Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BALKANLAR’DAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! “OSMANLI ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI” AÇILIYOR

BALKANLAR’DAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! “OSMANLI ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI” AÇILIYOR

16
0

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMU), Osmanlı Araştırmaları alanında uluslararası öğrencilere yönelik tam burslu ve yüzde 100 İngilizce “Osmanlı Araştırmaları Yüksek Lisans Programı” açıyor.

İMU Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Karahasanoğlu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bursları iş birliğiyle açılan yüksek lisans programının 2016-2017 eğitim-öğretim yılı güz döneminden itibaren öğrenci alacağını söyledi.

Programda verilecek dersler ve öğretim üyesi kadrosunun belirlenmesi için uzun toplantılar yapıldığını aktaran Karahasanoğlu, şöyle devam etti: 

“Program kapsamında eski Osmanlı coğrafyasını oluşturan bugünkü devletlerin vatandaşlarına yönelik bir eğitim tasarlanmıştır. Türkiye’deki Osmanlı çalışmalarının geçmişten bu yana, yoğunlukla, Anadolu merkezli yürüdüğü gözlenmektedir. Osmanlı geçmişinin, Balkan, Arap, Kuzey Afrika vilayetleriyle birlikte anlaşılması zaruri önemdedir. Osmanlı Devleti, Anadolu’ya münhasır bir miras olarak anlaşılamaz.”

Karahasanoğlu, programa kabul edilecek öğrencilerin kendi ülkelerinin Osmanlı geçmişiyle ilgili tezler hazırlamalarını özendirecekleri bilgisini verdi.

Öğrencilere Osmanlıca konusunda da yeterlilik kazandırmak istediklerini dile getiren Karahasanoğlu, “Amacımız, Türkiye’de ve özellikle de İstanbul’da, Osmanlı tarihçiliği alanındaki birikimi aktarmaktır. Programımız kapsamında ders verecek kadromuz, Fransa, Almanya, Hollanda ve Amerika gibi dünyanın çok farklı ülkelerinde, Osmanlı tarihi sahasında, doktora dereceleri almış akademisyenlerden oluşmaktadır. Bu da demektir ki öğrencilere İstanbul’daki birikimin ötesinde, Avrupa ve Amerika’da gerçekleştirilen çalışmalarda uygulanan en yeni metotlar öğretilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Karahasanoğlu, programa katılacak öğrencilerin Osmanlı coğrafyasından geleceğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye’de görev yapan akademisyenler olarak bizlerin eski Osmanlı coğrafyasındaki arşivlere, Osmanlı’dan kalan evraka ve yazma eserlere ulaşımı hiç de kolay değildir. Programımıza kabul edilecek öğrenciler, ülkelerindeki Osmanlı dönemi evrakını pekala inceleyebilir, tezlerini bu belgelerle zenginleştirebilirler. Bu malzemenin Osmanlı çalışmalarına taşınması, sahaya müthiş bir dinamizm getirecektir. Umulur ki bu program sayesinde, İstanbul ve Anadolu dışındaki Osmanlı topraklarının hikayeleri de Osmanlı tarihi literatürüne daha fazla katılır ve yepyeni nitelikli, özgün çalışmalar kazanırız.”

Eğitim 3 yıl sürecek

Üç yıllık programın ilk yılında, yabancı öğrenciler 1 yıl Türkçe eğitimi görecek ve bunu iki yıl sürecek dersler ve tez yazım dönemi izleyecek.

Osmanlı İmparatorluğu’nun dünya tarihindeki yerine odaklanan yüksek lisans programında, idari ve siyasi tarih, iktisadi, toplumsal ve kültürel tarih, imparatorluklar tarihi ve düşünce tarihi konulu dersler verilecek. Öğrenciler iki sömestrde sekiz ders alırken, programın ilk döneminde zorunlu Osmanlıca dersinin orta düzeyde Osmanlıca bilgisine sahip öğrenciler tarafından alınması zorunlu olmayacak. İsteyen öğrenciler, Osmanlıca dışında Arapça, Farsça gibi başka dil dersleri de alabilecek.

Programdan mezun olan öğrenciler, doktoralarını İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde sürdürülebilecek.

Osmanlı coğrafyasındaki öğrencilere davet

Programa, Abhazya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Ermenistan, Etiyopya, Fas, Filistin, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsrail, Karadağ, Katar, Kıbrıs, Kosova, Kuveyt, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen ve Yunanistan’dan gelecek öğrenciler kabul edilecek.

Türkiye Bursları’nın da katkı sağlayacağı programa katılacak öğrencilere, aylık 850 lira burs, devlet yurtlarında ücretsiz barınma imkanı, sağlık sigortası, öğrenci harçlarından muafiyet, uçak bileti gibi alanlarda kolaylık sağlanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz