Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar AVRUPA BİRLİĞİ’NDE YUNANİSTAN’IN GELECEĞİ İÇİN ÜÇ SENARYO İNCELENİYOR

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE YUNANİSTAN’IN GELECEĞİ İÇİN ÜÇ SENARYO İNCELENİYOR

19
0

İyi senaryo: 17 Haziran seçimlerinde, AB ile imzalanan kurtarma paketi anlaşmalarının maddelerini uygulayacak bir hükümetin kurulabilir. Bu durumda, Yunanistan’a “hediye” olarak 2013 sonuna kadar uygulaması gereken kemer sıkma tedbirlerinde 1 yıl ek süre tanınabilir. Hürriyet’te yer alan habere göre anlaşmalardaki bazı şartların yerine getirilmesinde de daha toleranslı davranılır. Ayrıca, AB’nin Ulusal Stratejik Referans Çerçevesi fonlarından, Yunanistan’da altyapı çalışmalarının yeniden başlaması ve piyasanın durgunluktan çıkması için 15-20 milyar Euro’luk finans düğmesine basılır.

Kötü senaryo: Seçimlerde, anlaşmalara uymayacağını beyan edecek bir hükümet işbaşına gelebilir. Bu durumda Yunanistan’ın kredi taksitlerinin ödenmesi dondurulacak ve ülke Euro’dan uzaklaşacak. Yeni krediler bulanamayacağından Yunanistan borç ödemelerini donduracak. Ancak, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunan bankalarına desteğini sürdürecek. Bir anlamda Yunanistan sadece kağıt üzerinde Euro bölgesinde kalacak. İngilizce “I owe you” (sana borçluyum) anlamına gelen “IOU” adlı Euro ile paralel kullanılacak yeni bir para birimi ile banknot basılacak. Bankalardaki mevduat hesapları AMB’nin teminatı altında Euro olarak kalacak. IOU günlük hayatta kullanılmaya başlanacak.

Berbat senaryo: Seçimlerden çıkacak hükümet AB ile ipleri koparacak. Yunanistan panik halinde iflasa sürüklenecek. AMB para musluklarını tamamen kapatacak. Yeni para birimi ile para basılması aylar alacağından ülkede kaos yaşacacak. Üstelik, yeni para biriminin güvenirliği olmayacağından gıda yakıt ve ilaç ithalinde büyük sıkıntılar yaşanacak. Yunanistan sadece euro’dan değil AB’dan da çıkacak.

LAGARDE’IN SEMPATİSİNİ İSTEMEYİZ
IMF Başkanı Christine Lagarde’ın The Guardian’a verdiği röportajda Yunanlıların vergiden kaçmaya çalıştıklarını IMF’den sempati beklememelerini söylemesi Yunanistan’da ağır tepkilere neden oldu.

17 Haziran’da genel seçimlere hazırlanan Yunanistan’da iktidar için öne çıkan partilerden radikal solcu Syriza’nın lideri Alexis Tsipras “Yunanistan’da istediğimiz son şey Lagarde’ın sempatisi” dedi. Lagarde’ın “Yunanistan kendi kendine yardım edebilmeli” sözlerine de “Yunanistan halkı çekilmez olmasına rağmen vergilerini ödeyerek üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor” şeklinde cevap veren Tsipras rakiplerini de Yunanistana dayatılan yaptırımlara boyun eğmekle suçladı.

IMF’nin Fransız başkanı Christine Lagarde “Atina’daki insanlardan daha çok Afrika ülkeleri gibi yardıma ihtiyaç duyan, yoksul ve daha zor koşullarda yaşayan insanlara sempati duyuyorum. Atina denince aklıma vergi ödemeyen insanlar da geliyor” şeklinde konuşmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz