Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BALTAS: “ROTONDA ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ANITTIR” DEDİ, ANTHİMOS, “HAÇ GİRECEK” DEDİ

BALTAS: “ROTONDA ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ANITTIR” DEDİ, ANTHİMOS, “HAÇ GİRECEK” DEDİ

25
0

Yunanistan Kültür Bakanı Aristidis Baltas, Selanik’te (Thessaloniki) bulunan Hortacı Sultan Camii, Rotonda (Agios Gergios Kilisesi) için “Rotonda çok kültürlü bir anıttır” dedi.

Ancak Selanik Mitropoliti Anthimos’tan cevap gecikmedi ve Anthimos, “Rotonda’ya haç girecek, eğer isterlerse referandum yapalım ve halka soralım” dedi.

Kültür Bakanı Aristidis Baltas bir yayın organına verdiği mülakatta Selanik’teki Hortacı Sultan Camii, Rotonda (Agios Gergios Kilisesi) hakkında kendisine sorulan soruyu cevapladı. Bakan Baltakos verdiği cevapta şunları ifade etti. ” Rotonda çok kültürlü bir anıttır. Hiçbir şekilde dini bir tapınak değildir. Rotonda’ya haç yerleştirilmesi için ben herhangi bir karara asla imza atmadım. Gerçeğin çarpıtılması için korkunç yanlış bir beyan var. Ancak benden önceki Kültür Bakanı Evaggelos Venizelos tarafından 1999 yılında imzalanan karar gereği her Pazar günleri ve yılda 12 defa olmak üzere Rotonda’da ayin yapılıyor. Cami olarak kullanılmasına da şahsen itirazım olmaz” dediği ifade ediliyor.

Bu olay Selanik ve geniş çevrede büyük yankı buldu. Vatandaşlardan oluşan bir grup haç asılması yönünde imza toplayarak Belediye başkanı Butaris’e ilettikleri belirtiliyor. Konu ile ilgili görüş belirten Belediye başkanı Butaris, “konu ile ilgili tansiyonun düiürülmesi lazım, çünkü papazları ne kadar gıdıklarsan daha fazlasını istiyorlar. Rotonda Kiliseydi, ancak hem Cami hem de Roma anıtıydı” dediği ifade ediliyor.

Anthimos: “Rotonda’ya haç girecek, eğer isterlerse referandum yapalım ve halka soralım”

Selanik Mitropoliti Anthimos Agiu Dimitriu Kilisesi’nde yaptığı Pazar ayininde son günlerde gündeme oturan bu konu hakkında söz alarak şunları dile getirdi.

“Şimdi gelip diyorlar, “Rotonda’ya haç koymayalım”. bana belediye başkanı, tamamen onun sorumluluğunda değil ama yerel bir yönetici olarak “haç’ı koyalım” demişti. Bir anlaşma olmuştu ve bu geçerli olacak. Ne için kavga edelim? “Rotonda’ya haç girecek eğer isterlerse referandum yapalım ve halka soralım.

Kültür Bakanı dün Thessaloniki’ye (Selanik) geldi ve Rotonda’yı ziyaret etti. Malesef Mitropoliti davet etmediler. Neden? Galiba papaz cüppesi’ni istemiyorlar.”

Mitropolit Anthimos konuşmasının devamında , Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla Selanik Aristotelio Üniversitesi’ne “İslam İlimleri ve Medeniyeti Kürsüsü”nün dahil edilmesine kesinlikle karşı olduğunu ve hiç bir sebeple asla bunu kabul etmediğini söyledi.

Anthimos, karşı olduğunu Kilisedeki Pazar ayininde şu ifadelerle dile getirdi:

“İslam öğrenim bölümünü kabul edemeyiz. Bu zaten üç yıl önce geçerliydi, tahmin edin ki bu dinle ilgili bugün gelen bilgiler halkı tedirgin etmiştir. Ortodoks ilahiyatı İslam’la birlikte uymaz.

Trakya’yı 30 yıldır yoğun yaşadım ve Müslümanların en iyi yaşamı var. Eğer olmasaydı başkaldıracaklardı. Kendilerine de söyledim, diğer dindaşlarına nazaran şanslılar, Türkiye’de ve diğer yerlerde, çünkü Yunan vatandaşları ve Avrupa Birliği vatandaşları.

İslam için başka bir okula bölüm yapın, Thessaloniki’nin (Selanik) kalbine değil. Başka nedenler de var ama ben değinemem” dedi.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x3myth8_anthimos-rotonda-ve-bati-trakya-konusmasi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz