Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞKONSOLOS TUĞRUL BİLTEKİN: “TÜRK HAVA YOLLARI’NIN SELANİK SEFERLERİ AYRI BİR ÖNEM KAZANMAKTADIR”

BAŞKONSOLOS TUĞRUL BİLTEKİN: “TÜRK HAVA YOLLARI’NIN SELANİK SEFERLERİ AYRI BİR ÖNEM KAZANMAKTADIR”

14
0

Türk Hava Yolları’nın (THY) (Selanik) Thessaloniki-İstanbul sefer sayısını arttırma yönünde yapmış olduğu çalışmaları bir basın toplantısıyla duyurdu. Basın toplantısında Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de bir konuşma yaptı. Başkonsolos Biltekin konuşmasında, “Son altı ayda (Mayıs-Ekim 2012) Türkiye’yi ziyaret eden Yunan turist sayısı 376 bine ulaşmıştır. Diğer yandan, geçen yıl 550 bin Türk turist Yunanistan’ı ziyaret etmiş, bunların sadece yaklaşık 80 bini adalar dışına seyahat edebilmiştir. Bu grubun çoğunluğu da Selanik ve civarına gelmiştir. Bu rakamı neden milyonlar seviyesine çıkarmayalım? Bu vesileyle, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması ve halklarımızın biraraya gelmesi önündeki suni engellerin son bulması için desteğinizi istiyorum” dedi. Başkonsolos Tuğrul Biltekin konuşmasına şöyle devam etti:

“Turizm dünya barışına katkıda bulunan bir alandır.”


“Dünya turizmi ve beraberinde Türkiye turizmi 1980’li yıllardan itibaren çarpıcı bir şekilde ivme kazanmıştır.
Dünyadaki talep artışı sonucunda turizm, gelir arttırıcı, istihdam yaratıcı, döviz girdisi sağlayıcı bir sektör haline gelmiştir. Uluslararası turizm bugün dünya ülkelerinin %83’ünün en önemli beş gelir getirici sektöründen biridir. Uluslararası turist sayısının 1 milyara ulaşacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin dünya turizmindeki payı yaklaşık %3’tür. Türkiye, uluslararası turist sayısındaki artışa paralel olarak bu payını artırmayı hedeflemekte ve bu hedefe yönelik somut adımlar atmaktadır. “Türkiye” markasınının doğru konumlandırılması ve belirli değerlerinin rekabet üstünlüğü sağlayacak şekilde öne çıkartılmasına önem verilmektedir. 

Yeni sanayileşmiş ülkeler kategorisine giren Türkiye, her sektörde hızlı büyümesini sürdürmek için uzun vadeli ve istikrarlı kalkınma planları yapmaktadır. Bu bağlamda, 2023 Türkiye Turizm Stratejisinde uluslararası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında önemli bir varış noktası ve uluslararası bir marka haline getirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmalarımız elbette Yunanistan turizmine de olumlu yansıyacaktır. Özellikle uzak merkezlerden gelecek turistlerin Yunanistan’ı da seyahatlerine dahil etmesi beklenmelidir. Bu bağlamda Türk Hava Yolları’nın Selanik seferleri ayrı bir önem kazanmaktadır. 

Türkiye doğaya daha az zarar veren, daha az enerji harcayan bir turizm modeline geçmektedir. Çevre konusundaki yaklaşımlar küresel ölçekte takip edilmektedir. Mavi ve yeşil turizm hedeflenmekte, diğer taraftan da sanat ve kültür içselleştirerek turizmle birleştirilmektedir. Sanat ile turizmi birleştiren otellerin yıldızlama sisteminde artık artı puan alacakları bir döneme girilmiştir. Yunanistan’da da Osmanlı dönemine ait değerli eserler bulunmaktadır. Bunların restore edilerek tüm dünya ziyaretçilerine açılması, bir bölümünün yapım amacına uygun olarak kullanıma sunulması Türk turistlerin ve ötesinde Müslüman dünyasının ilgisini bölgemize çekecektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gayretli çalışmaları, uluslararası alandaki başarılarla da kendisini göstermektedir. Bakanlığımız bu yıl dünyanın en prestijli turizm ödülü olan World Travel Awards tarafından “Europe’s Leading Tourist Board” ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Esasen, WTM ödüllerinde Türkiye 15 tane ödül almıştır. Gaziantep’teki Zeugma Müzesi TripAdvisor 2012’nin mükemmellik ödülünü kazanmıştır. Müzecilik alanında dünya standartlarının ötesine geçilmektedir. Selanik Atatürk Evi Müzesi, bu şehir ve tüm bölgemiz için bir cevherdir. Bu Müzeyi Yunan makamlarının onayı ve desteğiyle çağdaş bir anlayışla restore etmekteyiz. 

Sizlerle Türk turizmine ilişkin bazı rakamları kısaca paylaşmak istiyorum:

2002 yılında gelen turist sayısı bakımından dünyada 17. sırada olan Türkiye, 2011 yılında 6. sıraya yükselmiştir.
2002 yılında turizm geliri bakımından dünyada 12. sırada olan Türkiye ülke sıralamasında 2011 yılında 9. sırada yer almıştır.
2002 yılında 13,2 milyon olan yabancı ziyaretçi sayısı, %137,3 artarak 2011 yılında 31,4 milyona yükselmiştir. 
2002 yılında 11,9 milyar dolar olan geliri 2011 yılında %93,27 artarak 23 milyar dolara yükselmiştir. 
2011 yılında turizm gelirlerinde önceki yıla göre %10,64 artış yaşanmıştır. Bu oran 2011 yılında gerçekleşen %9,86’lık turist sayısı artışının üzerindedir.
2002 yılında yaklaşık 44 milyon TL olan yurt dışı tanıtım bütçesi 3,5 kat artarak 2011 yılında 155 milyon TL’ye ulaşmıştır. 
2002 yılında 396.148 işletme belgeli yatak kapasitesine sahip olan Türkiye, %71,7 oranında bir artış kaydederek 2011 yılında 680.323 yatak kapasitesine ulaşmıştır. 
2002 yılında müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 7.422.208 iken 2011 yılında 3,8 kat artarak 28.462.893’e ulaşmıştır.

 

Turizm dünya barışına katkıda bulunan bir alandır. Bu alanda Türk ve Yunan yatırımcıların, seyahat acentalarının bir arada çalışması, hem iki ülke haklarına maddi kazanç sağlayacak, hem halkların birbirlerine yakınlaşmasına vesile olarak, sorunların çözülmesinde katalizör rolü görecektir.

Son altı ayda (Mayıs-Ekim 2012) Türkiye’yi ziyaret eden Yunan turist sayısı 376 bine ulaşmıştır. Diğer yandan, geçen yıl 550 bin Türk turist Yunanistan’ı ziyaret etmiş, bunların sadece yaklaşık 80 bini adalar dışına seyahat edebilmiştir. Bu grubun çoğunluğu da Selanik ve civarına gelmiştir. Bu rakamı neden milyonlar seviyesine çıkarmayalım? Bu vesileyle, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması ve halklarımızın biraraya gelmesi önündeki suni engellerin son bulması için desteğinizi isteyerek teşekkür ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz