Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRUPA’NIN KALKINMA VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KAVALA’DA TARTIŞILDI

AVRUPA’NIN KALKINMA VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KAVALA’DA TARTIŞILDI

15
0

Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları (CPMR) ile Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu (BBSRC) tarafından 3 Aralık Cumartesi günü Kavala şehrinde “Dengeli Kalkınma ve Toprak Bütünlüğü için 2014 – 2020 yılları arası Avrupa Politikası” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, Kalkınma, Rekabetçilik ve Denizcilikten Sorumlu Bakan Vekili Sokratis Ksinidis, Sağlık Bakan Yardımcısı Mihalis Timosidis, Adalet Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Yorgos Petalotis, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Aris Yannakidis, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Doğu Makedonya Trakya Belediyeler Birliği Başkanı ve Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis, Trakya Siyasi İşler Bürosu Müdürü Büyükelçi Alexis Alexandris, Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkanı ve Rodop Eyalet Başkan Yardımcısı Pavlos Damianidis, Kavala Eyalet Başkan Yardımcısı Arhelaos Granas, Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları (CPMR) Başkanı ve Britanya Eyalet Başkanı Jean – Yves Le Drian’ın temsilcisi, Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları Genel Sekreteri Eleni Mariannu, Çevre Komitesi Başkanı Mercedes Bresso, Yunanistan AB Daimi Temsilcisi ve AB Yapısal Fonlar Sorumlusu İlias Bardas katılırken, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı İrfan Uzun, ve T.C. Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan katıldılar.

 

Konferansla aynı gün gerçekleştirilen Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu’nun Kavala’daki merkez ofisinin açılışına ise Türkiye’den Kırklareli Valisi Mustafa Yaman ile Vali Yardımcısı İsmail Gültekin katıldılar.

 

Simitsiz: AB’deki çocukların %19’u fakir

 

Konferansta konuşan Kavala Belediye Başkanı ve Doğu Makedonya Trakya Belediyeler Birliği Başkanı Konstantinos Simitsiz Avrupa Birliği’nin dünyanın en zengin bölgelerinden biri olmasına rağmen büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını ve bunun sebebinin toplumsal ve ekonomik eşitsizliklerden kaynaklandığını ifade etti.

Simitsiz Avrupa Birliği’nde (AB) çocukların % 19’nun fakirlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, her 10 kişiden birisinin ise işsiz olduğunu belirtti. Simitsiz “Fakirlik ve toplumsal dışlanmaya karşı mücadele edebilmemiz için harekete geçmeliyiz” dedi.

AB’nin hedefleri arasında istihdamın geliştirilmesi, eğitime yatırım, fakirlikle mücadelenin yer aldığını belirten Simitsiz, AB Komisyonu’nun bu yöndeki önerilerinin olumlu olarak geliştiğini, fakat Avrupa Fonları ve bütçesi ile ilgili ciddi endişelerin söz konusu olduğunu vurguladı.

Simitsiz, Komisyon’un önerilerinin 2007-2009 yılları arasındaki istatistiki verilere dayandığını ve daha güncel olmamasının sorun yarattığını ifade etti.

 

Ksinidis: “Cezalandırıcı bir Avrupa mı, yoksa dayanışmacı bir Avrupa mı?”

 

Kalkınma, Rekabetçilik ve Denizcilikten Sorumlu Bakan Vekili İskeçe PASOK milletvekili Sokratis Ksinidis konferansta yaptığı sunumda, bugün esasında nasıl bir Avrupa istiyoruz sorusuyla karşı karşıya olduğumuzu belirterek bu yönde pek çok çelişkilerin bulunduğuna dikkat çekti.

Ksinidis, Yunanistan’ın Avrupa’daki Almanya – Fransa ekseninden kaynaklanan anlayışın ilk kurbanları arasında yer aldığını belirtti. Kalkınma Bakan Vekili konuşmasında diğer yandan Avrupa’da iyimser etkilerin de gözlemlendiğini ve siyasi bütünlük anlamında iki farklı anlayışın bulunduğuna dikkat çekerek, bunların “cezalandırıcı bir Avrupa” ile “dayanışmacı bir Avrupa” şeklinde oluştuğunu ifade etti. Ksinidis “Bugün için hiçbir devlet tek başına halkını güvenli limanlara götüreceğine dair güvence veremez” dedi.

Kalkınma Bakan Vekili günümüz şartlarında Avrupa’nın geleceği konusunda sadece teknokratların veya siyasi partilerin karar veremeyeceğine dikkat çekerek Avrupa’nın başarılı olabilmesi için, içinde bulundurduğu halkların kültürlerine ve küreselleşme anlayışına saygılı olması gerektiğini vurguladı. Ksinidis ayrıca “Ortak değerler sadece alınan kararlar seviyesinde kalmamalıdır. Yunanistan AB toprağının bir devamıdır. Çözüm istatistikî veriler ve sayılar üzerinden değil, siyasi olarak sağlanacaktır” dedi.

 

Timosidis: “On yıllardır çözüm bekleyen boşluklar vardı”

 

Sağlık Bakan Yardımcısı Mihalis Timosidis konuşmasında Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlara yönelik hizmetlerine değindi. Sağlık Bakan Yardımcısı eyalet başkanlıkları arasındaki eşitsizlik sorununa değinerek bu yönde alınan birçok yanlış karardan ötürü siyasi sorumlulukların bulunduğuna dikkat çekti. Timosidis, Sağlık Bakanlığı olarak sağlık hizmetlerinde eşitsizliğin ortadan kaldırılması ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Sağlık Bakan Yardımcısı merkezi yönetim ile eyalet başkanlıkları arasında işbirliği ağlarının kurulduğunu belirterek son aylarda on yıllardır çözüm bekleyen boşlukları doldurduklarını belirtti ve toplumsal bütünlüğün korunması gerektiğini vurguladı.

 

Petalotis: “Türkiye ile işbirliğimiz çok önemli”

 

Adalet Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Rodop PASOK milletvekili Yorgos Petalotis ise konuşmasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy’nin yeniden Avrupa’nın inşa edilmesine yönelik açıklamaları ve bu yöndeki düşüncülerini eleştirdi.

Petalotis, Yunanistan meselesinin, sadece ülkenin kendi meselesi değil, Avrupa’nın meselesi olduğuna dikkat çekerek, “Bugün Yunanistan’ın AB’ye üye bir Akdeniz ülkesi olup vatandaşlarının 50 yaşında emekliye çıkan ve çalışmayan bir ülke olduğu iddiası kabul edilemezdir” dedi.

Merkel ve Sarkozy’nin Avrupa’nın geleceğine dair karar verebilmeleri adına kendi ülke vatandaşları tarafından sorgulanmaları gerektiğine dikkat çeken Petalotis, “Sonuçlar hepimizi ilgilendiren sonuçlar olacaktır. Sorumluluk sadece Yunanistan’ın değil, tüm Avrupa’nındır” dedi.

Toprak bütünlüğünün eşitsizliklerin giderilmesinde büyük önem arz ettiğini belirten Adalet Bakan Yardımcısı, “Bizler Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanlığı’nın vatandaşları olarak toplumsal bütünlüğün genişletilmesinden birçok yarar sağlayacağız. Yerel yönetim reformunu Kallikratis Programı’yla hayata geçiren Yorgo Papandreu hükümetinde yer aldığımdan dolayı kendimi şanslı addediyorum. Bugün bu sayede vatandaşa daha yakın olan ve seçimle işbaşına gelmiş eyalet başkanlıklarımız var. Hepimiz üstlendiğimiz rolleri iyi anlamalıyız. Eyalet başkanlıkları vatandaşın yanında yer almak mecburiyetindeler. Çünkü kendilerine verilen rol budur. Kalkınmanın sağlanabilmesi için ulusal ve bölgesel politikalar üzerinde yoğunlaşmalıyız. Türkiye bu konuda çok iyi bir yolda ilerliyor ve Türkiye ile işbirliğimiz çok önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Avrupa bütünlüğünün önemine dikkat çeken Petalotis on yıllardır özellikle Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanlığı için altın fırsatların kaçırıldığını ifade ederek, “Hep birlikte ilerleyebiliriz, dolayısıyla herkes üzerine düşen görevi yerine getirsin” dedi.

 

Yannakidis: “Bölgemiz ticaret kavşağı konumunda”

 

Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Aris Yannakidis konferansta yaptığı konuşmasında, bölgenin bulunduğu konum itibarıyla bir ticaret kavşağı olduğunu ve Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanlığı’nın Yunanistan’ın en önemli eyalet başkanlıkları arasında yer aldığını belirtti.

Yannakidis ticari malların sevkiyatı konusunda bölgenin uluslar arası arenada ön plana çıktığını ve Eyalet Başkanlığı’nda İskeçe – Bulgaristan sınır otoyolu, Ardanio – Ormenio otoyolu, Kavala ve Dedeağaç limanlarındaki çalışmalarla ticari mal taşıyıcılığını geliştirdiklerini ifade etti.

Yannakidis konuşmasında, “Olli Rehn’e, kriz sadece benim ülkeme yönelik değil, dedim. Avrupa para bütünlüğü sağlanmalıdır. Avrupa halkları kaderlerini değiştirebilirler, sayfa çevirmek zorundayız ve yeni bir başlangıcın sağlanmasını ümit ediyorum” dedi.

 

Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları  (CPMR) Başkanı ve Britanya Eyalet Başkanı Jean – Yves Le Drian’in temsilcisi toplantıda yaptığı sunumunda, Avrupa’nın ekonomik krizin etkisiyle çok zor anlardan geçtiğini ve bütçe koşullarının çok zor olduğunu ifade etti. Temsilci, “Aramızda daha büyük bir dayanışmanın olması gerekiyor. Avrupa’nın geleceğine yatırım yapmamız gerekiyor. Yeniliklere, istihdama ve toplumsal bütünlüğe yatırım yapmamız gerekiyor. Avrupa ciddi kaynakları bulunan bir kıtadır” ifadelerini kullandı.

Bütçe konusunun ciddi şekilde dikkate alınması ve gelecek için hazırlık yapılması gerektiğini ifade eden Jean – Yves Le Drian’ın temsilcisi, “Sadece kemer sıkmadan değil, gelecekten de bahsetmeliyiz. İşbirliğimizi daha da geliştirelim. Bir Fransız ve bir politikacı olarak Avrupa’nın yeniden kurulması senaryoları ile ilgili dile getirilen endişeleri sizinle paylaşıyorum. Bu mevzuda halkla diyalog göz önüne alınmalıdır. Sadece iki üç kişi Avrupa’nın geleceği ile ilgili karar veremez. Herkesin burada katılımı sağlanmalıdır. Bütçeler daha kısıtlı olduğu için kaliteli hükümetlere ihtiyaç var. Avrupa politikalarını değerlendirmemiz gerekiyor. Vatandaşları Avrupa’nın geleceğinin olduğuna dair ikna etmeliyiz. Bu bölgeler için yararlı politikalar geliştirmeliyiz” dedi.

 

Sarnıç: “Her türlü projeye açık olduğumuzu ifade etmek isterim”

 

Konferans’ta yaptığı konuşmada Türkiye’nin ihracatının %50’sinden fazlasını Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğini hatırlatan T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç “Dolayısıyla biz de bu havuzun içerisindeyiz.” yorumunda bulundu.

Son dönemde Türk ekonomisinde ciddi bir büyümenin yaşandığı gerçeğine ve Türkiye’nin daha birçok alanda örnek gösterilmesine değinen Sarnıç, “Ancak bu bizi asla rehavete sürüklememelidir.” ifadesini kullandı.

Sarnıç konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bizim için önemli olan Trakya’nın kalkınması, ilerlemesidir. Tekrar ediyorum, bizim her türlü projeye açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Son dönemde Türkiye’den birçok oda temsilcisi heyetler hâlinde bölgeyi ziyaret etmektedirler. Görüldüğü gibi bir arayış var, bundan yararlanılmalı. İstanbul ve Edirne büyük bir pazar ve oralarda büyük bir sermaye var. Eğer bu sermaye bölgeye kanalize edilebilirse, bölgenin kalkınmasında kazan kazan mantığı çerçevesinde kurulacak ortaklıklar önemli bir rol oynayabilir.

 

Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu (BBSRC) Büroları Kavala’da açıldı

 

Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu (BBSRC) merkezi büroları 3 Aralık Cumartesi günü Kavala şehrinde açıldı. Açılışa Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Aris Yannakidis, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman ve vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Doğu Makedonya Trakya Belediyeler Birliği Başkanı ve Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis, Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkanı ve Rodop Eyalet Başkan Yardımcısı Pavlos Damianidis, Kavala Eyalet Başkan Yardımcısı Arhelaos Granas, Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları (CPMR) Başkanı ve Britanya Eyalet Başkanı Jean – Yves Le Drian’ın temsilcisi, Avrupa Kıyı Bölgesi Eyalet Başkanlıkları Genel Sekreteri Eleni Mariannu, Çevre Komitesi Başkanı Mercedes Bresso, Yunanistan AB Daimi Temsilcisi ve AB Yapısal Fonlar Sorumlusu İlias Bardas, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı İrfan Uzun, ve T.C. Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan katıldılar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz