Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATİNA’YA CAMİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

ATİNA’YA CAMİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

29
0

Atina’da, inşaatına yıllardır başlanamayan cami projesinin yapım aşamasına geçilmesi beklenirken, aşırı sağcı bir grubun cami arsasındaki işgali aylardır devam ediyor.

Atina’da, inşaatına yıllardır başlanamayan cami projesinin yapım aşamasına geçilmesi beklenirken, aşırı sağcı bir grubun cami arsasındaki işgali aylardır devam ediyor. Yıllardır hukuki ve bürokratik engellerle bir türlü başlanamayan, kısa bir süre önce ilgili yasa tasarısının, Yunanistan parlamentosunda onaylanmasıyla inşaat aşamasına gelinen cami projesi için ayrılan arsa, üç ayı aşkın süredir, alanda evsizlere hizmet etmek üzere bulunduklarını savunan yaklaşık 30 kişilik aşırı sağcı grup tarafından işgal ediliyor. Caminin yapılacağı Votanikos banliyösünde Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait arsayı işgal eden aşırı sağcı grubun 74 yaşındaki lideri Yannis İoannidis, Cami yapılmasına izin vermeyeceklerini iddia etti.

HANGARI AŞEVİ OLARAK KULLANIYORUZ

Geçmişte Yunan ordusunda komando olarak görev yaptığını ve hiçbir siyasi gruba bağlı olmadığını dile getiren İoannidis, kimsenin kendilerini alandan çıkarmaya çalışmadığını, buradaki hangarı yalnızca evsizler için aşevi ve barınak olarak kullandıklarını söyledi.

İoannidis, Deniz Kuvvetlerine bağlı üslerin ortasında bir cami inşa edilmesiyle ilgili “akılalmaz” ifadesini kullanarak, bölgenin “radikal kaçak göçmenler” için merkez haline dönüştürülmek istendiğini ileri sürdü.

DERME ÇATMA MESCİTLER UTANÇ KAYNAĞI

Yaklaşık 10 yıl önce çıkarılan bir kanunla yapımı kararlaştırılan ancak itirazlar nedeniyle inşaatına başlanamayan cami projesi için Ağustos ayında meclisten geçen yasayla devlet tarafından karşılanacak 887 bin avroluk finansman onaylandı. Caminin inşası için ilgili bakanlık ve müteahhit firmalar arasında anlaşma bulunmasına rağmen, aradan geçen yaklaşık 3 aylık sürede inşaata henüz başlanmadı. SYRIZA liderliğindeki hükümet yetkilileri, yapılacak caminin, ülkede Müslümanların insan haklarının bir gereği olduğunu belirtiyor. Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis, kentte derme çatma mescitleri “utanç kaynağı” olarak niteleyerek, cami inşasıyla radikalleşmelerinin önüne geçilebileceğini ifade etmişti.

HANGARDAN BOZMA İBADETHANE

Yunan hükümeti, Eğitim Bakanlığının denetiminde bölgedeki 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik bir ibadethane yapmayı planlıyor. Şehirde cami inşası için alınan ilk kararın üzerinden geçen 40 yıllık süreye rağmen aşırı milliyetçi çevreler ve bir kısım fanatik din adamları tarafından gösterilen tepkilerin etkisiyle proje sürekli askıya alınıyor. Kentte Müslümanlar ibadetlerini garajlarda ve bodrum katlarında kendi imkanlarıyla kurdukları mescitlerde yerine getiriyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz