Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAKAN BEKİR BOZDAĞ’DAN BATI TRAKYA’LI ÜNİVERSİTELİ TÜRK ÖĞRENCİLERE MÜJDE!

BAKAN BEKİR BOZDAĞ’DAN BATI TRAKYA’LI ÜNİVERSİTELİ TÜRK ÖĞRENCİLERE MÜJDE!

13
0

“Çocuklarımızıneğitiminin önündeki engelleri kaldırdık Yurtdışındangelen öğrenciler bizim emanetimiz.”

 

T.C.Başbakanlığa bağlı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yaptıkları yeni düzenlemelerle Türkiye’ye eğitim için gelen yabancı uyruklu öğrencilerin önündeki engelleri kaldırdıklarını söyledi. Bekir Bozdağ, “Yeni düzenleme ile kardeş öğrencilerimiz Türkiye’deki kardeşleriyle eş değer eğitim harcı ödeyecek. Kendilerine yılda bir kez ülkelerine gidip gelmeleri için ücretsiz uçak bileti vereceğiz” dedi

 

Sorumlulukalanları arasında Başbakanlığa bağlı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın da bulunduğu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2010 yılında Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve AkrabaTopluluğu Başkanlığı’nın Türkiye’ye eğitim için gelen akraba topluluğu ülkeler öğrencilerine daha iyi hizmet vermek için birtakım yeni projeler geliştirdiğini söyledi. Türkiye’de eğitim gören 30 bin yabancı öğrencinin büyük kısmını akraba topluluğu ülkelerinden gelen öğrencilerin oluşturduğunu vurgulayan Bozdağ, “Akraba topluluğu ülkelerinden öğrenci alım sisteminde yeni adımlar atarak, burslu okumanın önündeki bütün engelleri kaldırdık. Yaptığımız düzenleme ile Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerin Türk öğrencilerle eş değer harç ödemelerini sağladık’’ dedi. Yapılan araştırma neticesinde Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerinin beşte birinin başarısız olduklarının anlaşıldığını kaydeden bozdağ, başarısızlığa neden olan sorunları da ortadan kaldıracaklarını söyledi

 

HARÇLARDA İNDİRİME GİTTİK

 

Başbakanlık Yurtdışı Türkleri Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın çalışmaları ile ilgili Yeni Şafak gazetesine açıklamada bulunan Bozdağ, akraba topluluklarından gelip ülkemizde eğitim gören öğrencilere senede bir gün ülkelerine gidiş dönüş için ücretsiz uçak bileti vereceklerini söyledi. “Amacımız Bağcı Dövmek Değil ÜzümYemek’’ diyen Bozdağ, Türkiye’de eğitim görmek isteyen öğrencilerin internet üzerinden ve bulundukları ülkelerin Büyükelçilikleri Konsolosluklarına başvurarak kayıtlarını yaptırabileceklerini ifade etti. Üç gün içinde ülkemizde eğitim görmek için 2 bin 300 öğrencinin başvurduğunu anlatan Bozdağ şunları söyledi:

“Bu yıl ilk defa Batı Trakya’dan gelen öğrenciler için Tıp, İlahiyat veTürk Dili bölümlerini burslu branş olarak belirledik. İlahiyat burslarını Diyanet İşleri Vakfı Tıp burslarını da Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürüteceğiz. Liseyi Türkiye’de bitiren Batı Trakyalı öğrenciler ise Anadolu Burs Programına başvurabilecekler. Bu öğrenciler için yüzde 60 not ortalaması aranacak. Ayrıca yapılacak mülakatlarla öğrencilerin mezun olduklarında BatıTrakya Türk toplumuna yararlı olup olmayacakları değerlendirilecek’’.

 

KADIN KURULTAYINI BATI TRAKYA DA YAPMAYI PLANLIYORUZ

 

Batı TrakyaTürkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Burhanettin Hakküder de Batı Trakya Dernekleri’ni tanıtarak başladığı konuşmasında bu yıl Batı Trakya’da ilkdefa Kadın Kurultayı’nı gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Hakküder böylece kamuoyunun tepkilerini de alma imkanı bulacaklarını vurgulayarak, “Hiç ayrılık gayrılığımız olmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz dönemde 6. Batı Trakya Kurultayı’nı gerçekleştirdik. Bu güne kadar Almanya, Londra ve Türkiye’de bu kurultaylarımızı başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte bu kurultayı Batı Trakya’ya taşımak istiyoruz. İlk önce Kadın Kurultayı’nı BatıTrakya’da gerçekleştirerek yeniden kurultay yapmanın deneyimini kazanmış oluruz’’ dedi.

Hakküder 2013 yılında da Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultayı’nı da Batı Trakya da yapmayı planladıklarını söyledi. Yabancı öğrencilerin üniversiteye girişlerinde bazı sıkıntılar olduğunu da hatırlatan Hakküder, üniversiteyle girişte mülakat sistemini uygulanmasının Batı Trakya’da Başkonsolosluğumuzla Batı Trakya vatandaşların karşı karşıya gelebileceğini ileri sürdü. Hakküder bu konuda daha hassas davranılmasını temenni etti. Batı Trakya’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısı 250’ yi geçmediğini anlatan Hakküder şunları söyledi.

“Benim üniversite eğitimim sırasında Türkiye, Türkiyeli arkadaşlarımızdan 10 TL harç alırken bizden 5 TL alıyordu. Biz şimdi bize yapılan hizmetlerin karşılığını çalışmalarımızla ödüyoruz. Ben bugün onun için burdayım. Balkanlar’da ne kadar çok çocuğumuzu okutabilirsek o kadar hizmet yapmış oluruz. Ben olayı böyle değerlendiriyorum. Malesef çocuklarımız Batı Trakya’da ilkokullarda aldıkları kötü eğitim nedeni ile yüksek öğrenimlerinde zorluk çekiyorlar. Hasseten Üniversite konusunda yabancı uyruklu öğrenci alımını artırmanın yararlı olacağına inanıyorum.

 

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı da konuşmasında, kurulun öncelikli görevinin azınlık haklarına yönelik saldırıları bertaraf etmek olduğunu söyledi. Size Konuşmasına ”Batı Trakya’daki soydaşlarımızın selamlarını getirdim’’ diyen Kadı, Türkiye’nin desteğini herzaman arkalarında his etiklerini kaydetti. Batı Trakya’da artık 2. sınıf vatandaş olmaktan bininci sınıf vatandaş konumuna geçmek istediklerini kaydeden Kadı, Türkiye’nin desteği ile bunu da başaracaklarına inandığını söyledi. Kadı, katıldığı toplantıda, Batı Trakya’da eğitim konusundaki sıkıntıları da bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

 

YAZ ETKİNLİKLERİ DÜZENLEYEBİLİRİZ

 

AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu da Yunan hükümetinin Batı Trakya da eğitimin seviyesini sürekli düşürdüğünü söyledi. Çocuklarımızın Türk diline olan bağlılığını artırmak için bütün Balkanlar’dan çocukları Türkiye de misafir edecek bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Müezzinoğlu, “Bunu başarabilirsek çocuklarımızın ufkunu açmış, gelişimlerini güçlendirmiş oluruz. Bu konuyu Başbakanımla da paylaştım. Bu projeyi yaz aylarında 2 ayrı periyot şeklinde Trakya bölgesinde yapılmasının çok yararlı olacağına inanıyorum’’. Toplantıda Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehmet Köse ve uzman Recep Paçaman, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Çukal ve Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif te hazır bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz