Ana Sayfa Yunanistan Haber Başbakan Çipras’tan Sözde “Pontus Soykırımı” İle İlgili Önemli Açıklamalar

Başbakan Çipras’tan Sözde “Pontus Soykırımı” İle İlgili Önemli Açıklamalar

8
0

Başbakan Aleksis Çipras Selanik’teki Başbakanlık ofisinde Pontus dernekleri temsilcileriyle görüştü. Çipras burada önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Aleksis Çipras Selanik’teki Başbakanlık ofisinde Pontus dernekleri temsilcileriyle görüştü. Çipras burada yaptığı konuşmasında, “Yarın sadece Pontus Helenizmi için değil, bütün Helenizm için önemli bir gün. Yüz yıl önce Pontuslu Rumların soykırımı anısına yönelik bir gün” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Selanik’teki Başbakanlık ofisinde Pontus dernekleri temsilcileriyle görüştü. Görüşme sözde “Pontus Soykırımı”nın 100’ncü yılı anısına gerçekleşti.

Pontus dernek temsilcileri görüşmede Çipras’a ilk defa bir Başbakanla görüştüklerini aktarmaları üzerine Başbakan Çipras geçmişte bu düzeyde bir görüşmenin yapılmadığını hayretle karşıladığını belirtti.

Başbakan Çipras buluşmada, 1990’lardan bu yana – oybirliğiyle – Yunan Parlamentosu’nun yasa ile 19 Mayıs’ı Pontus Helenizminin Soykırımı Anma Günü olarak ilan ettiğini dile getirdi ve “mağdurları onurlandırmanın bizim görevimiz olduğunu, ancak her şeyden önce özellikle tarihin hafızasını ve bilgisini gelecek için öne çıkarma gücü haline getirmek bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.

Çipras görüşmenin devamında şu ifadeleri kulandı:

“Gerçek ve tarihi olaylar herkes tarafından tanınsın.”

“Sarsıcı bir insan trajedisi ve Yunan devleti bugün intikam talep etmiyor. Kayıp insanların anısına Pontuslu Rumları onurlandırmak için intikam talep etmiyor. Yok edilişlerine intikam istemiyor. Ama biz adalet istiyoruz.

Minimum olanı istiyoruz: Gerçek ve tarihi olaylar herkes tarafından tanınsın. Ben cesaretle komşularımız tarafından da tanınmasını söyleyebilirdim. Çünkü tarih bilgisi en iyi okuldur. Hafızayı canlı tutmak ve geçmişin bu büyük yaralarının gelecekte tekrar açılmayacağından emin olmak için. Bu yüzden biz, 100 yıl önce yok edilen Helen Pontuslularının intikam cephesini açmak için anılarını onurlandırmıyoruz, ancak bunların tekrar yaşanmayacağı bir geleceğe sahip olmak için tarih bilgisinin en önemli ve mümkün olan en iyi koşul olduğundan emin olmak için çalışıyoruz. Sümela Manastırı’nın en kısa sürede halka açılmasını bekliyoruz. Anılar ve işbirliği, daha iyi bir gelecek inşa etmenin ön şartıdır.

Bunların unutulmaması gerekir, çünkü geçmişte Pontuslara karşı yapılan ırkçılık belki de bugün ülkemize gelen diğer göçmenlere karşı yapılan ırkçılıktır. Bu nedenle, tüm tarafları hatırlayalım, ancak Yunanlıların büyük çoğunluğu felaketten sonra Pontuslu göçmen unsurlarını ve Küçük Asya’dan gelen herkesi kucakladığı kolektif hafızasında tutuyor.

Başbakan Çipras Meclis Başkanı Nikos Vuçis ile de konuşacağını ve 19 Mayıs yarın Parlamento binasının Pontus renkleri ile ışıklandırılması talimatını vereceğini söyledi.

Çipras, Pontus anısını korumak amacıyla hükümet üyeleri ve Pontus Dernekleri temsilcilerinden oluşan ortak bir komite kurulmasını ilan etti ve kişiler önermelerini kendilerine söyledi. Bu heyetin yapacağı çalışmalarla biri Selanik ve biri de Atina’ya olmak üzere iki Pontus müzesi kurulmasını teklif etti.

Son olarak, Selanik Kalamaria semtinde Areçu bölgesinde geçmişte dezenfekte yerinde hayatını kaybeden 20.000 Pontuslunun adına bir anıt yapılmasını da önerdi.

Buluşmaya Çevre Bakanı Vekili Sokratis Famellos, Makedonia-Trakya Bakanı Elefteria Hacigeorgiu, Meclis Başkanı Vekili Tasos Kurakis, Milletvekilleri Yannis Amanatidis, Nikos Paraskevopulos, Aleksandros Triantafillidis, Triantafillos Mitafidis, AP Milletvekili adayları Panagiotis Kurumplis, Vlasis Agkcidis, Aleksandros Nikolaidis ve Merkez makedonia Bölge Başkanı adayı hristos Giannulis katıldı.

Görüşme sonunda Pontus dernekleri temsilcileri Başbakan Çipras’a bir kemençe ve Sümela Manastırı tablosu hediye ettiler.

Başbakan Çipras’ın giydiği ceketin yakasına taktığı “G” harfi ise dikkat çekti. Hatırlanacağı üze “G” harfi, sözde “Pontus Soykırımı”nın 100. Yıl anısına seçilen ve İnglizce “Genocide” (Soykırım) anlamına gelen kelimenin baş harfi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz