Ana Sayfa Batı Trakya Haber “Bartolomeos Ağız Değiştirdi”

“Bartolomeos Ağız Değiştirdi”

1
1

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde camiası ile birlikte, elini kolunu sallaya sallaya ayinler düzenleyen Bartolomeos ağız değiştirdi.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde camiası ile birlikte, elini kolunu sallaya sallaya ve istediği bölgede istediği zaman, T.C. Devleti tarafından restore edilen kiliselerde, hatta kilise kalıntıları içinde kusursuz ve hiçbir engelle karşılaşmadan ayinler düzenleyen İstanbul’daki Patrik Bartolomeos “ağız değiştirdi” ve içini Yunan MEGA televiyonundan gazeteci Andreas Robopulos’a doğup büyüdüğü Gökçeada’da verdiği özel röportajda döktü.

Oysa yakın zaman önceye kadar kendisini her fırsatta kabul eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, kendisini ziyaret eden Bakanların huzurunda veya görüşmeler sonrasında, hükümetin Rum Azınlığa yönelik yaptığı iyileştirmelerinden dolayı, verdiği haklardan dolayı memnuniyetini dile getiriyordu. Ancak son röportajında ağız değiştirdi ve bundan sonra değişik bir politika izleyeceğinin sinyalini verdi.

60 yıllık Rahiplik ve Patriklik görevine seçilmesinden bu yana 30’uncu yılı vesilesiyle, Patrik Bartolomeos, Yunan MEGA televizyonundan gazeteci Andreas Robopulos’a verdiği özel röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Bartolomeos İstanbul’daki Rum Azınlığı kastederek, “Maalesef soydaş topluluğumuzun kaçışına neden olan kovuşturmalar ve haksızlıkların – en hafif haliyle – zulümlerinin tüm sonuçlarından dolayı acı çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Andreas Robopulos’un “Dördüncü on yıl için ne kaldığını düşünüyorsunuz. Değiştirmek istediğiniz şeyler, yapmak istediğiniz şeyler henüz yapılmadı mı?” sorusuna ise şu cevabı verdi.

“Neden 8 yıldır seçim yapmamıza izin vermiyorlar?”

“Elbette yapılacak çok şey var, ne ben ne de bir başkası bu 30 yılda her şeyin mükemmel yapıldığını ve yapılması gerekenin yapıldığını iddia edemez, bunu söylemek küfür, abartı ve aptallık olur. Tabii ki Halki (Ruhban Okulu), gerçekleşmeyen ilklerden biri ve biz her zaman bunu yapmak için çabalıyoruz.

Soydaş topluluğumuzun çiğnenmiş mallarının iadesidir, şu anda devam eden birçok davamız var. Galata cemaatinin sürgündeki Papa-Eftim’i tarafından işgal edilen tapınaklarımızın iadesi, adalete başvurduk ve ne yazık ki ilgili kararın Ankara Yüksek Mahkemesi tarafından verilmesi gecikiyor.

Çünkü ilk etapta davayı ve çok daha fazlasını kaybettik. Ya da İstanbul’da bizim için büyük bir sorun, Yunan diasporasının küçülmesi. Az kaldık, atalarımızdan aldıklarımızı tırnaklarımız ve dişlerimizle korumaya çalışıyoruz.

Topluluğun mülkiyetinin korunması, mülkiyetin değerlendirilmesi ve kullanılması. Maalesef Ankara hükümeti, kiliselerimizin ve hayır kurumlarının mütevellileri ve komisyonlarının yenilenmesi için seçimlerin sadece bize değil, diğer azınlıklara da haksız, keyfi, mantıksız bir şekilde yapılmamasının nedenini bize anlatmıyor. Neden 8 yıldır seçim yapmamıza izin vermiyorlar.

Ancak seçimlere izin verildiğinde bile, kiliselerimizin ve kurumlarımızın yönetimini devralabilecek soydaşlarımızın sayısı azdır. Ne yazık ki, soydaşlarımıza yapılan ve sürgüne gitmelerine, soydaşlarımızın kaçmalarına neden olan adaletsizlikleri en hafif şekilde dile getirmek bir yana, zulmün tüm sonuçlarını yaşıyoruz.

Bir zamanlar ’55 Eylül olayları vardı, 64’te Yunan vatandaşlarının sınır dışı edilmesiydi. Soydaşların özellikle de çocukları, kızları olanlar için güvenlik duygusu uyandırmayan genel koşullardı ve kaçtılar. Bu yüzden bugün birkaçımız, İstanbul’daki ulusun sıcak kapılarını (Thermopiles) ve ekümenik Patrikhaneyi koruyoruz.”

Biz de bir anlam veremiyoruz, bize de Atina’dan bir açıklama yapılmıyor!

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak Sayın Bartolomeos’a şunları hatırlatmak istiyoruz ve çok kısa, çünkü baskılar kovuşturmacalar ve hak ihlallleri o kadar çok ki sayfalarca yazmamız lazım.

Oysa kısaca bir hatırlatma yapıyoruz!

Batı Trakya’dan Türkiye’ye 1950 göçü.

1967 Cuntası ve Azınlığa uygulanan baskılar.

Müftülüklerin ve vakıf İdarelerinin durumu ve yönetim şekline müdahaleler.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı  ve sonrasında baskılardan dolayı Türkiye’ye kaçışlar.

1983 Türk kelimesinin yasaklanması ve Derneklerden tabelaların kaldırılması.

Irkçı 19. Maddenin uygulanması neticesinde ailelerin parçalanması, vatandaşlıktan atılmalar.

Yunanistan’da Yargıtay’ın “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ile Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni kapatma kararı alması, Batı Trakya Türkleri’nin tepkisine yol açmış ve 29 Ocak 1988 tarihinde Gümülcine olayları meydana gelmişti.

29 Ocak 1990 tarihinde Gümülcine’de fanatik Yunanlılar tarafından saldırılar ve yağmalamaların yaşanması.

Sayın Bartolomeos, Biz de Türk Azınlık olarak Batı Trakya’da vatanımız Yunanistan’ın Müftülük seçimi ve Vakıflar İdaresi seçimi yapmamıza izin vermemesine bir anlam veremiyoruz. Atina hükümetleri de yıllarca bize bir açıklamada bulunmuyor. Bizim için dua ederseniz belki duanızın kabulüne Atina seçim yapar veya en azından bir açıklama yapar….

Esenlikle ve dua ile kalınız Sayın Bartolomeos hazretleri….

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz