Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATİNA’DA POLİS İLE GÖSTERİCİLER ÇATIŞTI; BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

ATİNA’DA POLİS İLE GÖSTERİCİLER ÇATIŞTI; BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

12
0

Yunanistan’da memur sendikası ADEDY ve İşçi sendikası GSEE’nin çağrısı üzerine çalışanlar 24 saatlik genel greve gitti. Son iki yılda yapılan 20’inci genel grevde başkent Atina’da eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı. Gösteriler sırasında kalp krizi geçiren bir denizci, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

 

Yunanistan’da çalışanlar, hükümetin 2013-2014 yılları için öngördüğü 13,5 milyar Euro’luk maaşlarda kesinti ve vergi paketini protesto etti. Başkent Atina merkezindeki farklı meydanlarda toplanan 50 bin kişi, parlamentoya yürüyerek hükümeti protesto etti.

 

Göstericilerin polise taş, su şişesi ve kadron atmasıyla başlayan gerginlik, saat 13:30’da çatışmaya dönüştü. Göstericilerin polise onlarca molotof ve havai fişek atmasıyla birlikte Sintagma Meydanı bir anda savaş alanına döndü. Ses bombalarıyla bombalanan şehri andıran Atina’da polis, kimyasal gaz ve gaz bombası ile göstericilere müdahale etti. Yaklaşık 2 saat süren olayların ardından polis, göstericileri süpürge operasyonu ile meydandan uzaklaştırmayı başardı. Ara sokaklara dağılan küçük gruplar, saat 16:00’a kadar polise taş atarak eylemlerine devam etti. Yüzü maskeli bazı grupların mağazaların vitrinlerini kırdıkları görüldü.

 

Polis, 50’den fazla kişiyi gözaltına alırken, çatışmalar sırasında 10’dan fazla gösterici ve polisin yaralandığı bildirildi. 2 polisin atılan molotoflara bağlı yanıklar sebebiyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Bu arada 65 yaşındaki bir denizci, gösteriler sırasında kalp krizi geçirdi. 5 yıldır işsiz olan denizcinin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği duyuruldu.

 

Bu arada Sabah saatlerinden itibaren kapalı olan Atina merkezindeki cadde ve yollar ise 16:30 sularında trafiğe açıldı.

 

YUNANİSTAN’DA HAYAT DURDU

 

Yunanistan ‘da kamu ve özel sektör çalışanları, hükümetin Troyka (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-Uluslararası Para Fonu) ile büyük oranda mutabakata vardığı yeni tasarruf paketini protesto etti. Grev sebebi ile kamu hizmetlerinde büyük aksamalar yaşandı. Bu çerçevede; bankalar, okullar, hastaneler, sosyal sigorta kurumları, KİT’ler, havaalanı çalışanları greve destek verdi. Toplu taşıma hizmetlerinde de aksamalar yaşandı. Taksiciler de bugün kontak kapattı. Pire limanında da gemiler ve feribotların hizmet vermemesi sonucu anakara ile adalar arasında ulaşım sağlanamadı. Greve perakende mağazalarının da katılması sebebiyle mağazaların çoğu, kapısına kilit vurdu. Açılan bazı mağazaların ise greve katılan göstericiler tarafından tartaklandığı görüldü. Medya çalışanları ise dün 24 saatlik greve gitmişti.

 

YENİ ÖNLEM PAKETİNDE ANLAŞMA ÇOK YAKIN

 

Öte yandan hükümet ile müzakereleri büyük oranda tamamladıklarını açıklayarak ülkeden ayrılan Troyka heyeti, Yunanistan’a verilecek 31,5 milyar Euro’luk taksit diliminin en kısa zamanda serbest bırakılacağına ilişkin iyimser olduğunu duyurdu. Söz konusu üç kurum tarafından yapılan açıklamada, teknik komisyonlar vasıtası ile görüşmelerin süreceği ve önümüzdeki günlerde anlaşmanın sağlanabileceği duyuruldu. Anlaşma sonrası Troyka’nın hazırlayacağı rapor doğrultusunda Atina’ya kredi diliminin ne zaman verileceği netleşmiş olacak. Yunanistan Maliye Bakanı, “Nefes darlığı çekmemek için kredi dilimini acilen almamız gerek.” demişti.

 

Öte yandan Başbakan Andonis Samaras, AB liderler zirvesine katılmak üzere bugün Brüksel’e gidecek. Samaras’ın hedefinin, Yunanistan ekonomisinin geleceğine ilişkin AB’den olumlu bir mesaj almak olduğu kaydedildi.

 

Foto: Yüksel Peçenek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz