Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRUPA İNSAN HAKLARI HEYETİ KOZLUKEBİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI HEYETİ KOZLUKEBİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

15
0

Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) ile Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin birlikte hazırladıkları bir organizasyon kapsamında Avrupa’dan, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dinlemek üzere Batı Trakya’ya gelen konuk heyet; Sirkeli merkezli Kozlukebir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Konuk heyetin ziyaretinde Uluslararası Sınır Tanınmayan İnsan Hakları Kuruluşu (Human Rights Without Frontiers International- HRWF) Direktörü Willy Fautre, Avrupa Halkları Federal Birliği (Federal Union of European Nationalities- FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, ABTTF Başkanı Halit Habioğlu, ABTTF Genel Direktörü K.Engin Soyyılmaz, ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Seyhan Sarıca yer aldı. Konuk heyete, D.E.B. Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve D.E.B. Özel Kalem Müdürü Başdanışman Aydın Ahmet eşlik etti.

Ziyaret sırasında başta Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif olmak üzere, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri hazır bulundu. Başkan İbrahim Şerif konuk heyeti meclis salonunda ağırlarken burada yapmış olduğu selamlama konuşmasında konuk heyete bu ziyaretten dolayı duymuş olduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuk heyete, belediyenin kurumsal yapısı ve bölgede yaşayan insanların ekonomik sıkıntılarını dile getiren Belediye Başkanı İbrahim Şerif şunları söyledi: “Belediyemiz toplam 57 köyden oluşmaktadır. Bölgemizde tütün, pamuk, domates, arıcılık ve hayvan yetiştirciliği yapılmaktadır. Ayrıca bölge insanımız ciddi anlamda geöim sıkıntısı yaşamaktadır. Bu da genç nüfusu diğer ülkelere göçe zorlamaktadır. Eğitim alanında da çok büyük sıkıntılarımız vardır. Belediyimizi ziyaret ettiğiniz için, hepinize tekrar çok teşekkür ediyorum.”

Daha sonra Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda ilkokul öğretmeni olan Salih Ahmet söz alarak azınlık eğitiminde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Öğretmen Salih Ahmet konuşmasında; “Bizler kitapların olmadığı dönemlerde eğitime başladık. Şu anda kitaplarımız var. Ama eğitimde diğer engellerle karşı karşıyayız. Çocuklarımızın okul öncesi eğitim almadan eğitime başlaması zor bir durumdur. Fakat bu açık az da olsa Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) tarafından kapatılmaya çalışıldı. Bizler her platformda öğretmelenlere, geniş kapsamlı sempozyumların düzenlemesinden yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Bizimistediğimiz anadilinew ağırlık verilip, daha sonra üzerine yunanca öğrenmektir. Yunanistan devleti bunu paralel bir şekilde götürmeye çalışmaktadır.” dedi.

İskeçe Azınlık Lisesi’nde Edebiyat öğretmeni aynı zamanda Kozlukebir Belediye Meclis Üyesi ve Toplumsal Hareket Başkanı Sadettin Şakir Hüseyin de eğitim sorununa dikkat çekerek konuk heyete, geçmiş yıllarda kasıtlı bir şekilde yunanca eğitime yeterli düzeyde izin verilmediğini belirtti. Ayrıca bu bölgenin, zamanında 19. Madde mağdurlarının en yoğun olduğu bir belediye olduğunu ifade ederek, bu maddeden mağdur olanların haklarının derhal iade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sadettin Şakir Hüseyin konuşmasında; geçtiğimiz günlerde bölgeye Neo Nazi aşırı milliyetçi grupların geldiğini ve bazı köylerde slogan atmış olmaları bölge halkının huzurunu bozmaya yönelik provokatif eylemler olduğunu ve bunların önüne ülkemiz Yunanistan’ın geçerek engel olması gerektiğini söyledi.

Konuk heyet Sirkeli ziyareti sonrası, Gümülcine’nin Harmanlık mahallesini ziyaret edeceği belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz