Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BAŞBAKAN ÇİPRAS: “DÜŞÜNSENİZE OKUL AÇILDIĞINDA BURALARI NE OLACAK” (VİDEO İZLE)

BAŞBAKAN ÇİPRAS: “DÜŞÜNSENİZE OKUL AÇILDIĞINDA BURALARI NE OLACAK” (VİDEO İZLE)

19
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara’dan sonra İstanbul’da temaslarda bulundu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’deki resmi temaslarının ikinci gününde Heybeliada Ruhban Okulu ve Aya Triada Manastırı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Programına Ayasofya Müzesi’nde başlayan Çipras, daha sonra Heybeliada’ya geçerek buradaki ruhban okulunu ziyaret etti. Saat 12.00 sularında Heybeliada Ruhban Okulu’na Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la birlikte gelen Çipras’ı Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis karşıladı.

Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti.

Başbakan Aleksis Çipras Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. Gece saatlerinde İstanbul’a gelen Çipras, kaldığı otelden çıkarak sabah saat 09.30 sıralarında Ayasofya Müzesi’ne geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’da ziyaret sırasında Çipras’a eşlik etti.

Kabataş İskelesi’nde esnafla tokalaştı.

Aleksis Çipras, Ayasofya’yı ziyaretinin ardından Ruhban Okuluna gitmek için Kabataş İskelesi’ne geldi. Esnafla tokalaşan Çipras ve beraberindekiler iskelede bekleyen yata bindi. Çipras’ın yanında eşi Peristera Baziana yer alırken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Ruhban Okulu’nun içindeki kilisede ayine katıldı.

Başbakan Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’nun içindeki kilisede ayine geç katıldı. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Düzenlenen ayinin ardından Yunan Başbakan okul arazisini gezdi.

Okul bahçesine ağaç diktiler.

Aya Triada Manastırı’nın kuruluş yıldönümü olan 6 Şubat’a denk gelen ziyaret nedeniyle Aleksis Çipras, İbrahim Kalın ve Patrik Bartholomeos birlikte okulun bahçesine fidan dikti.

“Düşünsenize okul açıldığında buraları ne olacak”

Patrik Bartolomeos Başbakan Çipras’a okulun bahçesini gezdirdi ve adalar manzarasını yukarıdan izleyen bir bölgeye giderek etrafa baktılar. Çipras burada Patrik Bartolomeos’a “düşünsenize okul açıldığında buraları ne olacak” dediği görüldü.

Okulun manzarasını da inceleyen Çipras, eskiden sınıf olarak kullanılan bölümleri ve zengin kitap varlığıyla bilinen kütüphaneyi de gezdi.

İlber Ortaylı Çipras’a kitap hediye etti

İlber Ortaylı Başbakan Çipras’a “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı” ve Enis Tulça’nın “Atatürk, Venizelos ve Bir Diplomat: Enis Bey” kitaplarının Yunancaya çevrilen baskıları hediye etti.

Başbakan Çipras daha sonra eşi Peristera Baziana yer alırken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Patrik Bartolomeos ile birlikte okulu ve sınıflarını gezdi.

Başbakan Çipras okulun üst katındaki kabul salonuna çıktı.

“Umuyorum bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Sayın Erdoğan ile birlikte gireceğiz”

Başbakan Çipras burada yaptığı konuşmada, “Umuyorum bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Sayın Erdoğan ile birlikte gireceğiz’ dedi.

“Bu okulun açılması iki ülke arasındaki bir mesele değil, medeniyetleri ilgilendiren bir meseledir’ Aleksis Çipras,Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindekiler daha sonra okulun üst katına çıkarak burada bulunanlara ve basın mensuplarına açıklama yaptı. Başbakan Çipras, Yunanca yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Umuyorum ki bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte gireceğiz. Bu okulu tekrar açmak vesilesiyle güçlü bir dostluk ve barış mesajı verelim. Bugün içerisinde bulunduğumuz bina sadece iki ülke arasındaki uluslararası bir mesele değil, medeniyetler bazında bir konudur. Farklılıklarımız var fakat karşılıklı iyi niyet ve diyalog içerisindeyiz. Yunanistan’da yaşayan Türkler ve Türkiye’de yaşayan Rumlar, iki ülke arasında köprü olmalı.

“Osmanlı döneminde açılan bir okulun Cumhuriyet döneminde kapanması ve kapalı kalması üzücüdür.”

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise konuşmasında, “Osmanlı döneminde açılan bir okulun Cumhuriyet döneminde kapanması ve yarım asra yakın süredir kapalı kalması üzücüdür. Bu konudaki umutlarımızı sürdürüyoruz. Yarım asra yakındır kapalı olan ilahiyat okulumuz, inanç özgürlüğü ve insan haklarını esas alan Avrupa ailesinin bir üyesi olarak Yunanistan ve Türkiye arasında hep gündemde oldu. Yunanistan okulumuzun yeniden açılmasını her zaman destekledi ve bu konuda Sayın Başbakan’a minnettarız. Okulumuzun kapılarını yeniden açılması için dua ediyoruz” dedi.

“3 dünya liderinin aynı anda görevde olması büyük bir şans”

Haybeliada Ruhban Okulu Başrahibi ve Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, “Türkiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanımız Sayın Aleksis Çipras ve Fener Rum Patriğimiz Sayın Bartholomeos gibi 3 dünya liderinin aynı anda görevde bulunması, asırda bir bulunabilecek kadar nadir ve çok büyük bir şans. Okulumuzun kapalı kalması hiçbirimizin yararına değildir. Bu yüzden okulumuzun yeniden açılmasın ümit ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yunan Başbakan Çipras, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ortodoks temsilciler birlikte öğle yemeğine geçti.

Yıldırım ile görüştü

Aleksis Çipras, Heybeliada’daki Ruhban Okulu ziyaretinin ardından Dolmabahçe’ye gelerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile görüştü. Yıldırım, Çipras ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde karşıladı. Binali Yıldırım Çipras ve yanındakilere önce sarayı gezdirdi, daha sonra görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ikiliye eşlik etti. Çipras’ın Binali Yıldırım ziyareti toplam bir buçuk saat sürdü.

Yunanistan Başkonsolosluğu’na geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından Aleksis Çipras ve beraberindekiler Beyoğlu’nda bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu’na geçti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İstanbul’da yaşayan Rum toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. Çipras, İstiklal Caddesi’ndeki Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna saat 19.00’da giriş yaptı. Konuk Başbakanı, konsolosluğun girişinde yetkililer karşıladı. Aleksis Çipras’ın görüşmesi yaklaşık 1 saat basına kapalı olarak gerçekleşti.

Ziyaret esnasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a Yunanistan Konsolosluğu karşısında bulunan tatlıcıdan tepsi içerisinde Türk Baklavası ve Lokumu ikram edildi.

Ziyaret sonrası konsolosluktan ayrılan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dışarıda kendisini bekleyen vatandaşlarla kısa bir süre sohbet ettikten sonra fotoğraf çekildi. Çipras, daha sonra aracına binerek buradan ayrıldı.

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x7211gg

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x7213j8

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz