Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATİNA’DA ‘ŞANTAJ’ VE ‘YALAN HABER’LE KÖŞEYİ DÖNEN GAZETECİLERE GÖZALTI

ATİNA’DA ‘ŞANTAJ’ VE ‘YALAN HABER’LE KÖŞEYİ DÖNEN GAZETECİLERE GÖZALTI

41
0

Atina’da “Akropoli” gazetesi sahibi ve Deksias Partisi lideri Panayotis Pavrikos ile birlikte hareket eden iki gazeteci, kamu ve özel şirketler, bankalar ve işadamlarına yönelik şantaj, tehdit ve yalan haber yoluyla maddi çıkar elde ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Atina’da “Akropoli” gazetesi sahibi ve Deksias Partisi lideri Panayotis Pavrikos ile birlikte hareket eden iki gazeteci, kamu ve özel şirketler, bankalar ve işadamlarına yönelik şantaj, tehdit ve yalan haber yoluyla maddi çıkar elde ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Çetenin sadece şirketlerden aylık 550 bin Euro reklam geliri elde ettiği tespit edilirken, Cuma günü savcılığa çıkarılacak.

KRİZ DÖNEMİNDE KÖŞEYİ DÖNMÜŞLER!

Yunan yargısı, tehdit, şantaj ve yalan haberler yaparak ülkenin önde gelen kamu ve özel sektör şirketlerinden yüklü miktarda reklam geliri elde eden 3 kişilik gazeteci çetesini affetmedi. Günlük tirajı 500 adet olan “Akropoli” gazetesi patronu ve “Deksias Partisi” lideri Panayotis (Takis) Mavrikos, gazeteciler Panayotis Musas (50) ve Hristos Fragku (35), önceki gün haklarında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Üç gazeteci hakkında ekonomik çıkar sağlamak için suç örgütüne üye olma, iş çevrelerine yönelik şantaj, rüşvet ve yolsuzluğa karışmaktan dava açıldı.

Atina Savcılığı’nın talebi doğrultusunda polisin hazırladığı 23 sayfalık ön soruşturma, yaklaşık 1 ay önce Atina Su İşleri İdaresi’ne (EYDAP) şantaj yapılmasının ardından başladı. Dava dosyasında ilginç diyaloglar ve hedef kişilerin özel hayatına da uzanan yalan haber üzerinden onlarca kamu ve özel şirkete karşı yürütülen kirli para çarkı ve şantaj yer alıyor. Uzun zamandan bu yana maddi gelir sağladığı tahmin edilen çetenin telefon konuşmalarında isimlerini geçirdikleri 20 yeni üyenin de soruşturmaya dahil edilmeleri bekleniyor.

TESPİT EDİLEBİLEN AYILIK CİRO 550 BİN EURO

Yunan polisi, çetenin sadece şirketlerden aylık toplam 550 bin Euro’luk reklam cirosu elde ettiğini ortaya çıkarırken, haklarında olumsuz yayın yapılmasından çekinen işadamlarından elde edilen paranın miktarı bilinmiyor. Pazarlıklarda öncü rol oynayan gazeteci Musas’ın (50) 2012 yılında Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu’na tayin olduğu ve halen bir kamu kuruluşunda görev yaptığı ortaya çıktı.

Atina Su İşleri İdaresi (EYDAP) Basın ve İletişim Bürosu Şefi Katzu Amalia’nın 11 Şubat 2016’da yaptığı ihbar sonucu takibe alınan çeteye ilişkin yeterli delil toplanında önceki gün harekete geçildi. Onlarca kez Katzu ile telefon ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştiren 2 gazeteci son görüşmelerinde, Akropoli gazetesi sahibi Mavrikos ise evinde gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda bilgisayar, usb, silah, mermi, otomobil, motosiklet ve büyük miktarda paraya da el konuldu.

HER BİRİ SADECE 500 ADET SATAN 5 GAZETE PATRONU!

Eski iktidar partisi muhafazakar Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras’ın başbakanlığı döneminde nüfuzunu kullanarak her biri en çok 500 adet satan 5 farklı gazete ve onlarca internet sitesinin bağlı olduğu “Akropoli” gazetesi sahibi Mavrikos ve diğer 2 gazetecinin, kamu ve özel kuruluşlar aleyhinde ya da lehinde yayın yapma karşılığında reklam pastasından daha fazla pay almak için her yolu denedikleri tespit edildi.

KİT’LER VE TANINMIŞ ŞİRKETLER

Medyada yer alan 23 sayfalık dava dosyasında birbirinden ilginç diyaloglar teknik takibe takılmış. Yayın stratejisi ile reklamların hangi gazete ve internet siteleri arasında paylaştırılacağı yer alan diyaloglarda gazeteci Mussa, aylık reklam gelirini Atina Su İşleri Dairesi (EYDAP) 20 bin, Yunan Petrolleri AŞ 20 bin, Yunanistan Elektirk Kurumu (DEİ) 80 bin, Ethniki (NGO) Bank 100 bin, Attica Bank 10 bin ve diğer şirketlerden aylık toplam 550 bin Euro olarak açıklıyor. Atina Su İşleri İdaresi (EYDAP) Basın ve İletişim Bürosu Şefi Katzu Amalia’ya da pay vereceklerini söylüyor.

“900 EURO İÇİN MASADAN KALKMAM”

İnternet haber portalı sahibi Frangu, kendisine önerilen reklam ücretini az bulunca “Ben 900 Euro için ofisimden kalkıp fatura düzenlemem.” ifadelerini kullanıyor. Gazeteciler, Yunan parlamentosundan kısa bir süre önce geçen televizyon kanallarına ilişkin ruhsat düzenlemesini hazırlayan Devlet Bakanı Nikos Papas lehine, düzenlemeye karşı çıkan mevcut televizyon sahiplerinin ise aleyhine haber yaparak şirketlerden reklam koparttıkları da anlaşıldı.

Yunan polisinin şubat ayının başından itibaren fiziki ve teknik takibe aldığı 3 kişilik çetenin hükümet üyelerini de tehdit ettikleri anlaşıldı. Yunan basın-yayın organları, ortaya çıkanın buz dağının sadece görünen kısmı olduğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz