Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞBAKAN YILDIRIM: “EGE, SORUN ALANI DEĞİL, İLİŞKİLERİN DAHA GELİŞTİRMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR...

BAŞBAKAN YILDIRIM: “EGE, SORUN ALANI DEĞİL, İLİŞKİLERİN DAHA GELİŞTİRMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DENİZDİR”

24
0

Başbakan Binali Yıldırım, Ege Denizi’nin ne bir Yunan gölü, ne de bir Türk gölü olduğunu belirterek, “Ege, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın arasında sorun alanı değil, ilişkilerini daha geliştirmesi için önemli bir denizdir.”

Başbakan Binali Yıldırım, Ege Denizi’nin ne bir Yunan gölü, ne de bir Türk gölü olduğunu belirterek, “Ege, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın arasında sorun alanı değil, ilişkilerini daha geliştirmesi için önemli bir denizdir. Onun için Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin, en ufak bir halel gelmemesi için ne gerekiyorsa yaparız. Türkiye kuru gürültülere pabuç bırakacak bir ülke değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım.” dedi.

“Milli duruş lafla olmaz”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ege adalarıyla ilgili de değerlendirme yaptığını ve AK Parti iktidarları döneminde bu adaların, Türkiye’nin elinden çıktığını, işgal edildiğini ileri sürdüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Lozan’ın değiştirilmesi konusundaki değerlendirmelerine göndermede bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, “Lozan, Türkiye ile 11 ülke arasında yapılmış, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu belirleyen bir anlaşmadır.” dedi.

“Lozan Antlaşması’nın değiştirilmesinden kasıt, Sayın Cumhurbaşkanımızın orada, Yunanistan’da bunu dile getirmesinin arkasındaki sebep şudur; Yunanistan, soydaşlarımızın hakları Lozan’da net olarak belirlenmesine rağmen, bunları uygulamaktan kaçınıyor, Türk kelimesinin kullanılmasına bile izin vermiyor, kimliklerini ifade etmesine izin vermiyor, müftülerinin seçilmesine izin vermiyor.” diyen Yıldırım, “Peki göz göre göre bir anlaşmayı uygulamayan ülkeye, hem de evinde ‘Bunun değişmesi lazım gelir’ demenin neresi yanlış? İşte milli duruş budur arkadaşlar. Milli duruş lafla olmaz. Milli duruş, ülkesini dışarıda şikayet etmekle olmaz, ülkenin menfaatini her yerde savunmakla olur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ege adalarından tek bir çakıl taşı dahi iktidarımız döneminde gitmemiştir.” ifadesini kullanan Yıldırım, Ege adalarıyla ilgili ilk anlaşmazlığın Kardak krizi ile ortaya çıktığını ve Türkiye’nin bu konuda tavrını net olarak ortaya koyduğunu belirtti.

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, 1998 yılında “Ege denizinde, gri alanlar dediğimiz aşağı yukarı 132 parça taş yahut adacık var.” sözlerini anımsatan Yıldırım, şunları söyledi:

“Ege ne bir Yunan gölüdür, ne bir Türk gölüdür. Ege, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın arasında sorun alanı değil, ilişkilerini daha geliştirmesi için önemli bir denizdir.”

“Yani aidiyeti Lozan Antlaşması’yla tespit edilmemiş, biz diyoruz ki ‘Bunlar size ait değil’, onlar diyor ki ‘Bunlar size ait değil.” Bu bir ihtilaflı konudur. Bugün devam eden konu da aynı şekilde devam ediyor.

Biz, şunun bilinmesini isteriz. Bu adalar, bu formasyonlar, kaya parçaları, irili ufaklı şeyler o günün teknolojisiyle anlaşmaya dahil edilmemiş ve üzerinde bir mutabakat sağlanmamış. Ege ne bir Yunan gölüdür, ne bir Türk gölüdür. Ege, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın arasında sorun alanı değil, ilişkilerini daha geliştirmesi için önemli bir denizdir. Onun için Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin, en ufak bir halel gelmemesi için ne gerekiyorsa yaparız. Türkiye kuru gürültülere pabuç bırakacak bir ülke değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz