Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AYASOFYA’DA KADİR GECESİ PROGRAMI YUNANİSTAN’I RAHATSIZ ETTİ

AYASOFYA’DA KADİR GECESİ PROGRAMI YUNANİSTAN’I RAHATSIZ ETTİ

24
0

Ayasofya’da geçtiğimiz yıl başlayan ve dün de ikinci kez örneğini gösteren Kadir Gecesi programı Yunanistan’ı rahatsız etti. Programı kınamaya kalkışan Yunan Dışişleri, uluslararası toplumu ayağa kaldırmaya çalıştı.

Geçtiğimiz yıl Ayasofya’da ezan okunması Yunanistan’ın tartışma gündemi olmuştu.

Ayasofya Camii’nde dün Kadir Gecesi nedeniyle görkemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Program kapsamında namaz vaktinin gelmesiyle ezan da okundu.

Ayasofya’da 2015’ten bu yana gerçekleştirilen faaliyetler Yunanistan’ın resmi makamlarının tepkisiyle karşılaşıyor.

Yunan makamlarının tepkisini çeken ilk faaliyet 2015’te yapıldı. Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğumunun 1444. yılında, 2015 Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, “Doğumunun 1444. Yılında Hz. Peygamber” temalı Aşk-ı Nebi Ayasofya Sergisi açılmıştı. Açılış töreninde, Ankara’daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel Kur’an-ı Kerim okumuştu.

85 yıl sonra bir ilk olarak kayıtlara geçti

Yunanistan kınadı.

Daha sonra 2016’da Ayasofya’da Ramazan ayı boyunca Kur’an-ı Kerim okunması Yunan makamlarınca kınanmıştı.

TRT Diyanet Kanalı tarafından dün düzenlenen ‘Ayasofya’da Kadir Gecesi’ programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı. Programın ardından geçen yıl olduğu gibi Ayasofya içinden ezan okundu. Program TRT Diyanet’ten canlı yayınlanırken, Ayasofya’dan okunan ezana ait görüntüler gün boyunca izlendi.

Ezana ve ibadete tepki göstermeye kalkıştı

Yunanistan’dan bugün kınama açıklaması geldi. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Ayasofya’da Diyanet İşleri Başkanı’nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, ‘Ayasofya’nın UNESCO’nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekânı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği’ öne sürüldü.

Bakanlık, uluslararası toplumu Türkiye’ye tepki göstermeye çağırdı.

Ayasofya Camiinde ezan okundu

Dün akşam Kadir Gecesi’nde Ayasofya Camiinde sabah ezanı okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığı sahur programında okunan ezan TRT Diyanet televizyon kanalında yayınlandı.

482 yıl cami olarak kullanıldı

Yapımına 23 Şubat 532’de başlanmış, 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537′ de ibadete açılan ve 916 yıl kilise olarak hizmet veren yapı, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilerek 482 yıl cami olarak kullanıldı. Ayasofya halen müze olarak hizmet veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz