Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AYDIN ÖZCAN: “MALLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ, MALLARIMIZIN YÖNETİMİNİ BİZE VERİN”

AYDIN ÖZCAN: “MALLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ, MALLARIMIZIN YÖNETİMİNİ BİZE VERİN”

12
0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’deki azınlık mülklerini geri verilmesi kararını olumlu karşıladığını söyleyen İzmir Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanı Avukat Aydın Özcan, Yunanistan hükümetine çağrı yapıp, 150 bin Batı TrakyaTürküne ait malların idaresinin geri verilmesi çağrısında bulundu.

 

Özcan, mübadele sonrası binlerce Türk’ün,Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinde taşınmaz mülkleri kaldığını belirtip, “Madem Başbakan azınlık mülklerini geri veriyor, biz de buralarda kalan mallarımızı geri istiyoruz” dedi.

1978 yılından itibaren, Batı Trakya Gümülcine ve İskeçe’de Türk azınlığına ait binlerce alanın kamulaştırılıp, el konulduğunu, bunun bugünlere kadar devam ettiğini söyleyen avukat Aydın Özcan, “1980’den bu yana BatıTrakya’da Vakıf İdaresi’ne seçilen Müslüman Türk azınlığı tasfiye edildi. Ne yazık ki ecdadımızın, dedelerimizin bize bıraktığı vakıf arazilerinin idaresi hala bizde değil. Yunanistan parlamentosunda 2008 yılında, vakıf mallarının yönetiminin seçimle gelmesi konusunda bir yasa geçti. Ancak bu yasa uygulanmadı. Yunanistan’da şu anda iktidardan talebimiz bir iki maddede değişiklik yapılarak bu yasanın uygulanması. Vakıf mallarımız, devletin tayin ettiği kişiler tarafından yönetilmekte. Tek isteğimiz bizim seçtiğimiz insanlar bu eserlerimizi idare etsin” dedi.

 

İzmir Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanı AvukatAydın Özcan, 1955-1998 yılları arasında yürürlükte olan ‘Başka kökenli bir kişinin geri dönme niyeti olmadan Yunanistan’ı terk etmesi halinde, Yunan vatandaşlığını yitirdiği ilan edilebilir’ diyen Yunan Vatandaşlık Yasası kapsamında, idari tasarruflarla çoğunluğunu Batı Trakya soydaşların oluşturduğu on binlerce kişinin vatandaşlıktan çıkarıldığını söyledi.

 

Geçen seçimlerde CHP’den İzmir milletvekili adayı olan Avukat Aydın Özcan, sorunları içeren dosyayı hazırlayıp, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme gelmesi için CHP Milletvekili Osman Korutürk’e de verdiklerini belirtti. Özcan, Korutürk’ün bu konuyla ilgili hükümete soru önergesi vereceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz