Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ BEKİR USTA GRUBU DAVALARINI İNCELEDİ

AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ BEKİR USTA GRUBU DAVALARINI İNCELEDİ

14
0

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Ülkemiz AİHM kararlarını aradan geçen 5 yıla rağmen uygulamıyor, Bakanlar Komitesi’ni de çeşitli gerekçeler ileri sürerek oyalıyor“.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin  Batı Trakya Türk Azınlığı’nın isminde “Türk” kelimesi geçtiği için Yunanistan’ın kapattığı üç dernek ile ilgili kararının uygulanmasında Yunanistan’ın kaydettiği ilerlemeyi inceledi. 6 Haziran 2013 tarihli 1172. toplantıda Bakanlar Komitesi, “Bekir Usta Grubu” başlığı altında aşağıdaki üç dernek ile ilgili incelemede bulundu:

35151/05 Bekir Usta ve diğerleri, 11.10.2007 tarihli karar
34144/05 Emin ve diğerleri, 27.03.2008 tarihli karar
26698/05 İskeçe Türk Birliği ve diğerleri, 27.03.2008 tarihli karar

Bakanlar Komitesi, Ocak 2008 tarihinden bu yana Bakanlar Komitesi’nin incelemesi altında olan bu davalara ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Komite, Yunan makamlarının ilgili kararları tam ve eksiksiz olarak uygulaması konusundaki taahhütünü yinelemesi çağrısında bulundu.  

Komite: Yargıtay’ın İTB ile ilgili kararından bu yana net ve kesin bir bilgi sunulmadı.

Komite, İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu prosedüre ait gerekçe ile reddettiği 24 Şubat 2012 tarihli Yargıtay kararından bu yana Yunanistan’ın bu dava grubunda bulunan derneklere ilişkin olarak bireysel önlemler konusunda somut ve kesin bilgi sunmadığını açıkladı. Aynı zamanda Komite, hukuk muhakemeleri usulü kanununda yer alan çekişmesiz usülde değişiklik yapılması dahil diğer olanakların da araştırıldığına dair toplantı sırasında sunulan bilgiyi de ilgiyle not ettiklerini açıkladı. Komite, AİHM kararlarının nihai kararlara dönüştüğü tarihten bu yana geçen süreyi göz önünde bulundurarak Yunan makamlarından araştırdıklarını ifade ettikleri önlemlere ilişkin olarak yazılı bir zaman çizelgesi sunmasını istedi. Komite, böylelikle derneklerin kayıt taleplerinin esastan incelenebileceğini ifade etti.

Komite, Aralık 2013’teki toplantısında Yunanistan’ın alacağı önlemlere ilişkin gelişmeleri inceleyecek

Bakanlar Komitesi, Bekir Usta grubuna ilişkin Yunanistan’ın almayı planladığı bireysel önlemlere ilişkin gelişmeleri Aralık 2013’te gerçekleştireceği 1186. toplantıda yeniden inceleme kararı aldı. Komite, maddi bir değerlendirmede bulunmak için Yunan makamlarından almayı planladığı önlemlere ilişkin olarak zamanında komiteye bilgi sunmasını istedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Bakanlar Komitesi, AİHM’nin Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği, İskeçe Türk Birliği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği hakkında 2008 yılında aldığı karardan bu yana Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulayıp uygulamadığını inceliyor. Ülkemiz çeşitli gerekçeler ileri sürerek süreci uzatmaya çalışıyor, ancak gerçek anlamda herhangi somut bir adım atmıyor. Bugün bu üç derneğimiz hala isminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapalı, ülkemiz hala isminde “Türk kelimesi geçen dernekleri kayıt etmiyor. Ülkemiz demokrasi ve insan hakları değerlerini korumaya ant içmiş 47 ülkeyi biraraya getiren Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’ni de oyalayarak süreci uzatmaya çalışıyor. Ülkemiz ilgili makamlara somut bilgi sunmadığından Komite, Bekir Usta grubunu 6 ay sonra bir kez daha inceleme kararı aldı. Bu durum karşısında tıpkı bizim gibi elbette Avrupa Konseyi’nin de ülkemize olan güveni derinden sarsılmış durumda. Bu şartlar altında her koşulda kaybeden maalesef bizler, azınlığımız oluyor.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz