Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRUPA’DAN GELEN HEYET BATI TRAKYA’DA TÜRK TOPLUMUNUN SORUNLARINI GÖZLEMLEDİ

AVRUPA’DAN GELEN HEYET BATI TRAKYA’DA TÜRK TOPLUMUNUN SORUNLARINI GÖZLEMLEDİ

19
0

ABTTF’nin gerçekleştirdiği keşif ziyaretinde akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcı ve ırkçı uygulamalar ile din ve eğitim alanında yaşanan sorunları yerinde inceledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 10-13 Eylül 2017 tarihlerinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesine bir keşif ziyareti gerçekleştirdi. ABTTF’yi temsilen Başkan Yardımcıları Mustafa Kasap ve Serdar Kalekoğlu ile ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Fatma Ahmetcik’in iştirak ettiği keşif ziyareti heyetinde Güney Danimarka Üniversitesi Din Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tim Jensen ile ABTTF’nin de üyesi olduğu Brüksel merkezli Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı’nın (ENAR) iki temsilcisi yer aldı.

Keşif ziyaretinin ilk gününde heyet ilk olarak Gümülcine Seçilmiş Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı (BTTADK) İbrahim Şerif’i makamında ziyaret ederken Batı Trakya Türk toplumunun din alanında yaşadığı sorunlar ile dini liderlerine yönelik Yunan makamlarının baskı ve sindirme uygulamaları hakkında bilgi edindi.

Ardından Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ne (BTAYTD) geçen heyet burada yükseköğrenimde yaşanan sorunlar ile Batı Trakya Türk toplumuna mensup yükseköğrenim mezunlarının kamusal yaşamda karşılaştıkları sorunları dinledi.

Sonrasında Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni (GTGB) ziyaret eden heyet, isminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatılan derneğin hukuki ve siyasi mücadelesi ile faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Batı Trakya Türk toplumunun siyasi alandaki temsilcisi olan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezini ziyaret eden heyete burada, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna yönelik genel politikası, siyasi alanda yaşanan ayrımcılık ve ülke genelinde bağımsız adaylara da uygulanan %3 seçim barajı ile partinin yönetici kadrosuna yönelik adli kovuşturmalar aktarıldı.

İlk günde son olarak Batı Trakya Türk basın mensupları ile bir araya gelen heyet, ana akım Yunan yerel, bölgesel ve ulusal medyasında Batı Trakya Türk toplumuna bakış ve nefret söylemi hakkında basın mensuplarından bilgi aldı.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ne (BTTÖB) yapılan ziyaret ile başlayan ikinci günde heyete burada Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti altına alınmış olan eğitim özerkliği hakkı ve azınlık eğitim sisteminde yaşanan sorunlar ile bu kapsamda çift dilli ilkokulların faaliyetlerinin durdurularak birleştirilmesi ve kapatılması sorunu aktarıldı.

Ardından İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile makamında görüşen heyet, kendisinden müftülüğün çalışmaları ile Batı Trakya Türk toplumuna yönelik din alanındaki ayrımcı uygulamalarını dinledi.

Sonrasında İskeçe Türk Birliği’ni (İTB) ziyaret eden heyet, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) dava açarak kazanan Batı Trakya Türk toplumunun bu ilk derneğinin hukuk mücadelesi hakkında bilgi edindi.

Öğleden sonra ilk olarak Mustafçova Belediyesi’ni ziyaret eden ve Mustafçova Belediyesi Başkanı ve BTTADK Başkan Yardımcısı Cemil Kabza ile görüşen heyete Batı Trakya Türk toplumunun yerel düzeyde temsili, Mustafçova Belediyesi’nin coğrafi, demografik ve ekonomik yapısı ile Kabza aleyhine yürütülen adli kovuşturma aktarıldı.

Keşif ziyareti kapsamında heyet son olarak Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Şahin köyünü ziyaret ederek burada köy halkı ile bir araya geldi ve iki dilli azınlık anaokulları sorununu birinci ağızdan, bizzat öğrencilerin annelerinden dinledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz