Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRAMOPULOS: -“EGE’DE HİÇBİR GRİ BÖLGE KABUL ETMİYORUZ. BİZE GÖRE GRİ BÖLGE YOK”

AVRAMOPULOS: -“EGE’DE HİÇBİR GRİ BÖLGE KABUL ETMİYORUZ. BİZE GÖRE GRİ BÖLGE YOK”

13
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Ege’de hiçbir gri bölge kabul etmediklerini belirterek, “Bize göre gri bölge yok. Bu konular kesinlikle açıktır. Tartışmaya ve yanlış yorumlamaya açık değillerdir” dedi.

Meclis Dış İlişkiler Komisyonuna bilgi veren Dimitris Avramopulos, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun çok yakında Atina’yı ziyaret edeceğini bildirdi.
Türk-Yunan ilişkilerine ilişkin bir değerlendirme yapan Avramopulos, istikşafi görüşmelerin devam ettiğini, bu konuda Yunan dış politikasının net olduğunu ve yakın zamanda sonuca ulaşılabileceğine inanmak istediğini ifade etti.
Avramopulos Yunanistan’daki görüşmelerin ve daha sonra Türkiye’de yapılacak olan ortak bakanlar kurulu toplantısının (Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi) olumlu bir havada geçmesini umduğunu belirtti.
Son zamanlarda Türkiye’nin resmi pozisyonunu temsil etmeyen bir Türk milletvekilinin söylediklerinden rahatsızlık duyduklarını söyleyen Avramopulos, bu açıklamalardan Ege’deki egemenliklerine tereddütle bakıldığının anlaşıldığını ifade etti.

Bu tür söylemlerin daha çok iç politikada kullanıldığını belirten Avramopoulos, önemli olanın resmi Türk dış politikası ile mutabık olmak olduğunu ve bu konuda bir yanlış anlamanın olmadığını vurguladı.
Yunanistan’ın Ege’de hiçbir gri bölge tanımadığını belirten Avramopulos, “Bize göre gri bölge yok. Bu konular kesinlikle açıktır. Tartışmaya ve yanlış yorumlamaya açık değillerdir. Buna her açıdan açıklık getiriyoruz” diye konuştu.

“Ziyaretlerden korkmamamız gerekiyor”

Açıklamasında Batı Trakya konusuna da değinen Avramopoulos, Yunanistan’ın azınlık ile ilgili hem eşit vatandaşlığa hem de uluslararası kanunlara yönelik yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek, bu konuda karşılıklılık ilkesini gözetmeksizin Müslüman vatandaşların dini haklarına saygılı olunduğunu ifade etti.
Yunanistan’ı çok kişinin ziyaret ettiğini ve sınırları kapatamayacaklarını söyleyen Avramopulos, bu tür ziyaretlerden rahatsız olunmaması gerektiğini vurguladı. 
“Bazıları neden her ziyaretçi gördüklerinde korkuyorlar? Yunan politikacılar, bakanlar, başbakanlar, milletvekilleri de defalarca Türkiye’ye gidiyor, patrikhaneyi ziyaret ediyorlar. Bunlardan korkmamamız gerekir. Önemli olan söylenenler ve yapılanlardır” diyerek sözlerine devam eden Avramopoulos, kendilerini Trakya bölgesinde devlet dışı organizasyonların faaliyetlerinin ilgilendirdiğini vurguladı.
Kıbrıs konusuna ilişkin olarak Avramopulos, Kıbrıs’ın Yunanistan’ın büyük önceliği olmaya devam ettiğini, ekonomik krizin Yunanistan’ın bu konudaki duruşunu değiştiremeyeceğini belirtti.

Avramopulos, Güney Kıbrıs’ın MEB’ini (Münhasır Ekonomik Bölge) ilanından yararlanmakta başarısız olduğunu iddia ettiği Ankara’nın stratejik bir hata yaptığını savundu.
Dimitris Avramopoulos, Yunanistan’ın MEB’inin belirlenmesi ile ilgili olarak da Türkiye’ye net mesajlar verdiklerini, siyasi ve hukuki olarak hazırlandıklarını belirtti.
Avramopoulos, Enerji Bakanlığı’nın belirli sahalardaki yatakların değerlendirilmesi ile ilgili kapsamlı bir proje hazırladığını söyledi.

Yasadışı göç

Geri kabul anlaşması konusunda Avramopulos, son zamanlarda sınırlı bir ilerleme olduğunu ve Türk yetkililerle daha fazla işbirliği için çaba sarfedildiğini ifade etti. 
Yasadışı göç konusunda Türkiye’nin büyük sorumlulukları olduğunu ifade eden Avramopulos, kaçak göçmen konusunu tekrar Avrupa Birliği gündemine taşıyacaklarını belirtti. 
Avramopulos söz konusu sınırların aynı zamanda Avrupa Birliği sınırları olduğunu, bu konuyla ilgili Yunanistan’ı ziyaret ettiği sırada yetkili AB komiserine, AB üyesi olmasa da konuyla ilgili Türkiye’yi de ziyaret etmesinin doğru olacağını ve bunun Türkiye-Avrupa ilişkilerinin temel konularından biri olması gerektiğini aktardığını ifade etti.

Avramopulos, göçmen sorunu ile ilgili, polisiye tedbirlerin ötesinde, bütüncül bir politikaya ihtiyaç olduğunu ve Yunanistan’ın da bu konuda son 20 yıllık notunun çok iyi olmadığını aktardı.
Avramopulos, yeni ekonomik durum ve devletin ilişkileri doğrultusunda yeni dış politika doktrini üzerinde çalışmak üzere bilim adamları, diplomat ve akademisyenlerden oluşan bir uzmanlar komitesi oluşturulacağını da duyurdu.
Komisyonu bakanlık bütçesi hakkında da bilgilendiren Avramopulos, bakanlığın bütçesinin devletin toplam bütçesinin yüzde 0,18’ine denk geldiğine işaret etti, 2008’de 485 milyon avro olan bütçenin 2012’de 290 milyon avroya düştüğünü söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz