Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İBADETE AÇIK TEK BİR CAMİSİ OLMAYAN SELANİK HAFTA SONLARI VE YAZ AYLARINDA...

İBADETE AÇIK TEK BİR CAMİSİ OLMAYAN SELANİK HAFTA SONLARI VE YAZ AYLARINDA TÜRKÇE KONUŞUYOR

25
0

İbadete açık tek bir camisi olmayan Selanik (Thessaloniki) hafta sonları ve yaz aylarında Türkçe konuşuyor.

Türkler, Yunanistan’da adalardan sonra “Atatürk Evi”nin bulunduğu Selanik’i tercih ediyor. Ancak Selanik’te Müslümanların ibadet edebilecek tek bir açık camisi dahi yok. Bunu da geçtik, Selanik’te yaşayan yaklaşık 5.000 bin Müslümanın cenazelerinin gömüleceği bir mezarlık da yok. İnşallah zamanla bu eksiklikler de giderilecek ve hatalı bir davranış, uygulama olduğu anlaşılacaktır.

Aynen bugün Balkanlar’da, Yunanistan’ın birçok bölgesinde çeşitli entrikalarla yıkılan Osmanlı Türk eserlerinin bir turizm sanayisi olduğunun anlaşılması ve “keşke yıkmasaydık” diye bugünlerde konuşulması gibi. Yıkılan yıkılmış, ayakta duranlar bari bundan sonra korunsun ve Yunanistan’ın kültürel zenginliğine renk katsın. Yunanistan bundan kaybetmeyecek, aksine çok kazanacaktır.

“Atatürk Evi”nin bulunduğu Koca Kasım Paşa Mahallesi’nde Agiu Dimitriu caddesinde ve etraf caddelerde bulunan işyerlerinde menü ve tabelalar Türkçe ve Yunanca hazırlanırken, yılda yaklaşık 100 bin Türk, Selanik’te otellerde konaklıyor.

Butaris, cesaretli adam!

Tüm bu olumlu gelişmelerin yaşanmasında Selanik Belediye Başkanı Butaris’in payı ilk sırada. Açılımı yapan, “korkmayın, Türkler kardeşlerimiz, Avrupalılar da ortaklarımızdır” diyerek yola çıktı ve cesaretle bazı adımları attı. Eğer bugün Selanik Türk turistlerle dolup taşıyorsa hakkını vermek lazım. Ama yumruk atarak değil, tabuları yıktı diye kendisine çiçek vermek lazım. Kim ne derse desin, ne ile suçlarlarsa suçlasınlar, akıllı adam. Herkesin tarihine saygı duyuyor, yaşanan açıların bir daha yaşanmasını istemiyor, ancak geçmişe de takılıp kalmıyor. Bence Türkiye ve Yunanistan, iki devlet bu adama ödül vermeliler diye düşünüyorum.

“ATATÜRK EVİ”NE BÜYÜK İLGİ

Yunanistan’ın yaklaşık 1 milyon nüfusuyla ikinci büyük kenti olan Selanik, son dönemlerde iyiden iyiye Türk turistlerin yoğun ilgisini çekmeye başladı. Türkler, Yunan adalarından sonra ülkede en çok ilgi gösterdiği Selanik’te ilk ziyaret edilen yer Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü ev oluyor. Özellikle Türkiye’den ve Avrupa’dan kente tatile gelenler, önce “Atatürk Evi”ne akın ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilip 2013 yılında yeniden ziyarete açılan müze evde, Atatürk’e ait özel eşyalar da sergileniyor. Türklerin yoğunlukta olduğu müzeye aynı zamanda yabancı turistler de büyük ilgi gösteriyor. Geçen yıl yaklaşık 130 bin kişinin ziyaret ettiği evi gezenler, bol bol hatıra fotoğrafları çektiriyor.

Hacımanolis: “Her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor”

Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin bulunduğu Koca Kasım Paşa Mahallesi’nde kafe, lokantalar, hediyelik eşya satılan işyerleri başta olmak üzere menüler ve tabelalar Türkçe ve Yunanca olarak iki dilde bulunuyor. Atatürk evini ziyaret edenler, mahallede bulunan Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleri de geziyor.

Selanik’in ünlü Turizm şirketi sahibi ve Türk-Yunan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Stefanos Hacımanolis, Atatürk’ün doğduğu evin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonunun ardından Türklerin gelmesinde çok önemli bir etkisi olduğunu söyledi. Hacımanolis, “her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor. Bu daha da artacaktır, sadece Ata’mızın evi değil onun yaşadığı mahalle, eski Osmanlı evleri için de çok daha fazla ziyaretçi gelecektir” dedi.

“Vize olmasaydı sayı çok daha fazla olurdu”

Stefanos Hacımanolis görüşlerini şöyle dile getirdi:

“1974’ten itibaren Selanik’te yaşıyorum. Son 7-8 yıldır Türkiye’den Yunanistan’a çok büyük bir ilgi var. 2000 yılında Selanik’te sadece yılda 7 bin konaklama olurken şu anda 100 bine yakın konaklamamız var. Selanik’e gelen turist sayısında Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Vizeye rağmen bu sayı çok büyük bir rakam. Eğer vize olmasaydı sayı çok daha fazla olurdu dedi. Türkiye’den daha fazla turist gelmesi için Selanik’teki Osmanlı mirasının korunması gerektiğini söyleyen Hacımanol, Şu anda hem Selanik’te hem Kuzey Yunanistan’da Osmanlı mirası çok önemli camilerimiz, çeşmelerimiz, binalar var. En yakın zamanda korunması ve renovasyonu yapılmalı. Bu yapılırsa Selanik, Türkiye’den çok daha fazla ziyaretçi çekecektir. Selanik, Türkiye’ye çok yakın. Türklerin burayı tercih etmesinde en önemli neden, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yer. Selanik, İzmir’e çok benziyor. Selanik çok şirin bir bölge ve her yeri birbirine yürüme mesafesinde bir yer. Yiyecek ve içecek sektöründe çok büyük bir avantaj. Selanikliler misafirperverlik içerisindedirler. Selanik’te çok fazla sayıda mübadil var ve Türkçe konuşuyorlar. İki ülke arasında siyasi açıdan ne kadar sorun olursa olsun insanlar kendilerini kardeş gibi görüyorlar. Burada Atatürk’ün doğduğu ev dışında Osmanlı’dan gelen camiler, çeşmeler ile Mimar Sinan’ın yaptığı Beyaz Kule ziyaret edilebilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz