Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞKONSOLOS TUĞRUL BİLTEKİN KOZANİ BÖLGESİNİ ZİYARET ETTİ

BAŞKONSOLOS TUĞRUL BİLTEKİN KOZANİ BÖLGESİNİ ZİYARET ETTİ

11
0

T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ve Ticaret Ataşesi Kemal Sinan Tüzün, Batı Makedonya Bölgesi’nin idari merkezi Kozani kentini ziyaret ettiler.

Başkonsolos Biltekin ve Ticaret Ataşesi Tüzün, ziyaret çerçevesinde Servion ve Kozani Metropoliti Pavlos’la ve Batı Makedonya Bölge Başkanı Yorgos Dakis ile makamlarında görüştüler. Kozani Belediyesine ise Belediye Başkanı Lazaros Maloutas’ın bölge dışında olması sebebiyle  idari konulardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Markos Floros, enerji konularından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Efstathios Tsanaktsidis, turizm ve tanıtım konularından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Konstantinos Kiriakidis ve temizlik ve yeşil alanlardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ioannis Papageorgiou ile temaslarda bulundular. Daha sonra Kozani Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Oda Başkanı Konstantinos Kiriakidis ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir toplantı yapıldı.

Servion ve Kozani Metropoliti Pavlos

Servion ve Kozani Metropoliti Pavlos ile yapılan görüşmede iki ülke halkı arasındaki tarihsel ve kültürel bağlar vurgulandı ve Başkonsolos Biltekin iki halkın yakınlaşması konusunda din adamalarından destek isteki. Metropolit Pavlos, Metropolitlik binasının restorasyonunun yaz aylarında tamamlandığını, restorasyondan sonra Metropolitliği ziyaret eden ilk yabancı resmi kişinin Türk Başkonsolosu olduğunu, ilk olarak dost ve komşu ülke Türkiye’nin temsilcisini ağırladıkları için ayrı bir mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Batı Makedonya Bölge Başkanı Yorgos Dakis

Batı Makedonya Bölge Başkanı Yorgos Dakis ile yapılan görüşmede Batı Makedonya Bölge Meclisi Başkanı Yorgos Papadopoulos, Kozani Kalkınma Kurulusu (ANKO) Başkanı Kiriakos Mihaildis ve Kozani Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Hristos Savvas da hazır bulundular. Başkonsolos Biltekin, Başkonsolosluk çalışmaları ve Türkiye hakkında bilgi vererek, Bölge Başkanı Dakis’ten iki ülke işadamları arasında işbirliği konusunda siyasetçilerin desteğini. Bölge Başkanı Dakis ile makamlarında yapılan görüşme sırasında, ziyarete büyük ilgi gösteren bölgedeki gazete ve TV kanallarına mülakatlar verildi.

Kozani Belediyesinde yapılan görüşme 

Kozani Belediyesinde yapılan görüşmede Belediye Başkan Yardımcıları, Kozani bölgesinin Yunanistan enerji merkezi konumunda olduğunu, ayrıca doğal güzelliklerinin de mevcut olduğunu, Başkonsolos Biltekin’in bölgeye bir ziyaret daha gerçekleştirmesini umduklarını, böylece bir sonraki ziyarette bölge hakkında daha kapsamlı bilgi verilebileceğini ifade ettiler.

Kozani Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantı 

Ticaret Ataşesi Tüzün’ün yaklaşık iki ay önce ziyaret ettiği ve temas içinde olduğu Kozani Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, yönetim kurulu üyeleri ile görüşüldü. Yapılan toplantıda, Kozani bölgesinde mevcut mermer ocaklarının değerlendirilmesi amacıyla Kozani Ticaret Odası ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) arasında “kardes oda” ilişkisi kurulması ya da bir işbirliği anlaşması imzalanması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Temaslar sırasında, Ticaret Ataşesi Tüzün, bölgede faaliyet gösteren ve Türkiye’ye ihracat yapan bazı işadamlarının ticari açıdan teknik nitelikli sorularını cevaplandırdı.

Görüşmelerden sonra Batı Makedonya Bölge Başkanı Yorgos Dakis kent merkezinde Başkonsolos Biltekin ve Ticaret Ataşesi Tüzün onuruna bir öğle yemeği verdi.  Yemeğe Metropolit Pavlos, Kozani kökenli olan İmathia Bölge Meclisi Üyesi Efstathios Sarigiannidis ve her ikisi de Doğu Karadeniz kökenli ve aileden Türkçe konuşan Kozani Kalkınma Kuruluşu (ANKO) Başkanı Kiriakos Mihaildis ve Kozani Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Hristos Savvas da iştirak etti.

Kozani basını Başkonsolos Biltekin ve Ticaret Ataşesi Tüzün’in ziyaretini başından sonuna kadar takip etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz