Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AŞURE, BULGARİSTAN’DA FARKLI DİNLERİ AYNI KAZANDA BULUŞTURDU

AŞURE, BULGARİSTAN’DA FARKLI DİNLERİ AYNI KAZANDA BULUŞTURDU

13
0

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaali’de, Hıristiyan Cemaati Başkanı Papaz Petır Garena ile birlikte Aşure dağıttı. Kırcaali’de yaşayan Müslüman ve Hristiyanları bir araya getiren aşure dağıtım töreni, dostluk, sevgi, barış ve hoşgörü adına oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Osmangazi ve Kırcaali Belediyesi işbirliğiyle bu yıl 5.’si düzenlenen ve Kırcaali şehrinde geleneksel hale gelen aşure dağıtım törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Hıristiyanlar Cemaati Başkanı Peder Petır Garena, Kırcaali Meclis Başkanı Raif Mustafa, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ile çok sayıda Müslüman ve Hıristiyan cemaatinden insan katıldı. Büyük bir şölen havasında geçen aşure dağıtım töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, çıkışı insanlık tarihi kadar eski olan Aşure’nin, sevgi, dostluk, barış ve hoşgörünün sembolü olduğunu söyledi. “Sevgi ve hoşgörü ortamının artması, tüm dünyada dostluk ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir” diyen Dündar; “Aşure’nin altyapısında insanlık tarihi var, yaşanmış olan önemli olaylar var. Bunlar bu ayda, bu günlerde yaşanmış istenmeyen, hiç kimsenin tasvip etmediği olaylar. Bizler, iki kardeş belediye olarak insanlığın bu ortak geleneğini, yine tüm insanlığa mesaj vermek için burada uyguluyoruz” dedi. Osmangazi ile Kırcaali Belediyelerinin sosyal ve kültürel açıdan birçok proje geliştirdiğini ifade eden Mustafa Dündar, “Aşure günü kutlamaları, çok değerli sosyal ve kültürel projelerimizden yalnızca birisi. En büyük temennim, geçmişte yaşanmış olan bir takım acıların bundan sonra yaşanmaması. Hüzünleri sevince çevirelim, barış içerisinde kardeşçe yaşayalım” dedi.

Osmangazi ve Kırcaali Belediyelerinin, bu köklü geleneği ortak değer olarak yaşatmayı sürdüreceğini açıklayan Dündar, “Bizler de burada aynı düşünceyle Türk, Bulgar, Müslüman, Hıristiyan ayrımı yapmaksızın bir sevinç ve mutluluğu paylaşıyoruz. Tıpkı bu kazanın içinde bulunan birbirinden farklı tat ve lezzetlere sahip 10-15 çeşit gıda gibi, bizler de bu şekilde kardeşçe bu dünyada yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Aşure gününün düzenlenmesine katkıda bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür etti. Bulgaristan’da sadece Kırcaali’de Aşure geleneğinin yaşatıldığının altını çizen Azis, “Kırcaali gerçekten çok hoşgörülü bir şehir. Aşure kutlaması bunu çok iyi bir şekilde kanıtlıyor, çünkü tüm dinlerden insanları birleştiriyor. Kırcaali, bu gün bir kez daha hoşgörü şehri olduğunu kanıtladı” dedi. Törene katılan bölge müftüsü Beyhan Mehmet’de, Nuh Aleyhisselam’ın tufan koptuğu sırada gemisinde kalan 10 yiyecekten yaptığı  bir yemek geleneğinin, her dine hitap ettiğinin altını çizdi. Beyhan Mehmet, “Aşure tabiri caizse, inanan, iyimser olan, ahlaklı olan, toplumda yerini belirlemiş olanlar için bir mükâfattır” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile aynı aşure kazanının başına geçip, eline aldığı kepçe ile vatandaşlara aşure dağıtan Kırcaali Hıristiyanlar Cemaati Başkanı Peder Petır Garena, insanlık adına böylesine güzel ve anlamlı bir geleneğin, kardeş iki şehir tarafından birlikte yaşatılıyor olmasının kendisini de çok etkilediğini belirtti. Papaz Petır, “Bizim ahlaki, psikolojik ve etnik direncimiz sınandı ve biz bu sınavı kazandık. Bu iki kardeş belediye başkanının yanında, iki dini liderin de bulunmasından çok mutluyum. Her iyi niyet ve girişimde Tanrı’nın rızası olsun” diye konuştu. Kırcaali’de Kapalı Pazar yerinde düzenlenen aşure dağıtım etkinliğine Kırcaali’ler büyük ilgi gösterdi. Kırcaali’nin dışında, Çernooçene (Yeni Pazar), Cebel (Şeyh Cuma) ve Momçilgrad (Mestanlı) kentlerinde de toplam 2 bin kişiye aşure dağıtıldı.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz