet düzeniyle ve hızla gelişen ekonomisiyle örenk olarak gösterilmektedir.

Bu düşüncelerle, O’nu bu ölüm yıldönümünde ve O’nun her zaman özlem duyduğu bu coğrafyada bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Çocuklar şiir okudu, emekli öğretmen Necmi Abdülrezzak ise Atatürk’e yazdığı güzel bir şiiri okudu. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, İstanbul’dan bayramlaşma ve anma törenine katılmak üzere Batı Trakya’ya gelen BTTDD Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder günün anlamına uygun düşüncelerini belirten birer konuşma yaptılar.

 

 

 

ATATÜRK, SELANİK’TE DOĞDUĞU EVDE DE ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73’üncü yıl dönümünde Selanik’te doğduğu evde de anıldı.

 

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Atatürk’ü anmak için Selanik’e gezi düzenledi. 60 kişilik heyet, Ata’nın hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te doğduğu evde düzenlenen törene katıldı. Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in de katıldığı törende yapılan saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu. Ardından tören, Türkiye’den gelen BJK Koleji, Fevziye Mektepleri Vakfı Ayazağa Işık İlköğretim Okulu, Çerkezköy Hacı Zümbül Hoca Efendi Anadolu Lisesi öğrencilerin şiirler okumasıyla devam etti. Öğrencilerin seslendirdiği 10 Kasım Oratoryosu ise duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Bazı konuların gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Bakırköy Belediyesi’nden gelen engelli sanatçılar Ata’nın sevdiği şarkıları seslendirdi.

 

MUSTAFA DÜNDAR: “GELENEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Törenin ardından Osmangazi Belediye Başkanı AK Parti’li Mustafa Dündar ve beraberindeki heyet, müzeye dönüştürülen evi gezdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 10 Kasım’ı geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda doğduğu evde düzenlenen törenle andıklarını ifade ederek, “Ata’mızın bizlere gösterdiği bir hedef var. Muasır medeniyetler noktasına çıkma konusunda. Hakikaten biz Türkiye sınırlarını aşıp dışarı çıktığımızda Türkiye’nin onun gösterdiği hedefte ne derece emin adımlarla ilerlediği ve geldiğimiz noktayı çok net görüyoruz. Türkiye’nin gelmiş olduğu noktayı görmek için demek ki yurtdışına çıkmak gerekiyor. Biz Osmangazi Belediyesi olarak bu geleneğimizi sürdüreceğiz. Bursa’da Balkan göçmeni çok insanımız var. Onlarla birlikte gelip Ata’mızın doğduğu evde onu anıyoruz. Bu vesileyle de hem bölgesel barışa ve dostluğa katkıda bulunuyoruz. Hem de burada kalan insanların torunlarını buraya getirerek, doğdukları köylere götürüyoruz. Onun da mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi 10 Kasım ile birlikte olunca bunun manası daha da kıymetli oluyor” diye konuştu.

 

BAŞKONSOLOS TUĞRUL BİLTEKİN: “BU BENİM İLK 10 KASIM TÖRENİM”

 

Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ise 2 ay önce göreve başladığını belirterek, “Selanik’e tayinimizin çıktığı zaman anneme telefon açtım. ‘Anne, Selanik’e gidiyorum’ dedim. İlk söylediği şey, ‘Baban hayatta olsa mutluluktan ağlardı’ demek oldu. Selanik çok özel bir yer. Burada olmak, Atatürk’ün evinin yanında olmak sorumluluğunu yüklenmek bizim için çok önemli. Burada benim ilk 10 Kasım törenim. Sanki burada her şey yüz ile bin ile katlanmış gibi. Hissimiz ve hissiyatımız öyle. Buraya gelen vatandaşlarımızın hissiyatını iki ay boyunca izleme imkanı buldum. Onlar da aynı hissiyatta. Sizi aramızda görmekten çok mutluyuz. Onun kişiliğinde, Türkiye Cumhuriyeti’ni, vatan sevgimizi, birliğimizi, milletimizi, bütünlüğümüzü anıyoruz. Gazi ve şahitlerimizi de anıyoruz. Van depreminde hayatını kaybedenleri anıyoruz. Bizim için çok önemli bir gün. Bizi biz yapan günlerden bir tanesi” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz