Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞKONSOLOS İLHAN ŞENER KARVALİ’DE KAPADOKYALILAR MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

BAŞKONSOLOS İLHAN ŞENER KARVALİ’DE KAPADOKYALILAR MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

12
0

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, Muavin Konsolos İlkay Kocayiğit ile birlikte Nea Karvali’deki “Kapadokyalılar Laografi Müzesi”ni ziyaret etti. Müze müdürü Kaplanis İosifidis Başkonsolos Osman İlhan Şener ve yardımcısı İlkay hanıma müzede sergilenen eşyalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Kaplanis, “Kapadokyalılar Araştırma Enstütüsü” olarak her yıl “Güneş ve Taş Festivali” kapsamında değişik ülkelerden kültürel etkinlikler için ekipler davet ettiklerini, bu yıl yine aynı etkinlik için Türkiye’den de bir ekibin gelmesi için Başkonsolos Osman İlhan Şener’den yardım istedi. Başkonsolos İlhan Şener de kendisine yönelik yapılan bu yardım talebine kayıtsız kalmayacağını ve iki ülke arasındaki kültürel alanda gelişmekte olan ilişkilere katkı sağlanması açısından gerekenin yapılacağı sözünü verdi.

Müzeyi çok etkileyici ve zengin içerikli bulduğunu belirten Başkonsolos Osman İlhan Şener, “İnsanların bir yerden bir yere göç ederken beraberindeki getirdikleri eşyaları sergilemeleri ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Bugün sayın Kaplanis’in müze hakkında bize vermiş olduğu bilgiler gerçekten Türklerle Yunanlıların geçmişte birlikte yaşadıkları güzelliklere tanık oluyoruz. Anadolu’nun motiflerini Kavala bölgesi Nea Karvali gibi şirin ve misafirperver bir bölgede görmek güzel bir duygu. Kaplanis ve tüm ekibine dernek yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“Kültür Bakanları Birlikte Ziyaret Etsinler”

Kaplanis İosifidis de sırasıyla bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaplanis, “bugün dostum Başkonsolos İlhan Şener beyefendi  Muavin Konsolos İlkay hanımefendiyi Nea Karvali’de ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. Geldikleri için de ayrıca kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerine müzeyi gezdirdim ve müzede sergilenen eşyalar hakkında detaylı bilgi verdim. Atalarımızın yüzyıllar öncesi yaşadıkları bölgelerden göç ederken getirdikleri eşyaları segileyerek gelecek nesillere akatarılması açısından bu gördüğünüz müze büyük önem taşıyor. Bu müze özellikle Türklerle Yunanlıların birbirilerine ne kadar yakın olduklarını gösteriyor. Her iki halk günlük yaşamlarında aynı benzer eşyaları kullanırmış. Gördüğünüz bu müzeyi Türkiye’den birçok Belediye Başkanı, Milletvekilleri ve gruplarla bölgemize gelen Türkler ziyaret etti. Biz bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ancak Avrupa’da ödül almış bu müzeyi inşallah bir gün Türkiye ve Yunanistan’ın Kültür Bakanları birlikte ziyaret ederler. Tüm isteğim budur. Uzun uğraşlar sonrasında meydana getirdiğim bu müzenin Türkiye ve Yunanistan halkları için bir barış, dostluk müzesi olmasını temenni ediyorum.” Dedi.

Başkonsolos İlhan Şener ziyaretin anısına Kaplanis’e cam işçiliğinde Osmanlı motiflerinin yer aldığı bir kahve fincanı takımı hediye etti. Son olarak Kaplanis, Başkonsolos İlhan Şener’e “Kapadokyalılar Araştırma Enstütüsü”nün 30 yıldan beri yapmış olduğu çalışmalarının yer aldığı bir kitabı hediye etti. Başkonsolos İlhan Şener de ziyaret sonrasında duygu ve düşüncelerini yazdığı yazıyla müze girişinde bulunan deftere aktardı.

    

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz