Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BALKANLARDAKİ OSMANLI MİMARİ MİRASI EDİRNE’DE KONUŞULDU

BALKANLARDAKİ OSMANLI MİMARİ MİRASI EDİRNE’DE KONUŞULDU

29
0

Mimar Sinan Haftası etkinlikleri kapsamında Osmanlı’nın Balkanlar’daki mimari mirası Edirne’de masaya yatırıldı. Etkinliğe T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ta katıldı.
Edirne Valiliği, Belediye ve Mimarlar Odası Edirne Temciliği’nin organize ettiği “Yabancı Gözüyle Balkanlar’daki Osmanlı Mimari Mirası” konulu konferansa Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan uzmanlar katıldı. Edirne’deki tarihi Devecihan Kültür Merkezi’ndeki konferansın ikinci günü Balkanlar’daki Osmanlı Mimari Mirası Güncel Koruma ve Kullanım Koşulları oturumu ile devam etti.

Mimar Doğan Hasol’un yönettiği oturumda Bulgaristan’dan Doç. Dr. Emil Momchilov Yordanov, Romanya’dan Prof. Dr. Anna Bratuleanu, Diana Mihnea ve Yunanistan’dan Nikos Lianos birer sunum gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Emil Momchilov Yordanov yaptığı sunumda Balkanlar’daki kamu yapıları, Saray ve Surlar, Ortaçağ Mimari ve Mühendisliğinde Doğu Avrupa ve Batı Asya arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Prof. Dr. Anna Bratuleanu, Romanya mimarisindeki Osmanlı etkisi konusunda bilgiler verdi.

Bratuleanu, Ortodoks Patrikhanesi’nin merkezi olan Fener İstanbul olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun tamamında bulunan bina modellerini takiben yapılan yeni Bükreş kendi 18 yüzyılda hanlar, su sistemleri ve halk çeşmeleri ile gelişirken aynı dönemde Eflak ve Moldovya kent modernleşmesinin de Osmanlı etkisi altında şekillendiğini ifade etti.

Tartışma ve genel değerlendirme ile tamamlanacak konferansa Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner, İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Coşkun, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu ve çok sayıda kişi katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz