Ana Sayfa Yunanistan Haber Atina’da Soğuk Duş: “İsrail İle Türkiye Arasındaki İlişkilerin İyileşme Kaydettiği Bir Sır...

Atina’da Soğuk Duş: “İsrail İle Türkiye Arasındaki İlişkilerin İyileşme Kaydettiği Bir Sır Değil”

0
0

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid’in Atina’da Başbakan Miçotakis ile görüşmesinde söyledikleri Atina’da soğuk duş etkisi yarattı! Lapid, “Herkes biliyor, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşme kaydettiği bir sır değil.” İfadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere Atina’da gelen İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Başbakanık Maksimu Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucunda Yunanistan ve İsrail ve aynı zamanda Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki ekonomik ve jeopolitik sonuçları ele alındı.

Başbakan Miçotakis ve konuk Dışişleri Bakanı Lapid, uluslararası gelişmeler ve bunların daha geniş bölge üzerindeki etkileri, üçlü işbirliği planlarının ilerlemesi ve Yunanistan’ın İsrail ile siyasi ve ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi hakkında görüş alışverişinde bulunurken, enerji güvenliği konuları da tartışıldı. İki taraf, Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarından yararlanmak için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve işbirliği ihtiyacı üzerinde anlaştılar.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Themistoklis Demiris, Yunanistan’ın İsrail Büyükelçisi Kiriakos Lukakis, Başbakanlık Diplomasi Dairesi Başkanı Büyükelçi Anna-Maria Bura, Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Direktörü Büyükelçi Theoharis Lalakos ve Hükümet Sözcü Yardımcısı Aristotelia Peloni katıldı.

Görüşme sonrası bir değerlendirme yapan Başbakan Kiriakos Miçotakis şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Akdeniz’deki tüm ara bağlantı projeleri bizim mikroskopumuz altında olmalıdır.”

“Sizi Atina’da tekrar ağırlamak benim için büyük bir sevinç. Yunan ve İsrail hükümetleri arasındaki bu çok yakın temaslar bir alışkanlık haline geldi. Nikos Dendias ile yaptığınız görüşmelerin yapıcı olduğundan eminim. Önemli bir jeopolitik kargaşa döneminden geçiyoruz ve bu zamanlarda geleneksel dostlukları yeniden teyit etmek ve müttefiklerimizin kim olduğunu bilmek her zaman önemlidir. İlişkimiz birçok cephede güçleniyor ve bu beni çok mutlu ediyor.

Elbette, özellikle enerji işbirliği açısından, daha fazla olasılık keşfetmek için her zaman yeni fırsatlar vardır. Hepimiz Rus petrol ve gazından uzaklaşmak için kaynak çeşitlendirmeye çalışırken, Doğu Akdeniz’in daha da önemli hale geldiğine inanıyorum. Bu nedenle, Doğu Akdeniz’deki tüm ara bağlantı projeleri, ister boru hatları, ister LNG, ister elektrik bağlantılarıyla olsun, büyük ölçüde bizim mikroskopumuz altında olmalıdır.

Bu yönde çok çalıştık ve belki bu geçmişte tartıştığımız bazı projeleri öne çıkarmak için bir fırsattır.”

Konuk İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de şu açıklamayı yaptı:

“Herkes biliyor, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşme kaydettiği bir sır değil.”

“Burada olmak benim için bir sevinç. Yunanistan’a ilk defa gelmiyorum ama bu pozisyonda ilk defa bulunuyorum. Ve burada olmaktan ve sevdiğim bazı yerleri ve takdir ettiğim bazı insanları tekrar ziyaret etmekten mutluyum.

Dediğiniz gibi, çalkantılı zamanlarda buluşuyoruz. Buraya gelmek benim için de önemliydi. Herkes biliyor, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşme kaydettiği bir sır değil.

Bu yüzden buraya gelip şunu söylemek benim için önemliydi: “Dinleyin, bu hiçbir şekilde Yunanistan ile çok yakın olan ilişkilerimizin aleyhine değil. Ve sahip olduğumuz bu ittifak bizim için son derece önemli. Her konuda bilgilendirileceksiniz ve diğer konularda olduğu gibi bu konuda da işbirliği yapacağız. Ve ikili ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimize dair daha fazla görüşmelerimiz olacak.

Enerji sektöründen bahsettiniz. Haklısınız. Enerji kaynaklarını çeşitlendirmemiz gerekiyor. Avrupa’nın ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamanın başka yollarını bulmamız gerekiyor. Biz de sürece katılacağız ve başaracağız.

Bu çalkantılı dünyada eşit derecede önemli olan, zaten sahip olduğumuz yakın koordinasyonu, güvenlik konusundaki yakın koordinasyonumuzu sürdürmek için birlikte çalışmaktan başka seçenek göremiyorum.

Biraz daha “ipleri sıkmamız” gerekiyor. Bölgemizi, Ortadoğu’yu ve Akdeniz’i daha güvenli hale getirmek için daha fazla konuşmamız gerekiyor. İsrail son zamanlarda bazı terörist saldırılara maruz kaldı ve halkımızın güvende olmasını sağlamalıyız. Bugün Kıbrıs ile üçlü görüşmemiz var. Giannis Kasoulidis ile görüşme çok bilgilendirici ve tatmin ediciydi.

JCPOA hakkında da konuştuk. İran’ın sadece nükleer bir tehdit olmadığını vurguladım. Bu bir tehdittir. İran Hizbullah’tır, İran Hamas’tır, İran İslami Cihat’tır. İran terörün dünyaya yayılmasıdır. Bunu sizin de bildiğinizi biliyorum. Güvenlik servisleri bizi ilgilendiren konularda bizimle iletişime geçiyorlar.

Tabii ki hem ticareti hem de ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Turizm canlandı, bu hem Yunanistan hem de İsrail için harika. ABD ile yapmak istediğimiz 3+1 işbirliği programında bir sonraki görüşme için çalışacağız. Bu işbirliği biçimini bizim kadar desteklemek istediğinizi biliyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz