Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AVAM: “YUNAN MİLLETİNİN ÖNÜNDEKİ TARİHİ FIRSAT VE SORUMLULUK”

AVAM: “YUNAN MİLLETİNİN ÖNÜNDEKİ TARİHİ FIRSAT VE SORUMLULUK”

27
0

Atatürk-Venizelos Araştırma Merkezi (AVAM) Sorumlusu Araştırmacı-Yazar Aydın Ömeroğlu, yayınladığı basın açıklamasında, “Bu tarihî fırsatın ve sorumluluğun bilinci ile harekat edecek olan yeni Hükümete, AVAM olarak içten başarılar diliyoruz “ifadelerine yer veriyor.

BASIN AÇIKLAMASI 

26 Ocak 2015

Yunan Milletinin Önündeki  Tarihî Fırsat ve Sorumluluk

25 ocak 2015 Pazar günü erken genel seçimler yapıldı. Seçimlere katılım yaklaşık %64  oranında gerçekleşti.

SYRIZA partisi %36,34 oy oranı ve 149 milletvekili ile seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Böylece Hükümet kurma hakkı kazanmış oldu. Ancak tek başına Hükümet kurmak için gerekli olan 151 milletvekili sayısına ulaşılmadığından, koalisyon Hükümeti kurulması kaçınılmaz seçenek. Bu seçenek, gerçekte, Yunan milletine tarihî bir fırsat sunuyor, fakat tarihî bir sorumluluk da yüklüyor.

Tarihî fırsat ve Sorumluluk:

Tarihî fırsatın ve sorumluluğun anahtarı SYRIZA partisinin elinde. Bu anahtar, mümkün olabilecek en geniş koalisyon Hükümetine Yunan Meclisi’nde temsil edilen bütün siyasi partilerin güven oyunu alacak bir program sunmasıdır. Sözkonusu program, ülke sorunlarının çözümünün Avrupa Birliği gerçeğinde aranmasıdır. Arayışın ülkede üretim ekonomisine farklı bir anlayış getirmesi gerekir. Bu anlayış; özünde kapitalist ekonominin türevi olan devletçi karma-ekonominin kamu sektörü olarak algılanan devletçiliği yerine, farklı sınıflardan halkın üretim araçları üzerindeki mülkiyet hakkına dayanan halkçı karma-ekonominin kamu sektörü olarak tanmlanır. Halkçı karma-ekonominin kamu sektörü, ülkede kapanmış ve yeni açılacak olan üretim birimlerinin bizzat halkın sermaye ve emek katılımıyla hayata geçirilmesini esas alır. Özetle çalışan halk; işlediği toprağın, ürettiği fabrikanın efendisidir.

SYRIZA partisi, sol çocukluk zaaflarını aşabilir, halkçı karma-ekonominin özel sektör ve kamu sektörlerini ülkede üretim devrimi hedefinde birleştirebilirse, borçlar da ödenir, refah da yükselir, AB ülkelerine, devletçi karma-ekonomi yerine, insan onuru ve sevgisi merkezli halkçı karma ekonomi modelini de sunabilir.

Bu tarihî fırsatın ve sorumluluğun bilinci ile harekat edecek olan yeni Hükümete, AVAM olarak içten başarılar diliyoruz.

Bu vesileyle, Azınlık ve Türk-Yunan ilişkileri bağlamında şu önerilerde bulunuyoruz:

1.  Azınlık Milletvekilleri ile istişare halinde yeni bir Müftü seçimi yasasının hazırlanması, yasallaştırılması, buna göre hukuk ve yasal temelde müftü seçimlerinin yapılması. Müftülüklere Devlet bütçesinde hakgözetirliğe uygun olarak gerekli bütçenin aktarılması, Müftülerin, çalışanların ve bütün imamların maaşlarının bu bütçeden ödenmesi. Bu suretle, Azınlığı derinden yaralamakta olan dinsel soruna temelli bir çözüm getirilmesi ve çift müftü durumuna bir son verilmesi.

2.  Azınlık Milletvekillerinin öncülüğünde Azınlık eğitim komisyonu oluşturularak, eğitim-öğretim alanındaki sorunların Bakanlıkla istişare halinde çözülmesi.

3.  Azınlık Milletvekilleri öncülüğünde, Batı Trakya ve İstanbul’daki Türk ve Yunan asıllı azınlıkların sorunlarını istişare edecek bir komisyon oluşturularak, sözkonusu Azınlıkların iki ülke arasında, huzursuzluk kaynağı değil, barış köprüsü işlevi görmesine olanak sağlanması.

Atatürk-Venizelos Araştırma Merkezi  Sorumlusu: Araştırmacı-Yazar Aydın Ömeroğlu

İletişim: iskeceliaydin@hotmail.com / 698 19 80 323

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz