Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNUN EĞİTİM ÖZERKLİĞİ VE SORUNLARI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TARTIŞILACAK

BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNUN EĞİTİM ÖZERKLİĞİ VE SORUNLARI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TARTIŞILACAK

23
0

ABTTF, Avrupa Parlamentosu’nda siyasi grubu bulunan EFA ile birlikte ortak konferans düzenliyor. Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliği alanında yaşadığı sorunlar Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda tartışılacak.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 20 Mart 2019 tarihinde Avrupa Hür İttifakı (EFA) ile Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ortak bir konferans düzenliyor. “Avrupa’da Azınlıkların Eğitimde Karşılaştığı Temel Sorunlar: Batı Trakya Türkleri ile Danimarka’daki Alman Azınlığı Örneklerinin Karşılaştırılması” başlıklı konferans AP Milletvekili Josep-Maria Terricabras’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Dilsel haklar ve azınlık eğitim sistemi azınlıklar için en çok önem arz eden konulardan biridir. Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme ve Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı gibi uluslararası azınlık koruma araçları bu alanlarda azınlık haklarının gelişimine yol açmasına rağmen Avrupa’da bazı azınlıklar bu alanlarda engellerle karşılaşmaktadırlar. Anadilde eğitim hakkıyla ilgili sorunlarla karşılaşan azınlıklardan biri de Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumudur. Her ne kadar 1923 Lozan Barış Antlaşması, Batı Trakya Türk toplumuna kendi anadilinde eğitim hakkı ile kendi okullarını açma ve yönetme hakkını verse de Batı Trakya Türk toplumu bugün azınlık eğitiminin her seviyesinde eğitim özerkliğiyle ilgili sorunlar yaşamaktadır. İki dilli eğitim veren azınlık okullarının sayısı giderek azalmakta ve toplumun iki dilli anaokulu açma talebi devlet makamları tarafından görmezden gelinmektedir. Buna karşın, kendi okullarını yöneten   Danimarka’da yasayan Alman azınlığının durumu azınlık eğitimi için daha iyi bir örnek sunmaktadır.

Azınlık eğitimi alanında çalışan uzmanları, politikacıları, azınlık temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirecek konferansta, Avrupa genelinde azınlıkların eğitim alanında karşılaştığı sorunlarla beraber Yunanistan’daki azınlık eğitim sistemi ve örnek uygulama olarak Danimarka’daki Alman azınlığının eğitim sistemi karşılaştırılarak Yunanistan’daki azınlık eğitim sistemindeki eksiklikler ele alınacaktır.

Konferansta konuşma yapacak isimler şöyledir: Ev sahibi AP Milletvekili Josep-Maria Terricabras, ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Danimarka’daki Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Danışmanı Käthe Freiberg-Nissen, Danimarka’daki Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Direktörü Anke Tästensen, Avrupa Çok Dillilik ve Dil Öğrenme Araştırma Merkezi (MERCATOR) ve Friz Akademisi Üyesi Alex Riemersma ve Avrupa Hür İttifakı (EFA) Direktörü Günther Dauwen. Konferans, 09.30 ile 12.00 saatleri arasında Avrupa Parlamentosu’nda ASP 5E1 numaralı salonda gerçekleşecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz