Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVRAMOPULOS: “GEÇMİŞ BİZLERİ GELECEĞE YÖNLENDİREMEZ, AZINLIK BİR KÖPRÜDÜR”

AVRAMOPULOS: “GEÇMİŞ BİZLERİ GELECEĞE YÖNLENDİREMEZ, AZINLIK BİR KÖPRÜDÜR”

15
0

Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, 29 Mart 2012 Perşembe günü Batı Trakya’yı ziyaret etti. Ziyaretin ilk bölümüne Şapçı-Maronya Belediye’sini ziyaret ederek başlayan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, burada Belediye Başkanı İlias İoannakis ile karşılıklı görüş alış verişinde bulundular. Görüşme sırasında Şapçı-Maronya Belediye Başkan Yardımcıları Ali Topal Mehmet, Rıdvan Hafız Mehmet, Meclis Başkanı Ayhan Karayusuf, Şapçı Yerel Meclis Başkanı Petmezas Nikolaos ve Evripidis Stilyanidis hazır bulundu. Bu önemli ziyareti bu bölgelerde sadece Birlik gazetesi izledi ve tüm konuşma ve detaylarıyla aktardı.

Daha sonra ziyaretin ikinci bölümünde Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, Sirkeli köyü merkezli Kozlukebir Belediyesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada konuk Bakan D. Avramopulos’u, başta Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif olmak üzere diğer Meclis üyeleri kapıda karşıladılar. Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Meclis toplantı salonunda konuk Bakana hitaben yapmış olduğu konuşmasında; Belediyenin yapısı hakkında kısa bilgi verdi. İbrahim Şerif, konuk Bakan Dimitris Avramopulos’dan; bölgenin güvenliği ile ilgili olarak, Sirkeli köyü Polis Karakolu’ndaki Polis sayısının arttırılmasını, bir diğer konu da Kozlukebir Belediyesi sınırları içinde yer alan daha önce askeri hizmet sahası olarak kullanılmış ve şu anda kapalı olan bu yerin Belediye tarafından turizme açılmasını talep etti.

Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos da yapmış olduğu konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bu ziyaretimi ülkenin Savunma Bakanı olarak değil ND Partisi Başkan Yardımcısı olarak gerçekleştiriyorum. Atina’da ND kurmaylarıyla yapmış olduğumuz toplantılarda sürekli olarak ülkenin gelmiş olduğu bu noktayı görüşüyoruz ve çözüm yolları arıyoruz. Gerçekten olumsuz ekonomik kriz Trakya’yı diz çökertmiş durumda. Birinci kurbanlar da genç insanlar. Büyük bir tedirginlikle geleceğe bakıyorlar. Trakyamızın potansiyeli var ancak geçmişte gerektiği şekilde değerlendirilemedi. Bazı programlar uygulandı ancak bunlar verimli olamadı. Evet, buradan bir işaret olarak size göndereyim, biz buradayız diyoruz. Bu ziyaretim benim anlayışımda seçimlerle ilgili algılanmıyor. Bölgeyi daha önce ziyaret edecektim ancak bazı nedenlerden dolayı gerçekleşmedi ve bugün gerçekleşiyor. Zaten seçim dönemi de başlamadı.

“Geçmiş bizleri geleceğe yönlendiremez”

ND Partisini burada temsil edecek adayları tespit etmeye başladık ve bu başka kriterlerle yapılıyor. Bizi ilgilendiren adayların değerleri, duruşları ve karakterleri. Bunlar geçmişte başka türlü olurdu, bunlar artık değişiyor. Biraz önce Evripidis’in de belirttiği gibi bunu sadece Azınlık için yapıyoruz. Azınlık güçlü bir halka ve dost ve komşu ülke Türkiye ile güçlü bağlarımızın olmasında öncülük yapmaktadır. Yunanistan toplumunun değerli bir parçasısınız. Bunu yıllar öncesi bizim partimiz Parlamentodan değişik yasalar geçirerek kanunlar karşısında eşitliğin ve yeni bir başlığın açılmasını sağlamıştır. Birçoğu gerçekleşti, ama daha yapılacak çok şey var. Belediye Başkanı olduğum dönemde yeni yollar ve gerçek dostluk ilişkileri geliştiren bir siyasetçiyim. Yunanistan ve Türkiye’nin kardeş ülkeler olması gerektiğine inananlardanım. İki ülkenin halkları 1.500 yıldan yukarı bir dönemde birlikte var olmuşlar. Birçok konuda armoni içinde yaşamışlar. Zaman zor şartları beraberinde getirmiş, ancak geçmiş bizleri geleceğe yönlendiremez. Tarih yazılmış, yaşananlar orada, hatırlıyoruz saygı duyuyoruz, ancak yeni gelişmeler dünyayı değiştiriyor.

“Tayip Erdoğan Çok iyi arkadaşım”

Çok iyi arkadaşım Tayip Erdoğan’la aynı zamanda seçilmiştik. O, şehrin başkanı ve ben Atina’nın ve çok güçlü bir ilişki başlatmıştık ve kendiside hayret etmişti. O’nun kendi yaşamış olduklarıyla, hapse girmişti. Ben de şehirden 3 saat yol katederek onu ziyaret etmeye gitmiştim ama malesef görevliler bana müsade etmemişlerdi. Başbakan olduktan sonra ilk işi 40 Milletvekilinide yanına alarak Atina’ya ziyaretime gelmişti. İşte dolayısıyla biz ikimiz çok iyi bir örnek vermiştik. Bu örnek BM şehirler Arası Diplomasi adı altında destek bulmuştu. Örneğin Koffi Annan’ın da toplumların tabandan iyi çekilmesi için vermiş olduğu çabaları görüyorduk. Onun için Yerel Yönetimlerin halkların iyi ilişkiler ve komşuluk ilişkilerine katkısı büyük oluyor. Merkez devlet yönetiminin yapamadıklarını yerel Yönetimler başarıyorlar.

Ondan sonra birçok şey değişti. Ancak bu değişiklik iki ülkenin arasında bulunan her konuya yansıması gerekmektedir. Önceki dönemlerdeki sıffatımla Sağlık Bakanı ve Turizm Bakanı olarak birçok anlaşmalar imzaladım. Bu anlaşmalarla iki ülkenin kıyılarını biraraya getirdik, yolları açtık. Sağlık bakanı olarak şehire giderek oradaki Yunanlıların yapmış olduğu özel hastaneleri hizmete açtım. Bakanı Atina’ya getirdik ve bugün bu ilişkilerimiz halen devam ediyor.

Bütün bunları neden söylüyorum? Balkona çıkıpta konuşmak başka ve geçmişin takıntılarına karşı giderek onları kırmak için savaş vermek başka. Hatırlayacağınız üzere, deprem diplomasisi iki ülkenin hükümetlerinden başlamadı. Atina Belediyesi’nden başladı. Sayın Gürtuna’ya o gün telefon ettiğimde geliyorum dedim ve gittim. Bir dayanışma dalgası başladı. Kastelorizo’dan Trakya’ya, Kriti’den Kerkira’ya kadar ilk dayanışma içerisinde bulunan halk Yunan halkıdır. O zaman bölgede diğer halklar bu yıkıma seviniyorken Yunan halkı dayanışma içerisine girdi.

“Azınlık bir köprüdür.”

Ve şimdide bunları neden söylüyorum; Azınlık bir köprüdür. Biz Yunan devleti olarak güvenle, saygıyla kucaklıyoruz. Bu da ND’nin yeni başlatmış olduğu bir programda görülüyor. Bu yeni anlayışın başlamasında çalışan mimarlarından biriside Evripidis. Bu anlayış modern ve demokratik çevre anlayışıyla başlıyor. Kanunlar karşısında eşitlik anlayışının üçüncü aşaması yeni nesilin gençlerin ufukta eğitim, sanat ve buna benzer yeniliklerin içinde olmalarını görmekten mutluluk duyuyorum. Bunlar bizim çocuklarımız ve bunu gerçekten belirtiyorum. Ataları bu topraklarda doğdular. Yüzlerce yıl burada yaşadılar. Dolayısıyla modern Yunan demokrasisini hissetmeleri gerekmektedir. Meseleler gelişiyor, halklar artık değişiyor, geçmişin önyargılarını ve ideolojilerini artık geride bırakmamız lazım. Geçmiş bizi kovalamasın, ancak bize ortak geleceğimizin yolunu göstermelidir. Bunun da yeni bir Dış politika anlayışı ile olması lazım. Bu da bütün halkların birlikte yaşamaları var olmaları çalışmalarını ve işbirliğini istiyor. Bu anlayış modern Yunanistan’ın yolunu çizecektir.

Bu kriz şimdiki bir kriz değil. Son yılların ve öncelerin Yunan olumsuzluk anlayışı krizi ve sadece bizim ülkemizin krizi değil, bölgemizdeki ülkelerin de krizi. Ama ne yapalım, piyango bize düştü ve geçmişin olumsuzluklarını biz temizleyeceğiz. Bunları değiştirmemiz lazım. Bu verilen mücadeleye nerede bulunursak hepimizin katılması gerektiğini anlamalıyız. Hangi parti olursa olsun, içimizde hangi ideoloji olursa olsun, Azınlık ta içimizdedir.

“Geçmişte temsilcileriniz Atina’ya gelirlerdi Azınlık hakkında başka şeyler söylerlerdi. Artık buradaki gerçekleri öğrenmeliyiz”

Bu temel anlayış içerisinde Trakya bölgesine yapacağımız yeni kalkınma yatırımları, bölgeye yeni bir güç verecektir, yeni imkanlar sağlayacaktır. Eski nesil artık gerilerde kaldı. Yeni nesil artık eşit olmak istiyor, yeni ufukların açlmasını arzuluyor. Bugün burada bulunmaktan dolayı mutluyum. Siz de biliyorsunuz bugün burada siyaset yapmak için bulunmuyorum. Bu söylediklerime inanıyorum, hissediyorum ve geçmişte ispat ettim ve gelecekte de devamını arzuluyorum. Tüm bunları ND Partisinde aramızda paylaşıyoruz. Evripidisle, Nalbantisle konuştuk ve sizlerin sevgisini bana aktardılar ben de burada gördüklerimi aşağıya aktaracağım. Not alın, geçmişte Azınlığın adayları nasıl tercih edilir seçilirdi bunları unutunuz. Bu defasında tamamen değişik bir yöntem uygulanıyor. Geçmişte kendi çıkarları için partinin yanına gelenleri istemiyoruz. Azınlık geçmişte bunlardan da çok çekti. Geçmişte Atina’ya gelirlerdi Azınlık hakkında başka şeyler söylerlerdi. Şimdi olacak olan adayları seveceksiniz, sayacaksınız ve seçildikleri takdirde Atina’ya geldikleri zaman sadece Azınlığın temsilcileri değil, merkez devletin Azınlıkta temsilcileri olarak sizlerle iletişim kurabilmemiz için yanınızda olacaklardır. Gerçek haberleri mesajları alalım, buradaki gerçekleri öğrenelim ki bizler de programlarımızla Atina’da sorunları çözelim.

Bildiğiniz gibi bu ziyaret bölgeye yönelik son değil ancak yeni gelişmelere yönelik ilk te değil. Ben yeniden gelecem. Sayın başkan, özellikle sen birebir iletişimiz konusunda kendini rahat hissetmelisin. Şunu iyi bilmenizi istiyorum. Eğer bana fırsat verilirse bu söylediklerimi gerçekleştirmek için hizmet edeceğim. Bu güzel bölge bunlara ve daha fazlasına layık. Geniş bölgede dinler, ırklar ve halklar ayırımı gözetmeksizin ve Azınlığın saygın bir biçimde var olması için çalışacağım çünkü buna içten inanıyorum.”

 

Ziyaret sonrasında Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Bakan D. Avramopulos’a bir mektup sundu. Esat Hüseyin mektubun içeriği ile ilgili Birlik gazetesine kısa bir açıklama yaptı. Başkan Esat Hüseyin; Sayın Bakan D. Avramopulos’a, bölgemizdeki tütün üreticilerinin primler konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getiren ve konuyla ilgili olarak iyileştirilmiş tarım politikaları ile alakalı kendilerinden, destek istediklerini ifade eden kapsamlı bir mektup sunduklarını söyledi.

Sirkeli bölgesindeki ziyarete Kozlukebir Belediyesi Başkan Yardımcıları, Aydın Başoğlu, Ekrem Halil, Mehmet Nizam, Muzaffer Molla, Meclis Başkanı Rıdvan Mustafa, ana muhalefeti temsilen İsmail Hüse Mustafa, Toplumsal Hareket listesi muhalefetinden Mehmet Eminoğlu eşlik ettiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz